[MERCÈ 2022] Reforç dels serveis municipals per les Festes de la Mercè 2022 : Servei de Premsa

[MERCÈ 2022] Reforç dels serveis municipals per les Festes de la Mercè 2022

22/09/2022Temps estimat de lectura: 9 minuts

Durant els dies de la Festa es desplegaran gairebé 700 operaris per reforçar les tasques de neteja

El dispositiu conjunt de Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra garantirà la seguretat, la convivència i el civisme

S’establiran itineraris segurs en espais de la Festa que se sumaran als que la Guàrdia Urbana realitza de forma permanent amb l’objectiu de prevenir i detectar violències sexuals

El metro donarà servei des de divendres 23 de setembre fins a la finalització del servei de dilluns 26 i funcionarà, per tant, de forma ininterrompuda 91 hores

A partir de demà i fins el 26 de setembre tindran lloc les Festes de la Mercè 2022 que ompliran la ciutat de música, arts de carrer i actes de cultura popular i tradicional. Aquest any, després de dues edicions marcades per la incertesa i les restriccions, les festes de la Mercè es tornaran a desplegar per Barcelona amb tota la seva esplendor, omplint els carrers i les places de la cultura més arrelada a la ciutat i desenes de propostes locals i internacionals per tots els públics. 12 escenaris de Música i 7 espais dedicats a les arts de carrer, a més de les desenes de places i carrers que ocuparà la cultura popular, convidaran els barcelonins i barcelonines a gaudir de la festa major de forma oberta i gratuït

 

La Guàrdia Urbana de Barcelona i el Cos dels Mossos d’Esquadra han preparat un dispositiu conjunt amb l’objectiu d’assegurar els nivells òptims de convivència, mobilitat i seguretat, per tal que els espais públics siguin llocs de llibertat i de tolerància, tenint com a base la convivència, la tranquil·litat i el civisme per tal que totes les persones que gaudeixin de la festa ho facin de manera lliure i respectuosa.

Diversos carrers de la ciutat, especialment a la zona centre, veuran afectada la seva mobilitat habitual durant els dies de celebració. Per aquest motiu s’establirà un important dispositiu d’ordenació i regulació del trànsit per assegurar la seguretat i la fluïdesa de la mobilitat de vehicles i vianants. Els agents efectuaran els corresponents desviaments de trànsit en els casos en els quals sigui necessari.

També s’establiran controls preventius d’alcoholèmia i drogues en aquells punts que puguin ser més sensibles per a la seguretat del trànsit i on hi hagi una concentració important de vehicles.

Amb motiu dels diferents actes de la Mercè, hi haurà prohibicions excepcionals d’estacionament als diversos punts de la ciutat que comptin amb activitats programades.

Els cossos policials evitaran i corregiran conductes que comportin una alteració de la convivència, la degradació de l’espai públic i que puguin provocar molèsties derivades del soroll a la via pública com pot ser el consum no autoritzat d’alcohol als espais públics.

La Guàrdia Urbana augmentarà el control d’establiments de venda de begudes alcohòliques i es treballarà per evitar la venda  ambulant no autoritzada, especialment d’aliments i begudes.

Aquestes Festes de la Mercè el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) i la Guàrdia Urbana de Barcelona activaran el servei de drons com element de suport i informació al servei operatiu per augmentar la seguretat dels intervinents i millorant el servei prestat a la ciutadania.

Aquesta tecnologia possibilita disposar d’imatges zenitals que es poden utilitzar tant en situacions d’emergències, com són els incendis forestals, com per a la realització de tasques de prevenció ja que aporten un plus de seguretat als intervinents i faciliten molt la presa de decisions.

El visionat d’aquestes imatges es farà sempre en temps real i en cap cas aquestes quedaran enregistrades. El temps màxim de desplegament del dron (en vol), des de l’arribada al servei serà de 15 minuts i el temps mínim de treball per servei serà de 3 hores.  L’aparell disposarà de visió nocturna, visió tèrmica i altaveu,

Els pilots volaran sota el comandament del cap de la intervenció. En cap cas podran fer vols sense la supervisió d’una persona del cos del SPCPEIS o Guàrdia Urbana

 

La Guàrdia Urbana, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, establirà itineraris segurs que facilitin una sortida ordenada i segura de les zones de les Festes de la Mercè i el desplaçament de les persones cap al transport públic per tal de prevenir violències masclistes i LGTBIfòbiques.

Aquests itineraris se sumaran als itineraris segurs permanents que té establerts el cos de policia barceloní en diferents zones d’oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes: Front Marítim, Poblenou, Paral·lel i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi. La Guàrdia Urbana de Barcelona està treballant per tal que totes les zones d’oci nocturn de la ciutat disposin d’aquests itineraris segurs.

L’objectiu és treballar des de la prevenció de les violències sexuals a l’espai públic prestant una especial atenció i protecció en els espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments.

Les patrulles de la Guàrdia Urbana assignades a aquest servei fan un patrullatge proactiu, dinàmic i amb molta atenció a qualsevol tipus d’aquestes situacions que hi puguin detectar. També mantenen contacte amb els responsables de seguretat dels establiments de l’oci nocturn.

Els itineraris es planifiquen després d’analitzar els recorreguts que de manera natural fan les persones usuàries de l’espai públic, des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més properes.

