Servei de Premsa
24/01/2025
L’Arxiu Municipal de Barcelona participa a la 9a Conferència de l’ICA a Roma
19/09/2022
Temps estimat de lectura: 3 minuts
Sota el lema “Archives: Bridging the Gap” (“Arxius: Reduint la Bretxa”), es presentaran projectes de difusió de l’Arxiu Municipal duts a terme durant el darrer any
L’Arxiu Municipal de Barcelona pretén superar la bretxa digital i fer front a nous entorns tecnològics, reduir la bretxa cultural per tal que les minories puguin trobar el seu espai, i procurar escurçar la distància entre la memòria personal i la col•lectiva
Des d’avui, 19 de setembre, i fins al 23 de setembre, es durà a terme la 9a Conferència anual del Consell Internacional d’Arxius (ICA) a Roma, on es debatrà com els arxius es converteixen en un mitjà per reduir la bretxa transversal i multinivell.
L’Arxiu Municipal de Barcelona hi participa amb la presentació “The Barcelona City Archives: A New Dissemination Model For A New Social Context” (“L’Arxiu Municipal de Barcelona: un nou model de difusió per a un nou context social”). En la ponència es donaran a conèixer tres projectes de difusió que reflecteixen com s’ha arribat a nous públics tenint en compte la realitat actual, postpandèmica i amb una gran diversitat social. Així mateix, l’adaptació a nous hàbits tecnològics ha comportat la conceptualització d’activitats des d’una perspectiva més digital. La cap del Servei de Coordinació de Centres, Ana Pazos, i la tècnica de Comunicació de l’Arxiu, Rosa Villanueva, seran les encarregades de dur a terme aquesta presentació.
Els arxius desenvolupen un paper fonamental en aquest escenari, conformant i integrant els valors d’una societat de manera dinàmica: no constituint-se com a contenidors passius de la seva memòria, sinó com a entitats proactives que li donen forma i l’emmotllen. Tot i que els reptes no són fàcils, els arxius han d’intentar superar la bretxa digital i fer front a nous entorns tecnològics, reduir la bretxa cultural per tal que les minories puguin trobar el seu espai, i procurar escurçar la distància entre la memòria personal i la col·lectiva mitjançant l’apropament entre la ciutadania i les institucions.
Els projectes que es pesentaran són els “Itineraris de l’Arxiu”, concebuts inicialment per a un públic escolar, però amb la possibilitat d’estendre-ho a una audiència més àmplia gràcies als materials generats, especialment la realització d’un mapa il·lustrat mitjançant codis QR que vinculen les localitzacions de cada itinerari amb la documentació conservada a l’Arxiu que es troba digitalitzada en el Catàleg en línia. Per altra banda, amb l’objectiu d’apropar-se a comunitats amb risc d’exclusió social i que no acostumen a ser usuaris habituals de l’Arxiu, es presentarà el taller “AMB veu de dona” que es va dur a terme fa uns mesos amb dos grups de dones migrades pertanyents al Casal Familiar del Raval, amb les quals es va posar en paral·lel la història més contemporània de Barcelona a través de fotografies conservades a l’Arxiu juntament amb les experiències que les dones participants podien aportar segons les temàtiques tractades, on la figura femenina en va ser, en tot moment, protagonista. Finalment, un últim projecte que es presentarà és el podcast “Barcelona AMB Paraula d’Arxiu”, una plataforma que ha servit per posar a l’abast la documentació de l’Arxiu a partir d’un format digital, de fàcil accés i que ha resultat del tot innovador dins l’àmbit de l’arxivística. Fins al moment se n’han publicat 19 episodis que expliquen la història de la ciutat a través dels documents conservats, els quals s’han escollit en base a diferents criteris per tal d’englobar el màxim de casuístiques que configuren els fons de l’Arxiu.
Per a més informació: barcelona.cat/arxiumunicipal
Paraules clau9a Conferència de l’ICA/