Servei de Premsa
04/12/2024
L’Ajuntament de Barcelona impulsa un conjunt d’accions per fomentar l’ús del català a la ciutat, especialment entre la gent jove
02/11/2022
Temps estimat de lectura: 5 minuts
Diversos estudis i enquestes d’usos lingüístics revelen una disminució de l’ús del català a la ciutat, especialment entre la població jove
L’Ajuntament crea un programa per revertir la situació. Un grup de persones expertes en diferents àmbits socials format per Teresa Cabré, Míriam Hatibi, Enric Gomà, Rudolf Ortega, Jordi Font, Eduard Voltas i Custodia Moreno treballen amb responsables municipals i altres institucions per presentar un conjunt d’actuacions de foment del català
Suport als comerços per l’ús del català, cursos específics per a les empreses instal·lades a la ciutat, accions amb influenciadors als centres educatius de secundària, Jocs Florals digitals, augment de la projecció de cinema en català o cursos per al personal mèdic provinent de l’estranger, algunes de les accions proposades
L’Ajuntament de Barcelona treballa en un conjunt d’accions per fomentar l’ús habitual del català entre la ciutadania, especialment entre la població jove, però també en tots els serveis municipals que tracten amb la ciutadania i en el conjunt d’aquesta. Les actuacions s’impulsen a través d’una Mesura de govern de Foment del Català, en el marc de la col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i serà l’aportació des de Barcelona al Pacte Nacional per la Llengua.
Des de fa anys els diferents estudis i enquestes d’usos lingüístics a la ciutat mostren una tendència constant de canvi, amb una disminució de l’ús del català, especialment entre la població jove.
Els estudis observen també un debilitament del català en la seva funció d’element de cohesió social i com a vehicle de pertinença a la comunitat, amb una pèrdua del valor d’ascens que tradicionalment ha tingut la llengua, així com un procés de desconnexió emocional envers el català.
Aquesta diagnosi s’extreu de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població de l’any 2018 i de l’Enquesta a la Joventut de l’any 2020. De forma més concreta, els estudis mostren les següents dades principals:
- Canvi en la composició demolingüística de Catalunya amb una reducció del percentatge de parlants inicials de català, en especial a la seva capital, Barcelona.
- Usos lingüístics híbrid i fluids entre els joves i tendència a deixar d’utilitzar el català en situacions bilingües.
- Segment de la població monolingüe en castellà: el 26% no utilitza mai el català i el 27% l’utilitza poc.
- Ús minoritari del català entre els joves de Barcelona, especialment en determinats districtes i en relació a diversos factors socials.
Propostes per fomentar l’ús del català entre la ciutadania, especialment entre la població jove
Davant la situació que mostren les diferents enquestes, l’Ajuntament proposa un conjunt d’accions per fomentar l’ús del català entre la ciutadania, especialment entre la gent jove. Aquestes propostes es treballen amb un grup de persones expertes en diferents àmbits socials format per Teresa Cabré, Míriam Hatibi, Enric Gomà, Rudolf Ortega, Jordi Font, Eduard Voltas i Custodia Moreno. Aquest grup treballa en coordinació amb responsables de diferents àrees de l’Ajuntament, així com amb l’Institut d’Estudis Catalans, el Centre de Normalització Lingüística, la Secretaria de Política Lingüística, les universitats, i diferents entitats del sector social i cultural. Aquest grup estudiarà els informes presentats per cada àmbit d’acció i debatrà les diferents idees, propostes, solucions i crítiques que s’hi aportin.
El conjunt d’accions proposades tenen com a objectiu general generar motivació per utilitzar el català com a llengua habitual, promoure els usos del català en tots els àmbits de treball així com promoure la vinculació entre la llengua catalana i la identitat barcelonina.
Les accions de foment del català incidiran en els següents àmbits: ensenyament, joventut i lleure, esport, cultura, ciència i universitats, empresa i comerç, turisme, sanitat, acollida i arrelament i Administració Pública.
Foment del català: alguns exemples d’actuacions
Ensenyament
- Jocs Florals digitals. Concursos de mems, vídeos, etc., amb categories per estils, temes i edats. Amb la implicació de betevé (canal de betevé a Twitch).
- Inluenciadors als centres educatius de secundària. Portar fins als centres de secundària persones que desenvolupin continguts a les xarxes i que puguin servir de referent en l’ús del català.
Joventut, lleure i esport
- Campanya d’identificació de la ciutat de Barcelona amb la llengua, tant internament com a nivell internacional.
- A partir de vídeos d’Instagram, fomentar la vinculació del català amb la identificació personal dels joves.
- Formació per utilitzar la llengua catalana en els entrenaments per a entrenadors/es d’esports i àrbitres.
Cultura, ciència i universitats
- Augmentar la projecció de cinema en català a Barcelona, a través de sales concertades amb l‘Administració, o bé amb acords amb festivals i activitats de cinema d’estiu, i incentivant la subtitulació i traducció al català.
- Crear el Dia de la Llengua a Barcelona. Celebrar com a ciutat el dia de la llengua, amb activitats, conferències, debats, concerts, etc.
- Recuperar i promoure la toponímia popular de Barcelona, recollint els topònims utilitzats a través de l’aportació ciutadana.
- Ajudar la divulgació científica en català a través dels programes de ciència i cultura de l’Ajuntament.
Empresa, comerç i turisme
- Paquet de suport als comerços per a l’ús del català, que inclourà cursos, guies de conversa, punxons, etc.
- Campanya “bon dia tingui” per fomentar la interacció en català als comerços, mercats i bancs.
- Cursos específics de català per a les empreses instal·lades a Barcelona.
- Incorporar un petit vocabulari de llengua catalana a les guies i material de benvinguda del turisme a Barcelona.
Sanitat, acollida i arrelament
- Programa de benvinguda per al personal mèdic que ve a treballar a Barcelona provinent de l’estranger que inclogui un curs accelerat de llengua catalana.
- Incorporar la formació in situ com a modalitat habitual d’aprenentatge de català des del Consorci de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona.
- Impulsar el voluntariat lingüístic entre els treballadors de l’Ajuntament de Barcelona.
- Continuar impulsant els cursos de català per persones nouvingudes a la ciutat de Barcelona amb el CNL com a estructura de promoció del coneixement i ús de la llengua catalana en tots els àmbits.
Administració
- Formació al personal d’atenció al públic sobre els usos lingüístics adequats en cada situació.
- Reforçar el servei intern de formació lingüística al personal de l’Ajuntament.
- Acompanyar i informar la ciutadania sobre els seus drets lingüístics.
Paraules clauús del català/