L’Ajuntament de Barcelona impulsa un conjunt d’accions per fomentar l’ús del català a la ciutat, especialment entre la gent jove : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona impulsa un conjunt d’accions per fomentar l’ús del català a la ciutat, especialment entre la gent jove

02/11/2022Temps estimat de lectura: 5 minuts

Diversos estudis i enquestes d’usos lingüístics revelen una disminució de l’ús del català a la ciutat, especialment entre la població jove

L’Ajuntament crea un programa per revertir la situació. Un grup de persones expertes en diferents àmbits socials format per Teresa Cabré, Míriam Hatibi, Enric Gomà, Rudolf Ortega, Jordi Font, Eduard Voltas i Custodia Moreno treballen amb responsables municipals i altres institucions per presentar un conjunt d’actuacions de foment del català

Suport als comerços per l’ús del català, cursos específics per a les empreses instal·lades a la ciutat, accions amb influenciadors als centres educatius de secundària, Jocs Florals digitals, augment de la projecció de cinema en català o cursos per al personal mèdic provinent de l’estranger, algunes de les accions proposades

L’Ajuntament de Barcelona treballa en un conjunt d’accions per fomentar l’ús habitual del català entre la ciutadania, especialment entre la població jove, però també en tots els serveis municipals que tracten amb la ciutadania i en el conjunt d’aquesta. Les actuacions s’impulsen a través d’una Mesura de govern de Foment del Català, en el marc de la col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i serà l’aportació des de Barcelona al Pacte Nacional per la Llengua.

Des de fa anys els diferents estudis i enquestes d’usos lingüístics a la ciutat mostren una tendència constant de canvi, amb una disminució de l’ús del català, especialment entre la població jove.

Els estudis observen també un debilitament del català en la seva funció d’element de cohesió social i com a vehicle de pertinença a la comunitat, amb una pèrdua del valor d’ascens que tradicionalment ha tingut la llengua, així com un procés de desconnexió emocional envers el català.

Aquesta diagnosi s’extreu de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població de l’any 2018 i de l’Enquesta a la Joventut de l’any 2020. De forma més concreta, els estudis mostren les següents dades principals:

 

 

Propostes per fomentar l’ús del català entre la ciutadania, especialment entre la població jove

Davant la situació que mostren les diferents enquestes, l’Ajuntament proposa un conjunt d’accions per fomentar l’ús del català entre la ciutadania, especialment entre la gent jove. Aquestes propostes  es treballen amb un grup de persones expertes en diferents àmbits socials format per Teresa Cabré, Míriam Hatibi, Enric Gomà, Rudolf Ortega, Jordi Font, Eduard Voltas i Custodia Moreno. Aquest grup treballa en coordinació amb responsables de diferents àrees de l’Ajuntament, així com amb l’Institut d’Estudis Catalans, el Centre de Normalització Lingüística, la Secretaria de Política Lingüística, les universitats, i diferents entitats del sector social i cultural. Aquest grup estudiarà els informes presentats per cada àmbit d’acció i debatrà les diferents idees, propostes, solucions i crítiques que s’hi aportin.

El conjunt d’accions proposades tenen com a objectiu general generar motivació per utilitzar el català com a llengua habitual, promoure els usos del català en tots els àmbits de treball així com promoure la vinculació entre la llengua catalana i la identitat barcelonina.

Les accions de foment del català incidiran en els següents àmbits: ensenyament, joventut i lleure, esport, cultura, ciència i universitats, empresa i comerç, turisme, sanitat, acollida i arrelament i Administració Pública.

 

Foment del català: alguns exemples d’actuacions

 

Ensenyament

 

Joventut, lleure i esport

 

Cultura, ciència i universitats

 

Empresa, comerç i turisme

 

 

Sanitat, acollida i arrelament

 

Administració

Paraules clau

ús del català/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina