[INCLOU IMATGES I DECLARACIONS] Barcelona suma 25 noves brigades de barri per reforçar la neteja a l’espai públic : Servei de Premsa

[INCLOU IMATGES I DECLARACIONS] Barcelona suma 25 noves brigades de barri per reforçar la neteja a l’espai públic

28/09/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquest setembre se sumen al servei 25 noves brigades de barri a la ciutat destinades a fer un reforç de neteges específiques que els equips habituals no poden fer en el transcurs de les seves rutes habituals.

Els vehicles de treball seran variables en funció del treball a realitzar. Això dona molta flexibilitat i poden fer front a diferents tipologies de neteges i de problemàtiques

Els serveis de neteja de la ciutat s’han reforçat durant els mesos d’estiu amb un total de 120 equips i 235 persones que s’han sumat al servei habitual, el que suposa un 55 % més de personal respecte la campanya d’estiu de l’any passat

A partir del 28 setembre i dins de la campanya de corresponsabilització del Pla Cuidem, s’inicia una acció de detecció d’incomplidors i propostes de denúncia a comerços en les zones on ja s’ha realitzat la informació sobre la gestió dels residus

Barcelona suma 25 noves brigades de barri per reforçar la neteja a l’espai públic. Les noves brigades faran tasques de de reforç de neteges específiques que els equips habituals no poden fer en el transcurs de les seves rutes habituals.

Per portar-les a terme es mobilitzaran nous vehicles polivalents i flexibles, que seran variables en funció del treball a realitzar. Això dona molta flexibilitat i poden fer front a diferents tipologies de neteges i de problemàtiques.

Les principals feines que reforçaran són:

– Atenció especial a punts de concentració de trucades ciutadanes

– Retirada immediata d’objectes abandonats

– Neteja sota els contenidors: escombrat i amb aigua a pressió

– Neteja a fons de parterres vegetals, zones de talussos o solars

– Neteja de taques als paviments, zones d’orins, etc

L’entrada en en serveis de les brigades es progressiu segons els districtes. En aquest sentit, ja estan en funcionament a Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuic, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barri mentre que a Ciutat Vella, Eixample i Gràcia estaran operatives a principis d’octubre.

Una de les principals característiques d’aquestes brigades és el fet que diàriament poden realitzar tasques diferents i això obliga a treballar amb diferents equips entre els quals hi ha vehicles de caixa oberta per recollir voluminosos o per la neteja de zones en profunditat,; vehicles d’hidropressió per netejar amb aigua a fons o vehicles per aixecar contenidors i netejar-los.

Aquest reforç es porta a terme paral·lelament al desplegament de la segona fase del contracte de neteja als districtes de Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris. Des del març ja s’ha desplegat el servei a Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí.

De la mateixa manera, els serveis de neteja de la ciutat s’han reforçat durant els mesos d’estiu amb un total de 120 equips i 235 persones que s’han sumat al servei habitual, el que suposa un 55 % més de personal respecte la campanya d’estiu de l’any passat.

El servei de neteja va augmentar especialment en els punts centrals de la ciutat, a les platges, a les zones d’ús més intensiu, a les zones d’estada i als parcs, places i espais verds. Hi ha hagut un increment de neteja en places i zones d’ús intensiu amb aigua a pressió o cubes en torn de tarda o nit a tots els districtes i s’ha prioritzat la neteja d’entorns de contenidors.

Millores del serveis de baldeig a la ciutat

La nova contracta, ha incrementat les freqüències del servei de baldeig de tots els carrers de la ciutat amb una periodicitat setmanal, ja que amb l’anterior contracta es feia de forma quinzenal.

També aquest servei ara es realitza en horari nocturn el que permet per una banda evitar les molèsties als ciutadans i al mateix temps una millora molt important en els rendiments, al realitzar-se en l’horari en el que hi ha menys ocupació de l’espai públic.

El servei es realitza amb vehicles elèctrics poc contaminants i poc sorollosos que es carreguen, en la seva totalitat, amb aigua freàtica i que utilitzen mànigues d’aigua a pressió que permeten millorar els resultats disminuint els consums d’aigua. A part aquests tractaments de neteja amb aigua a pressió s’elimina la pols en suspensió i, en aquest sentit, s’incrementa més la freqüència d’aquests serveis en episodis d’alta contaminació a la ciutat.

Accions informatives als comerços

Paral·lelament durant l’estiu s’ha portat l’acció comerç per comerç als barris de la primera fase del desplegament del contracte després de detectar un fort volum de desbordaments a la recollida domèstica provocats per comerços, què compten amb un sistema propi de recollida. En aquestes visites es va explicar a tots els comerços de les zones amb recollida de residus específica i individualitzada pels comerços, de quina manera han de gestionar els residus, i en especial el cartró comercial (horaris, dies, llocs on dipositar-lo, etc).

En total s’han fet 37.000 visites a comerços dels barris de la primera fase per reforçar la informació relativa a la recollida de residus i corregir les males pràctiques. Per aquestes tasques s’hi estant dedicant 44 informadors ambientals. Aquests informadors fins al desembre es preveu que segueixin oferint informació als comerços en els districte on ja s’ha implantat la nova contracta. Al partir del gener s’informarà als comerços dels altres 5 districtes on el desplegament de la contracta ha començat al setembre.

Es preveu que a partir del 28 setembre i dins de la campanya de corresponsabilització del Pla Cuidem, s’iniciï una acció de detecció d’incomplidors i propostes de denúncia en les zones on ja s’ha realitzat la informació sobre la gestió dels residus. La sanció per deixar un cartró abandonat a la via pública (fora del contenidor) és de 300 euros.

 

 

Àudio:

Declaracions de Carlos Vázquez (MP3)





Paraules clau

neteja/