Servei de Premsa
23/01/2025
Barcelona inicia les obres de 277 habitatges industrialitzats per millorar la sostenibilitat de la construcció
19/10/2022
Temps estimat de lectura: 3 minuts
Cinc de les sis promocions industrialitzades han optat per la fusta com a material pel seu baix impacte ambiental i la possibilitat d’agilitzar el procés constructiu
Aquests nous edificis s’afegeixen a altres pisos públics i cooperatius que sumen 673 habitatges en fusta
L’Ajuntament de Barcelona incorporarà al parc públic de la ciutat 277 habitatges industrialitzats construïts majoritàriament amb fusta, en diverses obres que ha iniciat aquesta setmana. Aquesta fórmula que suposa nombrosos avantatges ambientals i en sostenibilitat ja s’ha dut a terme en construccions d’habitatge públic i cooperatiu àmpliament guardonades, com l’edifici de La Borda guardonat amb el Premi Mies Van der Rohe, l’Advanced Architecture Awards 2022 a Cirerers, i els pisos de lloguer públic per persones joves de Fabra i Coats guardonat amb un Premi FAD d’Arquitectura.
El consistori està impulsant 6 edificis industrialitzats resultat de dues licitacions de projecte i obra que tenien com a objectiu escurçar terminis i reduir l’impacte ambiental dels edificis. És a dir, la licitació anava més enllà del consum energètic de l’edifici un cop posat en marxa i valorava també la producció de CO2, el consum energètic, la quantitat de material reciclat i la generació de residus en la fase de fabricació dels materials de construcció. És per això que cinc dels sis edificis s’han projectat en fusta.
En concret, els nous edificis industrialitzats de fusta estan situats entre Sant Martí i Sant Andreu. Els de Sant Martí es troben entre el carrer Pallars (amb 42 pisos); Binèfar (amb 24 pisos) i Dolores Iturbe (amb 40). A Sant Andreu, es tracta de dues promocions situades a Casernes, de 70 i 56 pisos. Dels 277 nous pisos industrialitzats, només un dels projectes industrialitzats, ubicat al Carrer Marroc, recupera el formigó a través d’un mòdul tridimensional de 45 pisos.
Per a l’Institut Municipal d’Habitatge (IMHAB) aquestes promocions són una evolució dels APROP, que va ser la primera aposta de la ciutat per edificis amb el menor impacte ambiental possible ja que estan fets amb contenidors marítims reciclats. Pel que fa a la seva comercialització, les promocions industrialitzades s’oferiran en règim de lloguer públic a preus molt inferiors als del mercat.
Avantatges mediambientals
Les promocions industrialitzades gaudeixen de nombrosos avantatges mediambientals. Entre ells hi figura la reducció de l’impacte ambiental per mitjà de l’ús de la fusta en l’estructura dels blocs; la reducció de la demanda d’energia de calefacció i refrigeració per mitjà de mesures passives (com l’increment de l’aïllament de la façana, la protecció dels ponts tèrmics, les proteccions solars, els espais intermedis i la ventilació natural creuada) i d’un sistema de climatització d’alta eficiència.
També, la inclusió de cobertes verdes per mitigar l’efecte de la calor i la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta per a la generació d’energia renovable. Igualment, l’aïllament de les façanes es resol amb materials de baix impacte mediambiental (llana de roca i suro) que aconsegueixen una gran protecció passiva. Les mesures passives juntament amb sistemes actius de climatització i producció d’ACS mitjançant aerotèrmia, permeten aconseguir la màxima classificació energètica (classificació A), a més del destacable ús del verd en forma de coberta. Tot plegat millora el rendiment mediambiental dels edificis, cosa que implica reduir la petjada dels mateixos i millorar la qualitat de vida dels futurs inquilins. La reducció mitjana de la producció de CO2 en la fabricació dels materials de construcció de les propostes presentades a les licitacions ha estat d’aproximadament un 30%.
Aquests 232 nous pisos de fusta se sumaran als edificis públics i cooperatius existents o en marxa. En total, doncs, el parc públic i cooperatiu de la ciutat passarà a disposar de 673 pisos de fusta. Entre ells, les citades promocions cooperatives (La Borda, la Xarxaire, Cirerers, La Balma), l’edifici de lloguer públic per a joves de La Fabra i Coats i un dels edificis de la futura promoció de Glòries ja en obres.
Aquest esforç municipal per ampliar el parc públic i assequible significa que al llarg de 2023 l’Ajuntament estarà a prop de doblar el parc de 7.500 habitatges públics que hi havia al 2015.
Paraules clauhabitatge/ sostenibilitat/