Barcelona ha reunit experts i expertes mundials en les Jornades sobre Soledat : Servei de Premsa

Barcelona ha reunit experts i expertes mundials en les Jornades sobre Soledat

12/11/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Més de 1.000 persones han seguit les Jornades Internacionals sobre Soledat a Barcelona que s’han celebrat aquest dimecres i dijous

Ha destacat la presència del filòsof David Pastor Vico, l’exministra de Soledat del Regne Unit, Tracey Crouch; la presidenta de l’Observatorio Estatal de la Soledad no Deseada, Matilde Fernández, i la directora del programa comunitari ‘Hey Neighbour! Collective’, Michelle Hoar

L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest dimecres i dijous les Jornades Internacionals sobre la Soledat a Barcelona on ha reunit a experts i expertes mundials en la matèria. Aquesta trobada, emmarcada dins l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030, ha esdevingut un espai per fomentar i compartir debat, experiències i polítiques al voltant de la soledat no desitjada. Més de 1.000 persones han seguit les jornades, tan presencialment des del Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra, com virtualment des de la plataforma habilitada per l’ocasió.

 

 

 

 

 

 

L’obertura de les jornades ha estat a càrrec de la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez; i del regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera. La tinenta ha volgut destacar que no només els canvis vitals són els que provoquen el sentiment de soledat, sinó que “hi ha moltes realitats, com la de les persones cuidadores, que comporten aquest sentiment. A més, les desigualtats que els rols de gènere estan marcant en la nostra societat comporten que la soledat també tingui gènere i, per aquest motiu, s’ha de tenir en compte aquest rol en les polítiques socials.” Per la seva banda, Riera ha recordat que fa relativament poc que la soledat no desitjada ha entrat en l’agenda política “cal generar coneixement i compartir-lo, cal explicar-nos què estem fent arreu per construir nous marcs de confiança entre la ciutadania i com posar fre a aquest sentiment que et pot dur a greus situacions de vulnerabilitat. Integrar la soledat no desitjada en les polítiques socials implica incorporar una mirada emocional a l’acció social, superar el treball sobre les condicions materials de vida i fer un abordatge més integral de la persona”.

Les jornades es van iniciar amb la conferència inaugural del filòsof i divulgador David Pastor Vico, qui va desenvolupar la relació entre la confiança interpersonal i la soledat. Segons el filòsof, les societats amb una major taxa de confiança interpersonal esdevenen societats més democràtiques, amb més participació pública que comporta menor grau de corrupció; i esdevenen societats més intel·ligents i felices perquè es fomenta el pensament crític de la ciutadania i les habilitats socials d’uns infants que sí que poden jugar al carrer sense la por i la desconfiança dels seus pares i mares. Per tant, Vico afirma que la soledat desitjada no és un fi, sinó una conseqüència de la desconfiança i la inseguretat que viuen les societats actuals.

Pel que fa a les taules rodones, la primera d’elles s’ha centrat en com les noves tecnologies poden ajudar a pal·liar el sentiment de soledat. En aquest cas, els i les ponents han conclòs que la bretxa digital és encara una de les principals causes que pot provocar la soledat en aquest àmbit, i que cal treballar per pensar l’ús de la tecnologia per posar-la al servei de les persones i que complementi als serveis personalitzats.

La segona taula de dimecres titulada “Com es viu la soledat al llarg de la vida?”, ha comptat amb la participació de la presidenta de l’Observatorio Estatal de la Soledad no Deseada, Matilde Fernàndez, on s’ha destacat que cal parlar de soledats en plural perquè és un sentiment que aplega a totes les edats i realitats econòmiques, i on és molt important el paper de la comunitat per poder identificar i ajudar a les persones que se senten soles. A més, s’ha discutit sobre la soledat en persones grans, on caldria una revisió del model d’atenció al col·lectiu per poder impulsar la seva potencialitat. També s’ha acordat que és imprescindible incorporar la perspectiva de gènere en el tractament de les soledats perquè la societat de benestar s’està transformant en un model de societat de cures.

El dijous s’ha iniciat amb una reflexió sobre com han de ser les ciutats per contribuir a enfortir els vincles. En aquesta taula ha participat la directora executiva del projecte canadenc ‘Hey Neighbour! Collective’, Michelle Hoar; i l’analista del Joint Research Centre de la Comissió Europea, Minna Nurminen; que han destacat la importància de promoure ciutats que accentuïn la proximitat entre persones i de repensar el model d’atenció al ciutadà i adaptar els equipaments públics per tal que esdevinguin espais d’acompanyament que generin vincles. És a dir, les intervencions en soledat haurien de tenir en compte la connexió amb la ciutadania i la inclusivitat per evitar l’estigmatització i generar confiança entre tots els agents.

Per acabar, la responsable del primer Ministeri de la Soledat del món i membre del Parlament britànic, Tracey Crouch; ha format part de la taula “Què poden fer les institucions per pal·liar la soledat?” on s’ha establert la necessitat de construir polítiques alternatives de base emocional que ajudin a enfortir vincles i a reconnectar les persones, oferint solucions adequades per a la prevenció i l’atenció de la soledat no desitjada. D’altra banda, també s’ha destacat la importància de disposar de dades per mesurar i estudiar la soledat i la necessitat de sensibilitzar a l’opinió pública per concloure que la soledat és un problema social, i no només un problema personal com s’acostuma a entendre.

Les jornades també han comptat amb la presentació de diversos serveis, projectes i treballs d’investigació relacionats amb la soledat; i han finalitzat amb la lectura del compromís ‘Barcelona contra la soledat’ i amb una bateria de conclusions i recomanacions fruit de les reflexions de les diferents sessions.

En els propers dies es podrà visualitzar totes les jornades i consultar els diversos materials a través de la seva web: https://jornadessobresoledat.barcelona.cat





Paraules clau

Jornades sobre Soledat/ soledat/