 

L’Ajuntament de Barcelona portarà a terme un dispositiu de protecció civil per a limitar l’aforament a la Plaça Sant Jaume i evitar situacions de risc provocades per la densitat de persones. L’objectiu d’aquest dispositiu és emprar certes mesures de control que permetin desenvolupar aquests esdeveniments amb les màximes garanties de seguretat, facilitant alhora la mobilitat per la zona i el màxim confort dels ciutadans que assisteixen a la festa.

El dispositiu compta amb el treball conjunt del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS), de la Guàrdia Urbana i de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), es durà a terme el dissabte 24 i el diumenge 25 de setembre a partir de les de les 12 hores. El dispositiu limitarà l’aforament a la plaça, controlarà els accessos i facilitarà l’evacuació.

Totes els accessos, tant d’entrada com de sortida, estaran controlats per personal auxiliar/informador de l’organització. Quan es consideri que s’ha arribat a l’aforament màxim, es procedirà al tancament d’accessos, impedint que accedeixi més públic a la plaça.

– Carrers només d’entrada a la Plaça Sant Jaume: Ferran, Jaume I i Bisbe

– Carrers només de sortida: Call, Mico, Llibreteria i Paradís (el carrer Sant Honorat està reservat per serveis, però en cas de necessitat també s’habilitarà com a sortida).

 

El sentit dels carrers s’indicarà amb senyalització, tanques i amb la presència d’informadors que reconduiran els vianants cap a les vies d’entrada o de sortida.

En totes les ubicacions on es preveuen activitats de la Mercè 2022 es fa un reforç dels serveis de neteja viària, que se sumen al servei ordinari programat. Es mobilitzaran un total de 700 persones amb serveis extraordinaris durant tots els dies de festa i 70 vehicles extres cada dia. D’altra banda, es distribuiran més de 1.700 papereres de recollida selectiva de cartró pels diferents escenaris de la festa. Aquest reforç extraordinari té un cost aproximat de 370.000 euros.

La neteja dels espais de festa consisteix en tres tasques ben diferenciades:

El dispositiu inclou les següents tasques:

Entre altres, es mobilitzaran aquest tipus de vehicles:

El servei de neteja es reforça, de forma especial, als  districtes amb escenaris de música. Els operatius es distribuiran en funció del tipus d’activitat i de l’afluència i aforaments previstos en cada espai. El reforç de neteja també serà major en la franja nocturna amb l’objectiu d’iniciar les tasques de neteja de l’espai públic immediatament després de la finalització dels actes i els concerts, sobretot en aquells que tenen un aforament més elevat i de les activitats programades més pròximes a la zona litoral.

Els principals espais on es realitzaran les tasques de reforç són:

A la Zona Centre:

A causa de les nombroses activitats programades al carrer, que poden afectar el trànsit de superfície, i com a conseqüència de les convocatòries d’aturades plantejades per diversos sindicats que poden produir alteracions a la xarxa d’autobusos en funció del seguiment que tinguin, TMB recomana especialment l’ús del metro per desplaçar-se fins als diferents emplaçaments de la festa. El metro funcionarà sense interrupció les nits de divendres 23, dissabte 24 i diumenge 25 de setembre per afavorir la mobilitat amb transport públic i poder desplaçar-se també durant les nits sense necessitat de vehicle privat. Així, de dijous a diumenge, el metro oferirà 91 hores de servei continuat: els trens circularan des de les 5 de la matinada de divendres, 23 de setembre, fins a les 12 de la nit de dilluns 26.

Hi haurà més trens principalment a les franges horàries d’última hora i non stop, on s’ampliarà l’oferta un 38,4% respecte a l’habitual, així com a primera hora de dissabte i diumenge. Igualment, s’ha previst reforçar les freqüències de trens a la línia 4 de metro amb motiu del festival pirotècnic internacional, que té lloc a la platja de l’Espigó del Gas divendres i dissabte a les 22 hores. Hi haurà més personal d’atenció al públic, seguretat i neteja en aquelles línies i estacions de la xarxa de metro més properes als diversos escenaris dels actes programats per a la festa.

Per accedir amb transport públic a les activitats programades al parc de l’Aqüeducte diumenge, 25 de setembre, podeu utilitzar la línia 11 de metro (estació Ciutat Meridiana) i les línies d’autobús 62, 76, 104 i 183.

Amb motiu de les activitats programades al Castell de Montjuïc, dissabte 24 i diumenge 25 de setembre, entre les 10 i les 21 hores, s’ha previst un reforç especial de la línia 150 de bus, que connecta la plaça d’Espanya amb el Castell de Montjuïc. Per ampliar-ne la capacitat, els quatre dies de festa la línia circularà amb vehicles articulats.

Per al Piromusical, una de les cites més multitudinàries de les festes, que recupera el format de sempre i que tindrà lloc dilluns, 26 de setembre, a l’avinguda Maria Cristina, TMB reforçarà les línies 1 i 3 de metro (estació d’Espanya) i aplicarà les mesures necessàries per mantenir el servei previst a les línies d’autobusos que travessen la plaça d’Espanya. La xarxa de metro funcionarà fins a la mitjanit.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
gub/ Mercè 2022/ prudència/ seguretat/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina