Dia Mundial de l’Alimentació Sostenible: Barcelona participa en un moviment global per l’alimentació sostenible i contra l’emergència climàtica : Servei de Premsa

Dia Mundial de l’Alimentació Sostenible: Barcelona participa en un moviment global per l’alimentació sostenible i contra l’emergència climàtica

16/10/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Avui, diumenge 16 d’octubre, Dia Mundial de l’Alimentació, 24 ciutats, que agrupen 36’01 milions de persones i entre les que es troba Barcelona, anuncien que les seves polítiques alimentàries locals es traduiran anualment en la reducció d’emissions de més d’11 milions de tCO2eq, la creació de més de 10.000 nous llocs de treball, l’estalvi de més de 238.000 milions de litres d’aigua cada any o evitar 12.000 morts anuals, entre d’altres impactes.

Aquestes són les xifres que apareixen a l’informe presentat pel Repte de Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima (The Barcelona Challenge for Good Food and Climate), una proposta per a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic des de l’administració local. “El sistema agroalimentari mundial (producció, transformació, empaquetat, transport i distribució d’aliments) és responsable d‘entre el 21% y el 37% del total d’emissions globals netes de GEI que generen canvi climàtic i un 70% del consum es concentra a les nostres ciutats, amb el Repte de Barcelona estem demostrant que es pot mitigar el canvi climàtic si els municipis despleguen accions concretes que fomenten l’alimentació sostenible als seus territoris” explica María Carrascosa, responsable del Repte de Barcelona i de la línia d’Alimentació i Clima a la Xarxa de Municipis per l’Agroecologia.

La campanya “Your plate, your planet” prova d’explicar la connexió entre les polítiques alimentàries locals i l’emergència climàtica, estimant els seus impactes. En aquesta etapa, el Repte de Barcelona destapa no només els agregats totals sinó els impactes concrets de cada ciutat. Així, Barcelona contribuirà amb una reducció d’emissions de 286.225 tCO2eq/any.

 

Estalvi, ocupació i reducció de la mortalitat

No només estem parlant de reducció de CO2, la creació de polítiques alimentàries locals que apropin la producció d’aliments sostenibles als seus llocs de consum té d’altres conseqüències com l’estalvi de més de 5.000 milions de diners públics o la generació de 850 milions en beneficis econòmics a l’any. Un càlcul que se suma a la creació de més de 10.000 nous llocs de treball a l’any amb el suport a famílies vulnerables, campanyes, hubs de #ZeroWaste o compra pública sostenible.

Segons les dades amb les que compta Nacions Unides, les dietes de mala qualitat causen 11 milions de morts a l’any i el 20% de la mortalitat prematura per malalties arreu del món. Les ciutats del Repte de Barcelona han calculat que amb les seves polítiques evitarien un total de 12.000 morts anuals associades a aquesta problemàtica. “Els municipis són agents que poden impulsar polítiques alimentàries amb efectes  positius rellevants que davant de la crisi inflacionista i la vulnerabilitat del sistema alimentari global podrien garantir l’accés a aliments saludables, segurs i locals” continua Carrascosa.

 

Mirant al futur: l’aigua un recurs clau

Segons la FAO la qualitat de l’aigua a nivell mundial s’està deteriorant a un ritme alarmant, i els recursos de terra i aigua al món estan en un punt d’inflexió. L’aigua és clau per a la producció alimentària, la seguretat nutricional i la salut i, precisament, és al nostre sistema alimentari global on es produeix un major malbaratament. Amb les seves accions els municipis es comprometen a estalviar més de 238.000 milions de litres d’aigua cada any. En concret, Barcelona estalviarà amb les seves polítiques alimentàries 5.700.000 m3 d’aigua.

 

Què és el Repte de Barcelona?

El Repto de Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima (The Barcelona Challenge for Good Food and Climate) és una crida internacional als municipis i els seus habitants per tal que assumeixin compromisos per a la transformació dels seus sistemes alimentaris amb l’objectiu de fer front a l’emergència climàtica.

Es va presentar el passat mes d’octubre de 2021 durant el VII Fòrum Global del Pacte de Milà celebrat a Barcelona. Les entitats impulsores són l’Ajuntament de Barcelona i les següents xarxes de ciutats: Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia (Espanya), Pacte de Milà sobre Polítiques Alimentàries Urbanes, C40, Terres en villes (França) i Sustainable Food Places (Regne Unit).

El Repte de Barcelona aborda dos desafiaments fonamentals: la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació a l’emergència resultant, mitjançant el compromís de transformar els sistemes agroalimentaris locals per garantir l’accés a dietes suficients, sostenibles, saludables i nutritives per a tothom, evitant així la vulnerabilitat alimentària i potenciant la justícia alimentària. Aquesta iniciativa enfronta els dos desafiaments impulsant i donant suport a accions específiques dins de les sis categories d’acció del Pacte de Milà sobre Polítiques Alimentàries Urbanes: governança, dietes i nutrició sostenible, equitat social i econòmica, producció d’aliments, subministrament i distribució d’aliments, i malbaratament d’aliments.

 

Veure aquí les propostes: https://thebcnchallenge.org/signatories/





Paraules clau

Dia Mundial de l’Alimentació Sostenible/