Barcelona es reivindica com a ciutat referent en alimentació sostenible : Servei de Premsa

Barcelona es reivindica com a ciutat referent en alimentació sostenible

15/10/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcaldessa ha participat aquest migdia amb Yolanda Díaz i Alberto Garzón i organitzacions civils i socials a l’acte “Viu saludable, viu millor”, organitzat amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació

Aquest migdia ha tingut lloc al Disseny Hub Barcelona l’acte ‘Viu saludable, viu millor’, organitzat en la vigília del Dia Mundial de l’Alimentació. A l’acte hi han participat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el ministre de Consum, Alberto Garzón, i de la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que ha clausurat la jornada.

 

 

 

 

 

L’acte ha comptat també amb la participació de la directora executiva de Gasol Foundation Europa, Cristina Ribes; el responsable de Polítiques d’Infància i Sensibilització d’UNICEF a Catalunya, Roger García; la directora de Relacions Institucionals de l’Associació Española Contra el Cáncer (AECC), Ana Fernández; i el director de Justicia Alimentaria, Javier Guzmán.

En la seva intervenció, l’alcaldessa ha posat en valor el paper referent de Barcelona en polítiques alimentàries, així com el llegat que ha deixat com a Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible. Ha defensat el paper de les ciutats com a promotores de l’alimentació sostenible “davant un sistema alimentari industrial i globalitzat que genera molts problemes i és responsable d’un terç de les emissions causants d’efecte hivernacle”. Colau ha afirmat també que l’alimentació sostenible va de la mà de la justícia social, i ha afegit que les ciutat s’han de fer corresponsables del sistema productiu que està alimentant les nostres ciutats que és injust, és insostenible, no és saludable i per tant s’ha de canviar”.

Colau ha destacat també que cal seguir fent sensibilització però que no és suficient i ha demanat regulació: de la producció agrícola i del comerç i especialment de la publicitat. Colau ha argumentat que “la regulació ha de servir tant per afavorir l’accessibilitat a l’alimentació sostenible perquè sigui fàcil, propera i econòmica, com per restringir la publicitat que va en sentit contrari i que es dirigeix especialment a nens i nenes”.

Per últim, l’alcaldessa ha demanat que accions impulsades per l’Ajuntament de Barcelona com la millora dels menús de les escoles de la ciutat s’estengui al conjunt dels espais i serveis públics de les diferents administracions tant a Catalunya com a l’Estat, i ha afirmat que “cal abordar el canvi dels menús als centres educatiu però també a centres hospitalaris, a centres sociosanitaris i a centres residencials. Per part nostra oferim els aprenentatges de l’Ajuntament i tot el bagatge que es va donar la Capitalitat per col·laborar tant amb l’Estat com la Generalitat per fer-ho possible.”

 

El llegat de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible

L’any 2021 Barcelona va ostentar la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible. D’aquesta manera, va fer palesa l’aposta que el consistori està fent des de fa anys per transformar el sistema alimentari per tal de fer-li front a l’emergència climàtica. I és que l’actual model produeix entre un 21% i un 37% de les emissions d’efecte hivernacle a nivell global. Per combatre l’emergència climàtica de forma creïble i eficaç i evitar així els pitjors escenaris de caos climàtic previstos per a aquest mateix segle és imprescindible transformar de forma urgent la forma de produir, menjar i desfer-nos dels aliments i transitar cap a altres models més sostenibles.

L’any 2021 el consistori va fer un gran esforç tant econòmic com de recursos humans en aquesta matèria en el marc de la capitalitat. Aquesta va suposar tot un seguit d’esdeveniments i iniciatives que es van anar desenvolupant durant tot l’any i que es van concentrar especialment durant la tardor. En total, es van celebrar més de 200 activitats i es van impulsar uns 90 projectes.

Per garantir aquesta continuïtat i, com a prova del compromís ferm de l’Ajuntament inaugurat amb la Capitalitat, s’ha consolidat un pressupost anual així com un departament específic a l’Ajuntament de Barcelona. Tanmateix s’establiran referents tècnics especialitzats per treballar per l’Alimentació Sostenible en òrgans estratègics com el Consorci d’Educació de Barcelona, l’Institut de Mercats, Mercabarna o l’Agencia de Salut Pública de Barcelona, així com instruments estables de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya o l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Finalment, durant aquest 2022, s’està treballant en l’elaboració de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030, s’ha posat en marxa, per exemple, el Centre de Reaprofitament Alimentari, s’ha continuat impulsant el Centre d’Intercanvi d’Aliments de Proximitat de Mercabarna i s’està enllestint la instrucció de compra pública alimentària, entre d’altres.





Paraules clau

Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible/