Barcelona uneix esforços amb Ciutat de Mèxic i Oaxaca de Juárez en les polítiques de model urbà : Servei de Premsa

Barcelona uneix esforços amb Ciutat de Mèxic i Oaxaca de Juárez en les polítiques de model urbà

29/09/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

En el marc del viatge institucional a Mèxic, Janet Sanz ha firmat protocols amb les dues ciutats per establir-hi sinèrgies i aprofitar l’experiència dels diferents projectes de transformació urbana que desenvolupen

Es crearà un Observatori de Política d’Infraestructura Urbana Verda i Regeneració Urbana amb la Secretaria de Medi Ambient de Ciutat de Mèxic com a espai de treball comú en la lluita contra el canvi climàtic, l’urbanisme feminista i la mobilitat sostenible

Amb Oaxaca de Juárez es compartiran els avenços en matèria de la gestió de residus, la protecció del comerç de proximitat i la conservació del patrimoni urbà, entre altres

Barcelona ha signat dos protocols de col·laboració amb Ciutat de Mèxic i Oaxaca de Juárez per unir esforços en el desenvolupament d’un model urbà verd i sostenible que posi la vida quotidiana al centre i defensi el comerç de proximitat i el patrimoni. En el marc del viatge institucional a Mèxic dels últims dies, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha visitat les dues localitats i hi ha firmat els respectius documents, que també van ser aprovats per la Comissió de Govern el dijous de la setmana passada.

Amb la Secretaria de Medi Ambient de Ciutat de Mèxic s’ha acordat crear un Observatori de Política d’Infraestructura Urbana Verda i Regeneració Urbana. L’objectiu és dotar-se d’un espai de treball comú en el qual compartir experiències de transformació urbana i innovació a través dels diferents projectes de transformació urbana de les dues ciutats. Barcelona i Ciutat de Mèxic han tirat endavant projectes rellevants pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic, l’urbanisme feminista i la mobilitat sostenible. Totes dues formen part de la xarxa de ciutats C40, s’han dotat de plans ambiciosos per fer front a l’emergència climàtica i han posat en marxa transformacions importants en infraestructura verda, com el pla Superilla Barcelona en el cas de la capital catalana. Ara, es tracta d’aprofitar sinèrgies per avançar en aquests àmbits. Així, es faran trobades periòdiques, es compartiran estudis i dades i es farà difusió de les actuacions impulsades per les dues administracions.


Signatura del protocol de col·laboració amb Ciutat de Mèxic.

 

La tinenta d’alcaldia va signar l’acord dissabte passat amb Marina Robles, secretària de Medi Ambient de la capital mexicana, amb qui va mantenir una trobada institucional per aprofundir en les iniciatives dels dos Governs municipals a l’hora de donar resposta als reptes similars que les dues ciutats han d’afrontar.

D’altra banda, Sanz es va reunir ahir dimecres amb el president municipal d’Oaxaca de Juárez, Francisco Martínez Neri, amb qui va firmar un protocol de col·laboració per establir un espai de treball comú, de caràcter tècnic, sobre l’urbanisme sostenible, la gestió de residus, la protecció del comerç de proximitat i la conservació del patrimoni urbà. Els objectius de les polítiques públics de Barcelona coincideixen amb els de la ciutat mexicana, que és Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO i té com a prioritats preservar la seva imatge i valor arquitectònic, renaturalitzar l’espai públic i promoure el comerç de proximitat i protegir els mercats públics.

Per tot això, entre les accions definides es preveu que l’Ajuntament d’Oaxaca de Juárez pugui participar en la Taula Ciutadana de Patrimoni de Barcelona per intercanviar idees entre els veïns i veïnes, professionals i tècnics. A més, es compartiran coneixements en la implementació de projectes de transformació urbana i de promoció del comerç local, i es faran trobades d’assessorament entre els equips polítics i tècnics sobre la gestió sostenible de residus.


Signatura del protocol de col·laboració amb Oaxaca de Juárez.

 

En la visita a Mèxic, la tinenta d’alcaldia també ha participat en la XII Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme (BIAU), celebrada en el marc del Festival d’Arquitectura i Ciutat MEXTRÓPOLI. Sanz hi ha posat en valor la transformació urbana que està vivint la ciutat amb el model Superilla Barcelona, així com la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura 2026. L’arquitecte en cap de l’Ajuntament, Xavier Matilla, també hi ha pres part.

Al festival s’hi ha instal·lat una recreació de l’exposició sobre els nous eixos verds i places de l’Eixample que hi va haver el maig passat al Fossat del Mercat de Sant Antoni. La mostra il·lustra a través d’estructures i imatges virtuals com serà la transformació que es viurà els propers mesos en aquests espais del centre de la ciutat. L’exposició va ser presentada amb un acte amb la participació de Janet Sanz i Xavier Matilla.


Exposició dels eixos verds de l’Eixample.

 

A més, dijous de la setmana passada, a Ciutat de Mèxic, la tinenta d’alcaldia va participar al primer Foro de alcaldesas y electas iberoamericanes. Hi van assistir centenars de presidentes municipals i alcaldesses, i es va signar un manifest per treballar per eradicar la pobresa, la desigualtat, la discriminació, el racisme i la violència, i fer-ho des de ciutats pensades amb perspectiva de gènere.





Paraules clau

Ciutat de Mèxic/ model urbà/ Oaxaca de Juárez/