Barcelona busca negocis de tot tipus i projectes culturals per activar la xarxa de locals comprats per dinamitzar comercialment els barris : Servei de Premsa

Barcelona busca negocis de tot tipus i projectes culturals per activar la xarxa de locals comprats per dinamitzar comercialment els barris

11/10/2022



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament activa dues convocatòries per captar projectes per a 36 locals municipals en planta baixa comprats dins de l’estratègia ‘Amunt Persianes’

S’ofereixen locals petits, mitjans o grans per a diferents tipus de negoci amb lloguers que poden estar entre un 30% i un 50% per sota dels preus de mercat per a activitats econòmiques que dinamitzin els barris i tinguin un impacte positiu en l’entorn

Es fa una convocatòria per a projectes econòmics en àmbits com el comerç i serveis de proximitat, economia social i solidària o petita producció urbana i una altra convocatòria específica per a projectes en l’àmbit de la cultura,  com llibreries o espais de creació artística

Una altra línia d’intervenció de l’estratègia “Amunt Persianes” és el servei d’intermediació per a la instal·lació de l’activitat econòmica a locals privats buits, que connectarà persones propietàries amb persones que cerquen un nou emplaçament per als seus negocis

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el programa d’activació de locals municipals, dins de l’estratègia ‘Amunt Persianes’, que ofereix lloguers a preus sota preu de mercat per a activitats econòmiques que dinamitzin socialment i econòmicament l’entorn.

En concret, l’Ajuntament activa ara dues convocatòries obertes per captar projectes per als locals municipals en planta baixa que va comprar durant els primers mesos del 2022. En total s’ofereixen 36 locals, 9 dels quals a Ciutat Vella i la resta repartits pels diferents districtes de la ciutat.

L’objectiu de la compra i ara activació d’aquests locals és facilitar l’impuls i consolidació de projectes econòmics a la ciutat que puguin beneficiar-se de lloguers per sota del preu de mercat, i altres condicions avantatjoses, en una estratègia que vol ajudar a dinamitzar i reactivar econòmicament locals comercials en planta baixa que estan tancats i promoure activitats que es veuen expulsades per l’alça de preus dels lloguers dels locals.

L’Ajuntament pretén seleccionar projectes econòmics, comercials, culturals o socials que siguin viables econòmicament i que funcionin com a motor, és a dir que puguin generar sinergies amb el barri i tinguin un impacte positiu en l’entorn.

En funció del tipus de negoci i de les necessitats del projecte que es presenti, es pot optar a locals de tres tipus amb lloguers que poden estar entre un 30% i un 50% per sota dels preus de mercat, segons els casos, i amb uns contractes d’un màxim de 10 anys de durada.

 

Convocatòria general, amb 2 lots:

 

Convocatòria per a projectes culturals

Els criteris generals per valorar els projectes son la viabilitat del negoci i que tinguin un impacte positiu en l’entorn, tant a nivell econòmic com social o cultural (en el cas dels locals per a projectes culturals). En funció de les diferents tipologies de locals, es valoraran diferents requisits del projecte.

Es valorarà que el projecte s’emmarqui en els àmbits econòmics estratègics per a cada territori, recollits als Plans o Fulls de Ruta de Desenvolupament Econòmic de cada Districte. Això prioritza comerç i serveis de proximitat, d’alimentació sostenible, d’economia circular o de treball de cures i serveis a les persones, per posar alguns exemples. També es valoraran projectes relacionats amb l’economia social i solidària o amb la rotació de diferent projectes empresarials i dels seus productes o serveis (mitjançant pop-ups, showrooms, entre d’altres).

Per a alguns locals es valorarà que el projecte respongui als àmbits estratègics del Barcelona Green Deal (sector digital, sector creatiu, economia de proximitat, economia del visitant, indústria 4.0, salut i bio, alimentació sostenible) i, per a d’altres, que siguin projectes de l’economia social i solidària i que generin ecosistemes, clústers o hubs en aquest àmbit.

És requisit imprescindible que siguin projectes de creació, producció, exhibició o comercialització cultural. Depenent del local es valorarà que el projecte s’emmarqui en àmbits com ara els comerç cultural, la formació, els tallers de creació o la gestió cultural. Per posar alguns exemples, es valorarà que el projecte proposi espai per a tallers, assaig, experimentació i recerca o bé d’exhibició de diverses disciplines (música, escèniques o circ). L’establiment de comerços culturals, com ara llibreries, botiges de discos, galeries d’art, és un altre dels objectius clars que persegueix aquesta convocatòria especifica.

 

 

L’estratègia ‘Amunt Persianes’, que coordina i gestiona Barcelona Activa, té com a objectiu impulsar l’activitat econòmica en locals en planta baixa de Barcelona.

https://www.barcelona.cat/amuntpersianes

 

 “Busques local per al teu negoci? Tens una xarxa de locals municipals al teu abast”

Les dues convocatòries miren de fer fàcil poder presentar un projecte de negoci. Qualsevol persona que tingui un negoci o una idea de negoci, sigui botiga, serveis o oficina, pot presentar el seu projecte aportant dos documents. D’una banda, una declaració responsable que acrediti la capacitat, aptitud i solvència i de l’altre, una oferta tècnica que especifiqui en què consisteix el projecte (quin és el pla d’empresa i la seva viabilitat) així com de quina manera impactarà positivament en l’entorn.

El termini del contracte dependrà de les característiques del local però pot ser de 5, 7 o 10 anys de durada, amb dos anys de pròrroga en els tres casos. Si els futurs llogaters fan obres de millora als locals, se’ls compensarà aquestes millores fins a una quantitat màxima per cada local, en funció del seu estat de conservació, a través d’un prorrateig al llarg de la durada del contracte.

Pel que fa al preu, cada local té un preu de lloguer diferent, però sempre per sota dels preus de mercat de la zona. El preu de lloguer s’estableix a partir del preu de mercat de cada local (s’ha encarregat un informe específic a una empresa del sector) i s’hi aplica una reducció del 30%. En el cas dels locals per a projectes culturals aquesta reducció és d’un 40%. S’aplica un 10% de reducció suplementari en les zones amb preus de mercat més tensionats, es a dir als districtes de Ciutat Vella i Eixample.

El termini de presentació de projectes estarà obert fins el dia 20 de gener de 2023 i es preveu resoldre aquesta primera convocatòria i poder adjudicar els locals abans de l’estiu de 2023.

 

Servei intermediació  per a la instal·lació d’activitat econòmica a locals privats

Una altra línia d’intervenció de l’Amunt Persianes és el servei d’intermediació per a la instal·lació d’activitat econòmica a locals privats buits. Aquest és un nou servei de connexió entre propietats i persones que cerquen locals per implantar nova activitat econòmica, i contribuir a la dinamització de l’activació de la ciutat. Es dirigeix a propietats que porten més d’1 any tancats i persones emprenedores i empresàries interessades en llogar-los en condicions avantatjoses. El servei facilitarà, també  la concessió d’ajuts econòmics a propietats per incentivar la seva ocupació.

Amb aquest nou servei es pretén ampliar la dimensió de l’actuació municipal, acompanyant els destinataris en els processos d’activació econòmica de locals privats en els diferents territoris de la ciutat, afavorint la col·laboració entre els sectors implicats a partir de l’expertesa i el coneixement de l’agencia municipal en l’àmbit de l’emprenedoria i l’empresa.

Xarxa Locals Municipals





Paraules clau

comerç/ economia/