L’Ajuntament de Barcelona i la Conselleria de Drets Socials acorden la construcció a les Corts d’una nova residència de gent gran : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona i la Conselleria de Drets Socials acorden la construcció a les Corts d’una nova residència de gent gran

15/09/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

S’hi destinaran 11,6 milions d’euros de Fons Europeus per construir un centre residencial de 90 places i un centre de dia de 20 places. El sòl ha estat cedit per l’Ajuntament.

A més, es transferiran 14 milions d’euros per a projectes de reforç i millora de l’atenció a les persones, com el desplegament de 700 assistents robòtics virtuals a llars de la ciutat

El Departament de Drets Socials construirà una nova residència assistida de gent gran i un centre de dia a Barcelona, concretament, al barri de les Corts. Aquest matí se n’ha presentat el projecte en un acte amb la consellera Violant Cervera i la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez.

 

 

Drets Socials destinarà 11,6 milions d’euros procedents dels fons Next Generation a l’equipament de gestió pública, que es construirà en un solar de 1.771 metres quadrats al carrer Benavent cedit per l’Ajuntament de Barcelona. La cessió del solar quedava pendent del Pla d’Equipaments Residencials que van signar l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat l’any 2005.  El total edificat ocuparà una superfície de 5.000 m2 per a un màxim de 90 places per al centre residencial. Està previst que les obres es puguin iniciar el darrer trimestre de 2024 i que el centre sigui una realitat el segon semestre del 2026.

Les instal·lacions estaran organitzades en unitats de convivència o mòduls  d’entre 18 i 20 persones per tal de crear entorns més similars als d’un domicili particular i reduir l’excés d’estímuls, generant espais més tranquils i segurs. Com a mínim, el 70% dels dormitoris del centre residencial seran dormitoris individuals.

També s’hi preveuen altres espais d’atenció especialitzada com a sales o espais d’estimulació dels sentits, espais de fisioteràpia i altres sales polivalents que es puguin segmentar per donar diferents usos segons les necessitats.

El centre de dia tindrà 20 places i es destinarà a l’acolliment diürn i d’assistència a les activitats de la vida diària per a un grup persones grans que precisen d’una llar addicional sense les funcions pròpies dels dormitoris. Es proposa com espai independent de la residència, fins i tot amb accés independent.

Es tracta de la tercera residència pública de gent gran de nova construcció que s’anuncia. Anteriorment, el Departament de Drets Socials ha presentat els projectes dels centres residencials de Sabadell-Parc Central i de Sant Pere Nord a Terrassa. Tots tres equipaments estan finançats amb fons Next Generation.

 

14 milions de fons europeus per reforçar l’atenció a les persones

A més, el departament de Drets Socials transferirà a l’Ajuntament de Barcelona 13.869.401,26 euros de Fons Europeus fins l’any 2024 amb l’objectiu de millorar la protecció social. El conveni entre les dues administracions estableix que els projectes a desenvolupar hauran d’estar orientats a reforçar l’atenció a les persones amb necessitats socials, amb especial consideració al model de cures de llarga durada; modernitzar la gestió dels serveis socials amb l’ús intensiu de les tecnologies de la informació i la comunicació; i avançar en l’accessibilitat universal en els serveis públics per atendre millor.

Així, per exemple, un dels projectes que s’ha acordat dur a terme és el desplegament de 700 assistents robòtics virtuals a llars de la ciutat, per al qual es destinaran gairebé 5 milions d’euros. Aquest Assistent Robòtic Intel·ligent (ARI) s’instal·larà a llars de persones grans o dependents que viuen soles i ajuda a detectar amb rapidesa situacions d’urgència sobrevinguda a dins de l’habitatge, com caigudes o accidents domèstics, així com a mantenir la pauta adequada de medicació o recordar dates d’interès com pot ser una visita mèdica.

El robot ARI II té una alçada d’un metre, una amplada de 35 centímetres i pesa 12 kilograms. És capaç de desplaçar-se per tota la casa, amb una autonomia de vuit hores aproximadament.

Altres projectes que es desenvoluparan per a la millora de l’atenció a la gent gran son la millora de la residència assistida per a gent gran Parc del Guinardó” al districte d’Horta-Guinardó. Els treballs, per valor de 3,5 milions, permetran renovar el conjunt de l’edifici i ampliar dues plantes, adequant la residència als requeriments del nou model d’atenció centrada en la persona.

També s’implantarà un Centre d’acolliment nocturn i diürn d’emergències (Canide) al carrer Ramón Turró, al districte de Sant Martí. El CANIDE és el servei que dona acolliment a les persones que pernocten a la via pública durant els 5 mesos de l’any en què la climatologia dificulta l’estada continuada al carrer. El nou centre podrà atendre fins a 100 persones i tindrà un cost de 3,1 milions d’euros.

Els fons europeus permetran també la construcció d’una unitat de convivència per a 15 persones usuàries dins d’un edificis d’habitatges amb serveis per a la gent gran, a la promoció del carrer Mare de Deu de Montserrat 5-11 (antiga Quirón) al districte de Gràcia. Les actuacions tindran un cost d’1,5 milions.





Paraules clau

equipaments/ gent gran/ Les Corts/