Barcelona homenatja la solidaritat ciutadana organitzada en suport a Sarajevo, trenta anys després : Servei de Premsa

Barcelona homenatja la solidaritat ciutadana organitzada en suport a Sarajevo, trenta anys després

23/10/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

La regidoria de Memòria Democràtica i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona coprodueixen una mostra, que s’estrena aquest dijous 26 a La Model Espai Memorial, que recupera les iniciatives solidàries ciutadanes que va despertar el conflicte del setge de Sarajevo, l’any 1992

La regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, estrena aquest dijous vinent, dia 26, la mostra ‘Desperta, Europa! Solidaritat amb Bòsnia i Hercegovina durant la guerra de 1992-1995. La relació Barcelona-Sarajevo’ que podrà veure’s a La Model Espai Memorial fins al dia 8 de gener.

Coincidint amb els trenta anys de l’inici del setge de Sarajevo, Barcelona vol homenatjar tota la ciutadania que es va bolcar en l’ajut al poble bosnià amb múltiples iniciatives que van marcar un estil de cooperació a la ciutat que posteriorment es repetirà en diferents zones de conflicte o post-conflicte d’arreu del món.

A les mobilitzacions solidàries, a banda de les organitzacions humanitàries professionals, hi va haver ciutadans corrents, ONG, grups informals i artistes que van engegar nombroses iniciatives: ajuda als refugiats bosnians que arribaven a altres països; recollida i transport d’aliments i medicaments o organització de manifestacions i campanyes per mobilitzar els conciutadans i pressionar els governs.

 

 

 

Va ser una mobilització molt heterogènia, sovint en estreta col·laboració amb persones de Sarajevo i Bòsnia i Hercegovina implicades en la defensa cívica, cultural i intel·lectual del país i de la manera de ser dels bosnians i que exhortaven la resta del món a abandonar la seva passivitat. Tot plegat es va resumir en un lema: «Desperta, Europa!».

La mostra ressegueix, des de diferents prismes, aquell conflicte al cor d’Europa que va encendre la indignació ciutadana de la Barcelona olímpica: des de les manifestacions als diferents tipus d’ajuts que es van coordinar, com els combois, ajuts als refugiats, debats i la resposta institucional.

L’exposició original, creada pel Museu d’Història de Bòsnia i Hercegovina, se centra en iniciatives solidàries d’arreu d’Europa i es va inaugurar a Sarajevo l’any passat. A Barcelona,      s’ha complementat amb continguts sobre les accions solidàries encapçalades per l’Ajuntament de Barcelona per ajudar a la població civil de Bòsnia i Hercegovina durant la guerra i el setge de Sarajevo, que va durar quatre anys, del  1992 al 1996.

Aquella iniciativa municipal va rebre el nom de Districte 11, i tenia      l’objectiu de coordinar les diferents accions de rehabilitació i reconstrucció del teixit social i econòmic de Bòsnia i Hercegovina. D’aquesta manera, Sarajevo se sumava simbòlicament als 10 districtes      que tenia la ciutat. Això va permetre dotar el projecte de recursos i equip propis, amb   la seva pròpia regidora, càrrec que va ocupar Teresa Sandoval, i el seu gerent, que va ser Manel Vila.

A la inauguració de la mostra, que se celebrarà a les 18.30h al panòptic de La Model Espai Memorial (C/ d’Entença 155) hi participen el regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Rabassa, i la vicerectora d’Igualtat i Acció Social de la Universitat de Barcelona, Montserrat Puig i Llobet. L’acte comptarà amb intervencions de la directora del Museu d’Història de Bòsnia i Hercegovina, Elma Hašimbegović, comissària de l’exposició, i de l’historiador Nicolas Moll, investigador responsable pels continguts originals.

La programació al voltant dels 30 anys de l’inici de la guerra a Bòsnia i Hercegovina i del setge de Sarajevo a La Model també inclou la presentació, el 3 de novembre a les 18.30h, del llibre “Sarajevo, amor meu“, de Jovan Divjak i Florence La Bruyère, publicat per l’EUROM i Edicions Bellaterra.

Paraules clau

Sarajevo/