Servei de Premsa
24/01/2025
Llum verda a l’inici de les obres per convertir el Borsí en biblioteca i en equipament veïnal al cor del Gòtic
13/10/2022
Temps estimat de lectura: 3 minuts
La comissió de govern ha aprovat avui el projecte executiu de la primera part de la reforma i rehabilitació de l’antic Borsí per adequar-lo com a equipament, amb un pressupost de 4,3 milions d’euros
La comissió de govern ha donat llum verda, avui, al projecte executiu de la primera fase de la rehabilitació de l’edifici de l’antic Borsí, situat al cor del Gòtic, a la plaça de la Verònica, per convertir-lo en un doble equipament de proximitat. D’una banda, en la nova Biblioteca del Gòtic-Andreu Nin, amb més espai i serveis i, de l’altra, en un espai comunitari per a les entitats veïnals del barri Gòtic organitzades en la Plataforma del Borsí.
Aquesta part inicial de l’obra està dotada d’un pressupost de 4,3 milions d’euros, les obres duraran uns 20 mesos i tot el projecte de reforma i rehabilitació integral de l’edifici per adequar-lo com a equipament té un pressupost de 15.303.028 euros.
En aquesta primera fase es realitzaran les tasques prèvies per poder fer tota la rehabilitació de l’edifici, que suposarà una nova distribució dels espais, la seva rehabilitació interior i de la façana, la reforma de les cobertes i les instal·lacions noves. La remodelació preveu retornar l’esplendor patrimonial de l’edifici original, eliminant afegits que s’han anat construint durant els anys, i l’habilitació per als usos futurs. Es tracta d’una intervenció exemplar a nivell patrimonial.
Aquest projecte és el resultat d’una llarga reivindicació veïnal perquè l’edifici històric situat a la plaça de la Verònica tingués usos de proximitat. L’Ajuntament de Barcelona va incloure aquest espai dins del Pla de Barris de Ciutat Vella, que té com a objectiu enfortir el dret a viure al barri en condicions dignes i assequibles i la lluita per la veïnificació, i al 2017 va comprar-lo a la Generalitat, que el va tenir en desús durant més d’una dècada.L’edifici, de planta baixa més tres pisos, un cop s’hagi rehabilitat, acollirà la biblioteca del Gòtic-Andreu Nin, que serà un lloc d’accés al coneixement, a l’educació i la tecnologia, i un espai de participació per al barri. La nova Biblioteca vol consolidar-se com un espai de consulta de llibres, revistes i material audiovisual i d’accés al coneixement i a l’educació, i com a fòrum de participació.
Una altra part de l’edifici serà també un espai veïnal i social, on els veïns i les veïnes del barri han definit els usos en un procés participatiu obert que es va dur a terme en el mandat passat.
El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha destacat que l’inici d’aquestes obres referma el compromís municipal amb els veïns i les veïnes del barri Gòtic, el barri central de la ciutat, “en el que durant anys s’ha fet polítiques sense tenir-los en compte”. En aquest sentit, ha assegurat que “la reforma del Borsí forma part d’una estratègia de proximitat en la que hi podem sumar-hi la resolució del conflicte per a la construcció del nou CAP del Gòtic, els processos per a la veïnificació de les places, com la Mercè o la intervenció que s’està fent actualment a la plaça Cucurulla, l’alliberament de gairebé 70 pisos de propietat municipal per a veïns i veïnes, la compra de l’edifici del carrer Arai 3, o la regulació de grups turístics”.
El Borsí és un edifici d’estil neoclàssic, amb dues escultures a la façana dedicades al comerç i a la indústria. Construït entre els anys 1881 i 1883 pel mestre d’obres Tiberi Sabater, va servir per acollir primer el Casino Mercantil, la borsa privada de Barcelona. L’any 1915, amb la regularització de la borsa, es va reconvertir en el Mercat Lliure de Valors, fins que al final de la Guerra Civil el general Franco el va liquidar per decret amb l’objectiu de mantenir una única borsa oficial.
L’any 1940 el Borsí es va convertir en la seu de l’Escola de Belles Arts i, a partir dels anys seixanta, en l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis de la Llotja. L’any 2009, a causa del deteriorament, es va esfondrar un sostre fals de l’edifici, que es va haver de desallotjar.
L’edifici està protegit com a bé cultural d’interès local. La façana del carrer Avinyó reprodueix en els seus dos extrems la composició de la façana principal, tot variant la disposició de les obertures, i s’orna amb escuts de les borses d’Europa.
Paraules clauantic borsí/