Servei de Premsa
24/01/2025
La Time Use Week es consolida com a trobada internacional de polítiques del temps amb 100 ponents mundials
06/10/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
Catalunya, i la seva capital, Barcelona, acolliran més de 20 actes sobre temps, desigualtats i drets, on hi participaran representants de ciutats, regions i de la comunitat investigadora d’arreu del món.
Els actes centrals tindran lloc del 24 al 28 d’octubre, i inclouen cites internacionals (24 i 26 d’octubre) i esdeveniments en clau catalana (27 i 28 d’octubre).
L’edició d’enguany inclou la Trobada Mundial de Municipis i Regions per les Polítiques del temps i celebrarà actes a totes les vegueries de Catalunya.
Sota el títol “Temps i (des-)igualtats”, l’edició d’enguany vol situar la producció de polítiques públiques i coneixement sobre l’organització dels temps fets a Catalunya a l’agenda global. L’objectiu és posar en valor els diversos projectes que les institucions estan liderant per construir una societat més igualitària, saludable, eficient i sostenible.
Segons dades de l’enquesta de salut a Catalunya (2020), en els dies feiners les dones dediquen més del doble del temps a activitats domèstiques (elles 1,91 hores diàries i ells 0,92), el que porta a una major pobresa de temps de les dones. A l’Estat espanyol, aquesta pobresa de temps en la població general es situa en el 21% de la població (segons dades de l’última Enquesta dels Usos del Temps estatal). Això vol dir que aquest 21% de la ciutadania, majoritàriament dones i persones amb menys recursos, tenen menys de 2 hores al dia de temps lliure, després de restar-li a les seves hores diàries les dedicades a treballar, a les cures i a dormir. A Llatinoamèrica, aquest percentatge s’incrementa fins al 54% de la població (segons el Programa de Nacions Unides pel Desenvolupament). A Europa, actualment, el 75% de les persones treballadores a temps parcial són dones a causa de la cura d’altres persones (les dones dediquen 31 hores setmanals a les cures, mentre que els homes dediquen 16h, segons Eurofound).
La nova edició de la Setmana internacional del Temps comptarà amb la presència de representants de la comunitat universitària i les institucions catalanes, però també té per objectiu ser un fòrum de debat internacional amb experiències d’altres llocs, com ara Nacions Unides, la Comissió Europea, el Parlament Europeu o, en el cas de l’Estat espanyol, incorporant-hi aportacions del Ministeri d’Universitats i Recerca i el Ministeri de Treball i Economia Social. Recollirà l’expertesa i coneixement de 130 persones ponents, amb més de 20 actes celebrats entre el 19 d’octubre i el 3 de novembre i amb els seus actes centrals celebrant-se la setmana del 24 al 28 d’octubre.
Temps, desigualtats i drets, la temàtica d’enguany.
Els actes centrals de la Time Use Week se celebraran a l’edifici MediaTIC de Barcelona. Cada dia serà temàtic i debatrà una dimensió diferent de les polítiques del temps.
- Dilluns dia 24 estarà dedicat a conceptualització del dret al temps i com avançar-hi, tant a nivell teòric com pràctic, per part d’institucions de Catalunya, d’Europa i de Llatinoamèrica. Hi participaran persones investigadores del panorama internacional com Diego Golombek, cronobiòleg argentí o Ulrich Mückenberger, sociòleg alemany; així com també persones expertes del camp estatal, com Yayo Herrero, antropòloga especialitzada en sostenibilitat, o Sara Moreno, sociòloga catalana especialitzada en temps i vida quotidiana.
- Dimarts dia 25, fruit de la Capitalitat Mundial de Polítiques del Temps de Barcelona, es celebra, per primera vegada a Catalunya, la Trobada Mundial de Municipis i Regions per les Polítiques del Temps, una oportunitat per mostrar i intercanviar experiències reals per tenir un usos del temps equilibrats per a tota la ciutadania. Aquesta trobada inclou conferències sobre sostenibilitat, temps i ciutats de proximitat, tallers i una recepció a l’Ajuntament de Barcelona. Hi participaran municipis d’arreu del món, com ara Estrasburg, Bolzano, Bogotá o Buenos Aires.
- Dimecres dia 26 estarà dedicat al debat i propostes de futur sobre l’organització del temps de treball, analitzant experiències internacionals, com les de França o la Organització Internacional del Treball, i conceptualitzant com podria traslladar-se això a una futura llei dels usos del temps i racionalització horària del Govern estatal.
El dijous dia 27 es canvia la localització al Palau Marc de Barcelona i estarà dedicat a les activitats relacionades a les polítiques del temps a Catalunya. L’objectiu és presentar la nova Xarxa Catalana pel Dret al Temps, la qual buscarà que les polítiques del temps arribin a tot el país a través de les seves entitats representatives: municipis, sindicats, patronals, entitats del tercer sector i grups de recerca. Durant el dia, doncs, es conceptualitzarà com es pot tirar endavant el dret al temps a tot Catalunya.
A més, i com a innovació de la nova edició, hi haurà actes descentralitzats per tot Catalunya, especialment entre el 27 i el 28 d’octubre, arribant a gairebé totes les vegueries (hi haurà actes a Lleida, Girona, Reus i Tortosa) i incorporant les seves perspectives en la concepció del dret al temps com un dret per la ciutadania catalana del segle XXI.
La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’associació catalana promotora de polítiques del temps, la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI), són les promotores de la nova edició de la Time Use Week 2022.
Contacte
communication@timeuse.barcelona
Equip de comunicació de la Barcelona Time Use Initiative
Material
Cartell de la Time Use Week 2022
Paraules clauTime Use Week 2022/ uos del temps/