11 projectes d’economia blava inicien el programa empresarial Blue-Up a bord d’un vaixell : Servei de Premsa

11 projectes d’economia blava inicien el programa empresarial Blue-Up a bord d’un vaixell

24/10/2022Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, ha llançat un programa específic per a start-ups ‘blaves’ i sostenibles amb l’objectiu de fer créixer els seus projectes

El programa ha arrencat avui amb accions amb inversors dins del creuer Costa Smeralda, un dels quatre vaixells de gas natural liquat amb els quals el Grup Costa ha estat pioner en aquesta tecnologia a nivell mundial

La promoció de nous negocis d’economia blava forma part de l’estratègia municipal per impulsar el sector blau i crear ocupació de qualitat, i és part del Memorandum d’Entesa signat amb Costa Cruceros el mes de novembre de 2021 per desenvolupar iniciatives conjuntes pel desenvolupament econòmic i sostenible de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, en col·laboració amb Port de Barcelona i Costa Cruceros, han llançat la primera edició del Blue-Up. Un programa que acull i assessora 11 projectes del sector ‘blau’ que vol desenvolupar i validar els seus models de negoci. L’Ajuntament de Barcelona, dins de la seva estratègia de fer créixer l’economia blava a la ciutat, vol potenciar programes empresarials de l’economia blava que són capaços de crear llocs de treball i donar dinamisme a l’activitat marítima de la ciutat.

 

 

Després de seminaris i proves intensives, els 11 projectes han estat seleccionats i han començat avui el programa a bord del Costa Smeralda, un dels quatre vaixells de gas natural liquat (GNL) amb els quals el Grup Costa ha estat pioner en aquesta tecnologia a nivell mundial.

El regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé ha assenyalat que projectes com aquest s’alineen perfectament amb l’Estratègia d’Impuls a l’Economia Blava per què recolzen “una economia marítima sostenible a la ciutat i fomenten l’emprenedoria, la innovació, el talent i l’ocupació vinculada amb el mar”. Marcé ha apuntat que “l’economia blava ha vingut per a quedar-se”, i “seria un error no aprofitar el seu enorme potencial”, ha assenyalat que la pròxima celebració de la Copa Amèrica comportarà una enorme transformació de la ciutat, amb la vocació que aquesta “vagi més enllà d’un mer aprofitament econòmic”. Ha argumentat també, “la importància d’educar als ciutadans en l’entorn de l’economia blava”. En aquest sentit, ha afegit que cal apostar per implementar “elements d’innovació pedagògica per anar a les escoles i fer entendre que parlar d’economia blava és parlar d’una manera d’entendre el planeta molt més raonable, sostenible i racional”.

La vicepresidenta de Relacions Corporatives i Sostenibilitat de Costa Cruceros, Rossella Carrara, ha afirmat que “la sostenibilitat és un element transversal i integrat en tot el que fem a Costa. La nostra estratègia té l’objectiu de donar suport a la transformació del nostre ecosistema cap a un desenvolupament més sostenible de l’economia blava, fomentant la recerca i el desenvolupament i accelerant les solucions innovadores de les start ups i el món acadèmic. “

Els projectes que a partir d’avui rebran mentoria, formació i sessions amb inversors, han estat:

Els projectes rebran tots els recursos necessaris mitjançant formació, networking, tutories i mentories a mida, amb Barcelona Activa, i els socis del programa UPC, Clúster Nàutic i Seasteainable Ventures. Després de tres mesos, una d’aquestes start-ups rebrà el Premi a la start-up més sostenible, amb una dotació de 10.000 euros que atorga Costa Cruceros; mentre que una altra start-up rebrà el Premi a la start-up més innovadora, també dotat amb 10.000 euros, atorgat pel Port de Barcelona.

El programa Blue-Up ha estat construït i dissenyat en col·laboració publicoprivada, i és part de l’estratègia que Barcelona duu a terme per impulsar una economia marítima sostenible a la ciutat. Així mateix, pretén potenciar l’emprenedoria, la innovació, el talent i l’ocupació vinculada amb el mar.

El Port de Barcelona, que té en la sostenibilitat i la innovació els eixos del seu IV Pla Estratègic 2021-2025, acull programes que, com el que avui s’ha presentat, facilitin el desenvolupament de projectes nous d’economia blava. En aquest sentit, el port està posant en marxa iniciatives com el Pla d’Innovació del Port de Barcelona, o el futur Blue Tech Port, que tenen l’objectiu d’atraure projectes que potenciïn la innovació i la digitalització de l’ecosistema logístic i portuari de Barcelona.

Paraules clau

creuers/ Economia Blava/ turisme/