Servei de Premsa
02/01/2025
[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona impulsa una plantació massiva de més de 8.000 arbres dins de la campanya Cap escocell sense arbre
06/10/2022
Temps estimat de lectura: 5 minuts
Les plantacions es reforcen per la posada en marxa del pla de manteniment Cuidem Barcelona que destina un pressupost de 40 milions d’euros a més de 3.100 actuacions directes de manteniment integral de la ciutat
Parcs i Jardins farà un esforç suplementari aquests mesos amb l’objectiu de reduir el nombre d’escocells buits i es contractarà un servei de suport a les brigades d’arbrat per reforçar la plantació de la campanya d’arbrat
Aquesta acció se suma a la plantació de mes 55.000 plantes i flors que va tenir lloc a durant aquesta passada primavera
Totes aquestes actuacions compleixen amb els objectius establerts en el Pla Natura 2021-2030, el full de ruta que defineix les actuacions a curt, mitjà i llarg termini pel que fa al verd i la biodiversitat de la ciutat
Parcs i Jardins de Barcelona comença una plantació massiva d’arbres amb l’objectiu de reduir el nombre d’escocells buits a la ciutat. Amb aquesta finalitat, s’ha contractat un servei de suport a les brigades d’arbrat per reforçar la plantació de la campanya d’arbrat entre octubre de 2022 i finals de l’any 2023.
A partir de la posada en marxa del Pla Cuidem i, en el marc de la iniciativa Cap escocell sense arbre, a tots els districtes de la ciutat es plantaran més de 8.000 arbres. Aquesta acció se suma a la plantació de mes de 55.000 plantes i flors que ja va tenir lloc als diferents barris de la ciutat durant aquesta passada primavera.
Durant el darrer trimestre de 2021 es va fer una revisió de les falles d’arbrat viari a tota la ciutat, per reduir els escocells buits. Actualment a Barcelona hi ha un total de 8.911 falles, d’un total de 207.000 arbres, de les quals es pavimentaran 465 escocells per l’existència de serveis en el subsòl o d’altres impediments que fan inviable la plantació d’un arbre.
Les campanyes de plantació es programen depenent de l’època de l’any segons la tipologia de l’arbre (clima fred o clima càlid). La restitució d’un arbre segueix un procés on intervenen diferents variables com ara la tala de l’arbre, la retirada de la soca, la disponibilitat de l’arbre concret (categoria i espècie), la ubicació i l’època concreta de plantació, hivern o primavera-estiu.
- Retirada de l’arbre mort/danyat per part de les brigades d’arbrat,
- Encàrrec de l’arbre (espècie i mida)
- Retirada de la soca amb una maquinària específica pe aquesta tasca,
- Subministrament i plantació de l’arbre
- Manteniment amb reg durant els primers quatre anys desprès de la plantació.
Cuida un escocell
Paral·lelament a aquesta iniciativa, Barcelona també impulsa des de finals de 2021 Cuida un escocell, un tràmit que permet a la ciutadania a través de l’Oficina de Tràmits plantar i tenir cura de fins a 3 escocells de la ciutat, seguint les indicacions establertes per part de l’equip tècnic.
A l’actualitat ja hi ha prop de 200 escocells apadrinats per més d’un centenar de persones. Per accedir al tràmit s’ha de ser major d’edat, residir, estudiar o treballar a Barcelona, comprometre’s a fer el manteniment com a mínim durant un any, seguir les indicacions de la Guia tècnica de plantació d’escocells, elaborada per l’equip tècnic de l’Ajuntament i que està disponible al web, i informar anualment per fer-ne el seguiment.
Als escocells de la ciutat s’hi poden posar plantes ornamentals que no siguin potencialment tòxiques, al•lèrgenes, amb punxes o invasores. Tampoc aquelles plantes que puguin interferir en el creixement normal de l’arbre, com podrien ser les enfiladisses.
S’han establert una sèrie de criteris perquè un veí o veïna pugui tenir cura d’un escocell:
- Que estigui situat en carrers de baixa velocitat o amb cordó d’aparcament o altres sistemes de protecció dels vianants.
- Que l’arbre estigui en bon estat, amb un tronc que no ocupi més del 80% de l’escocell, sense arrels superficials.
- Que l’arbre no formi part de cap programa específic de l’Ajuntament de Barcelona o bé ja l’estigui cuidant una altra persona.
- Es recomana que hi hagi una font pública o un punt d’aigua a l’entorn.
- Es pot realitzar un petit marc que envolti l’escocell que haurà de ser fàcil de treure, que no envaeixi la via pública, sense estructures punxants o perilloses.
- Senyalització de l’escocell.
Barcelona aposta pel verd en el marc del Cuidem Barcelona i del Pla Natura 2021-30
La campanya Cap escocell sense arbre es reforça pel desplegament del pla de manteniment Cuidem Barcelona, que, amb un pressupost de 40 milions d’euros, inclou més de 3.100 actuacions directes de millora en els carrers de la ciutat. Aquestes accions formen part del pla Cuidem Barcelona i se sumen al desplegament del nou contracte de neteja de la ciutat que es va iniciar el passat mes de març. Es tracta d’un esforç sense precedents per millorar la neteja i el manteniment de carrers, places, parcs i elements urbans, per resoldre les incidències detectades i millorar l’estat i la percepció de l’espai públic.
Totes aquestes actuacions compleixen amb els objectius establerts en el Pla Natura 2021-2030. Es tracta del full de ruta que defineix les actuacions a curt, mitjà i llarg termini pel que fa al verd i la biodiversitat de la ciutat amb una planificació que continua desenvolupant una planificació i gestió del verd perquè sigui més divers, abundant i que afavoreixi la biodiversitat. I ho fa amb tres eixos prioritaris:
- Eix 1: Més verd i biodiversitat
- Eix 2: Conservar i millorar el verd i la biodiversitat
- Eix 3: Amb i per a la ciutadania
Enllaços relacionats:
Vídeo de recurs Viver de Tres Pins
Vídeos de recurs de la plantada d’arbres
Paraules clauarbrat/ Pla Natura 2021-2030/ plantació massiva d'arbres/