Barcelona debat, a la Model, sobre els llocs de tortura com a espais de memòria col·lectiva : Servei de Premsa

Barcelona debat, a la Model, sobre els llocs de tortura com a espais de memòria col·lectiva

14/11/2022



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, inaugura, demà dimarts, a les 16 hores, a la presó Model (c/Entença 166), les Jornades Internacionals sobre Espais de Memòria, organitzades conjuntament amb l’entitat Irídia-Centre per la Defensa dels Drets Humans

Hi assistiran víctimes de tortures de les dictadures xilena, argentina i franquista així com representants d’entitats de defensa de la memòria de les víctimes de tortures de tot el món

La Model Espai de Memòria acull, des de demà fins dijous, 17 de novembre, les Jornades Internacionals sobre Espais de Memòria, organitzades conjuntament per la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona i l’entitat Irídia- Centre per la Defensa dels Drets Humans.

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, serà l’encarregat d’obrir les sessions de la primera jornada, que començaran a les 16 hores, i que tenen com a objectiu acollir persones, espais i entitats que son referents en la ressignificacó d’espais de memòria d’arreu del món, i que varen ser espais de tortura.

Està previst que participin una vintena d’organitzacions pels drets humans de tot el món, així com testimonis de les tortures de les dictadures xilena, argentina i franquista, amb els quals s’analitzaran els fets i es debatrà sobre la importància de ressignificar els espais de tortura perquè no es repeteixin. També intervindran directors i directores d’espais memorials d’arreu del món.

Jordi Rabassa ha explicat que el programa d’aquestes jornades està pensat per a “conèixer la perspectiva internacional, psicosocial i de drets humans que posa l’accent en reclamar un nou significat d’espais de memòria, una reflexió que l’Ajuntament de Barcelona busca aplicar a diferents espais de la ciutat, com la comissaria de la Via Laietana, com a garantia de no repetició d’aquells fets”.

Les jornades, obertes a tothom, tenen per objectiu apropar a la ciutadania aquest debat sobre la importància de conservar els espais de tortura com allò que varen significar a la història del país. Rabassa ha valorat que “hem preguntar-nos com a societat si volem que aquells espais on es van produir tortures continuïn sent avui dependències policials, o bé volem convertir-los en llocs de memòria col·lectiva”.

Els tres dies d’activitats —presentacions, taules de debat, intervencions artístiques…— seran el punt de partida per a la creació d’una xarxa global per a la memòria democràtica. Aquesta xarxa permetrà l’intercanvi de bones praxis per afavorir i replicar processos efectius de justícia restaurativa i de nova significació d’espais amb l’objectiu final de garantir el dret de reparació, entès com un dret.

 

Podeu consultar tot el programa aquí: www.barcelona.cat/memoriademocràtica





Paraules clau

memòria/ tortura/