La Guàrdia Urbana de Barcelona reforça la seva presència a Ciutat Vella amb una nova comissaria al Raval : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana de Barcelona reforça la seva presència a Ciutat Vella amb una nova comissaria al Raval

08/11/2022Temps estimat de lectura: 4 minuts

Entren en funcionament les noves dependències de la Guàrdia Urbana al Raval. Amb les noves instal·lacions del carrer Tàpies la Guàrdia Urbana disposarà de tres comissaries a Ciutat Vella situades al carrer Tàpies, Rambles, i la del Passeig Joan de Borbó compartida amb els Mossos d’Esquadra

L’augment de la plantilla del cos de policia barceloní realitzat en aquest mandat ha permès augmentar el número d’agents destinats a Ciutat Vella i planificar dispositius de reforç en punts d’especial interès del territori

De gener a agost els fets delictius a Ciutat Vella han disminuït en més d’un 21% respecte el mateix període de l’any 2019

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha visitat aquest matí la nova comissaria de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella, situada en el carrer Tàpies, 4 del barri Raval, acompanyada pels tinents de l’alcaldia, Jaume Collboni i Albert Batlle, pel regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, i pel Cap de la Guàrdia Urbana, i l’Intendent Major Pedro Velázquez.

L’Ajuntament ha invertit més de 1,2 milions d’euros en reformar l’edifici, que fins ara acollia oficines de l’antic del Consell Comarcal del Barcelonès, per adequar-lo als usos policials.

 

 

Les noves instal·lacions acolliran els 437 agents destinats a Ciutat Vella, tot i que hi ha capacitat per acollir un màxim de gairebé 450 agents. La superfície de l’edifici és de 2.300 m2 distribuïts en cinc plantes més planta baixa i soterrani. A la planta baixa es troba la recepció a la comissaria i dues sales de reunions. La primesa i la segona planta està destinada a funcions administratives i armer, mentre que a la tercera i la quarta planta l’ocupen els vestuaris femenins i masculins. La cinquena planta és espai destinat a office.

 

La comissaria de Rambles no perd els seus usos policials, i acull altres unitats i serveis de la Guàrdia Urbana.

S’establirà un punt d’atenció a víctimes de violència masclista amb l’objectiu d’augmentar els recursos i la preparació de la Guàrdia Urbana per millorar la prevenció, la detecció i l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes, optimitzar els recursos existents del sistema i poder rebre les denúncies de les dones que han patit violència masclista. Una de les primeres accions que va portar a terme la Guàrdia Urbana va ser la redacció d’un nou procediment operatiu d’actuació pioner per tal que els agents puguin detectar possibles casos de violències masclistes en l’àmbit de llar quan es troben davant de possibles casos que en aquell moment la víctima no vol denunciar per por o perquè han normalitzat comportaments violents o controladors de les seves parelles.

L’actual comissaria del número 43 de Rambles mantindrà el servei de recollida de denúncies a la ciutadania i continuarà sent la seu del Grup de Tràfic d’Éssers Humans de la Guàrdia Urbana.

 

Amb l’entrada en funcionament d’aquesta nova comissaria la Guàrdia Urbana disposarà de tres edificis policials al districte de Ciutat Vella: la comissaria de la Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana a Tàpies 4, la Oficina Conjunta de la Guàrdia Urbana i dels Mosso d’Esquadra situada en el número 32 del Passeig Joan de Borbó, i les dependències policials de Rambles 43.

Gairebé 440 agents de la Guàrdia Urbana estan destinats al districte, 50 dels quals provenen de la última promoció de la Guàrdia Urbana, formada per 238 agents, i que van entrar a formar part del cos el mes de setembre. Amb aquesta última promoció la Guàrdia Urbana disposa d’una una plantilla de 3.360 agents.

L’any passat també es van reforçar les Unitats Operatives Nocturnes (UNO) del cos de policia barceloní amb l’objectiu de millorar la resposta de servei a la ciutadania dotant de torn de nit propi a Ciutat Vella, que fins aleshores el compartia amb Sant Martí.

Des de mitjans d’octubre la Guàrdia Urbana té en marxa un dispositiu específic amb l’objectiu d’assegurar la convivència, el civisme i la seguretat al districte de Ciutat Vella, prestant especial atenció a la zona de Raval.

Entre les diferents mesures que contempla aquest dispositiu destaca l’augment de la presència d’agents en un 20%. Aquest augment reforça el patrullatge uniformat a peu en diferents zones on s’ha detectat un increment del consum de drogues a la via pública i que se sumarà al dispositiu ordinari que ja té desplegat la Unitat Territorial de  Guàrdia Urbana de Ciutat Vella en punts d’especial interès.

L’objectiu del dispositiu és prevenir, dissuadir i corregir conductes de risc augmentant la visibilitat dels i les agents i també millorar i augmentar la capacitat d’actuació quan es produeixin fets delictius o comportaments que poden alterar la convivència al barri.

Des de l’inici d’aquest dispositiu la Guàrdia Urbana ha detingut 41 persones i 88 han quedat investigades per diferents fets. Els agents han efectuat 95 actes per tinença de drogues a via pública i han interposat 127 denúncies per ordenança de convivència.

 

Gràcies als reforços policials i la bona coordinació amb el cos dels Mossos d’Esquadra, els fets delictius registrats al districte de Ciutat Vella des del gener fins a l’agost d’enguany respecte el mateix període del 2019 han baixat un 21,8%, (28.222 fets), la resolució ha augmentat un 7,7% i les detencions han crescut un 1%, situant-se en 5.244 persones detingudes en aquest període.

Per tipologies delictives, han baixat els delictes contra el patrimoni un 24,9%. Els furts, que ocupen un 68% dels fets contra el patrimoni que passen al districte, han baixat un 32,3% i els robatoris violents a la via pública un 5,9%.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
guàrdia urbana/ prevenció/ seguretat/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina