Servei de Premsa
27/11/2024
Obre El Convent de Barcelona Activa, un nou equipament d’acompanyament laboral per a joves
20/10/2022
Temps estimat de lectura: 5 minuts
Gairebé 1.000m2, amb sales d’enregistrament de videocurriculum, espais de dinamització de grups i tallers d’orientació laboral, i amb persones tècniques expertes en atenció al públic jove
Més de 10.000 menors de 30 anys han estat acompanyats durant 2022 en la cerca de feina, en la millora d’aspectes professionals i formatius o per emprendre
L’equipament de referència per a joves s’estrena amb una agenda mensual d’activitats d’interès per al jovent i una cartera de serveis ampliada
L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, obre un nou equipament de referència per al jovent, amb l’objectiu d’oferir acompanyament laboral i formació, de forma personalitzada i amb eines i recursos adaptats a les necessitats actuals del món del treball. Ubicat al centre de la ciutat, al Centre Cívic del Convent de Sant Agustí, a la Plaça de Pons i Clerch, les persones menors de 30 anys ara tindran un servei específic, segons les seves vocacions, interessos i trajectòria curricular, amb l’objectiu que trobin el suport necessari per inserir-se al mercat de treball o millorar en l’àmbit professional.
El Convent, amb prop de 1.000 m2 i amb capacitat per a 300 persones, ha estat dissenyat i remodelat amb un aspecte modern, amb un aire fresc i desimbolt. Dotat de dispositius electrònics i totalment equipat a nivell tecnològic. compta amb sales de rodatge de videocurriculum, edició, cabines de simulacres d’entrevistes de feina, aules modulars per fer networking, compartir projectes amb pantalles, assessoraments, reunions, i sala d’actes amb mobiliari innovador. A més, el claustre exterior, espai comú del centre cívic, podrà fer-se servir per organitzar esdeveniments.
Barcelona Activa ha llançat de manera pionera un equipament únic de formació i orientació per al jovent per donar resposta a un dels col·lectius que, tradicionalment i en l’actualitat, troba més dificultats laborals, sigui perquè connecta per primera vegada amb el mercat de treball, o bé perquè n’ha perdut la feina i no en troba.
L’equipament s’adreça als joves, tinguin més o menys formació, més o menys capacitat econòmica en el seu entorn familiar i de tota la ciutat. Per a cadascuna de les situacions, l’agència municipal treballa per oferir confiança amb professionals facilitadors que volen ser referents, propers i accessibles.
Per al primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competivititat i Hisenda, i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, “Barcelona vol ser el lloc on els joves puguin donar forma als seus projectes de vida”. Per això, “estem transformant i diversificant l’economia de la ciutat, per generar noves oportunitats, i estem acompanyant aquesta transformació amb polítiques decidides de lluita contra l’atur juvenil amb formació i recursos com els que ofereix el Convent, per facilitar al jovent tant l’accés al mercat laboral com l’emprenedoria.”
Per al regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera: “Els joves també són protagonistes de la Barcelona que construïm, per això calen les polítiques juvenils i, sobretot, les d’emancipació, habitatge, formació i ocupació. L’equipament que avui inauguren és un punt estratègic per afavorir l’ascensor social dels joves, un espai on desenvolupar talent, posar-lo en valor i convertir-lo en treball de qualitat”.
Tècniques especialitzades per a un públic jove
A més de l’equipament i totes les prestacions, l’Ajuntament de Barcelona posa a disposició del jovent de la ciutat un grup expert de persones tècniques especialitzades, moltes d’elles també joves, per cobrir les necessitats i requeriments d’aquest col·lectiu tenint en compte les tendències actuals del mercat de treball. Aquestes persones coneixen, en el seu rol d’orientadores, les formes actuals de cerca de feina, de presentació cap a les empreses, l’evolució de les xarxes socials en el nou marc professional, els canvis de treball i de sector, i les possibilitats que obre la digitalització i les noves indústries.
Així, el servei es vol caracteritzar per la seva agilitat i donar resposta ja en el primer moment . Des que la o el jove entra per la porta d’El Convent, ja rep un primer assessorament, i tindrà una persona tècnica com a tutora del seu acompanyament. A cada jove, se li assigna un contacte, a través d’un whatsapp, per poder fer seguiment de les tutories i progressos, sigui en el pla formatiu o de cerca de feina.
Espai Jo+ i comunicació no verbal
Un dels espais més amplis, flexibles i de multiús dins d’El Convent serà l’espai Jo+. És una sala gran i diàfana, on es gestionaran les atencions tant a grups de joves com de forma individual. El servei per a joves de Barcelona Activa oferirà un conjunt d’activitats sobre orientació professional i de recerca de feina, amb cogestió d’entitats de joves; A més, l’espai permetrà adaptar les activitats que es portin a terme en aquest equipament amb les metodologies que més funcionen entre el públic jove, amb accions multicanal, visuals i de curta durada. Quant a l’enregistrament de videocurriculums, el jovent serà assessorat tant en contingut i expressió oral com en comunicació no verbal.
A banda, Barcelona Activa seguirà oferint serveis a joves als altres centres que té a la ciutat, especialment a espais com Porta22 o Ca n’Andalet.
Més de 10.000 joves l’any 2022
Fins a octubre de 2022, Barcelona Activa ha atès més de 10.000 menors de 30 anys (52% dones), i són gairebé ¼ de les atencions del total de l’agència (un 23,6%). Entre alguns dels programes destacats, s’hi troba el de Garantia Juvenil –portat a terme amb el Servei d’Ocupació de Catalunya– on s’han atès 209 joves; Orientació i acompanyament jove, amb 651 joves atesos; els marketplaces per trobar feina, on hi han participat 1.172 joves; programes d’aprenentatge digital, que han format 2.108 joves; Retorn amb oportunitats (per a persones que havien marxat durant la crisi de 2008), que han acompanyat 29 joves en trobar feina a Barcelona; les Cases d’Oficis que, durant aquest any, hi participen 88 joves; atencions per qüestions empresarials, amb 647 joves, o emprenedores: 1.194 persones joves.
A més, al llarg de 2022, 1.200 joves han presentat el seu currículum a les ofertes de feina que gestiona Barcelona Activa amb les vacants de les empreses, i 500 joves han accedit a un contracte laboral a través d’aquest servei.
Dins de l’Acord Barcelona per a l’Ocupació de Qualitat, un acord portat a terme amb tot l’ecosistema ocupacional amb un horitzó fins a 2030, l’Ajuntament de Barcelona treballa per a fomentar oportunitats laborals, especialment en col·lectius que es troben més precaritzats, i perquè hi hagin bons contractes i salaris, amb nous sectors que generin noves sortides al mercat, i igualtat en l’ocupació.
Tal i com es posa de manifest en estudis com el de la Comissió Europea ‘Young Europeans: employment and social challenges ahead (2022)’, el jovent continua patint les situacions més adverses vers al conjunt de la població. La nova reforma laboral, però, apunta cap a millores en el col·lectiu jove, per exemple amb la pujada del SMI, ja que els col·lectius que més pateixen discriminació reben salaris més baixos; també amb la implantació d’un Estatut de les Pràctiques, per evitar l’encadenament de contractes d’aprenentatge i fomentar més la contractació; i mitjançant els contractes indefinits. El 39,7% dels contractes signats per joves a la ciutat en els primers nou mesos de 2022 són de caràcter indefinit.
Barcelona té una taxa d’atur juvenil (13,2%); aquest indicador ha disminuït en 21,8 punts en el darrer any, després d’haver arribat a superar el 40% el 2020 a causa de la crisi provocada per la pandèmia. La taxa de la ciutat és inferior a l’espanyola (28,6%), la catalana (25,5%) i de la UE (14,3%). Amb tot, la taxa d’atur juvenil és superior a la de total de ciutat (6,7%).
Nous canals de Comunicació de Barcelona Activa
Amb l’objectiu que el jovent conegui El Convent i tots els serveis d’ocupació que s’ofereixen des de Barcelona Activa, s’estrenen nous canals a les xarxes socials: A Tiktok @barcelonactiva, i a Instagram @jomesbarcelonactiva. Així mateix, el propi espai d’El Convent comptarà amb una persona dinamitzadora de les activitats socials, que se n’encarregarà de fer difusió als canals i xarxes.
Més informació: www.barcelonactiva.cat/joves
Paraules clauBarcelona Activa/ formació/ ocupació/