Servei de Premsa
27/01/2025
La Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra amplien l’atenció a les víctimes de violència masclista
17/11/2022
Temps estimat de lectura: 6 minuts
L’Ajuntament de Barcelona i el Departament d’Interior signen el Protocol d’atenció policial a les víctimes en matèria de violència masclista (en l’àmbit de la parella) a la ciutat de Barcelona
Amb aquest nou protocol la Guàrdia Urbana rebrà denúncies de víctimes de violència masclista
La Guàrdia Urbana disposarà d’un servei d’atenció a les víctimes de violència masclista a la comissaria de Rambles
L’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, han signat aquest matí el Protocol d’atenció policial a les víctimes en matèria de violència masclista (en l’àmbit de la parella) a la ciutat de Barcelona (Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana juntament amb el Cap de la Guàrdia Urbana, l’Intendent Major, Pedro Velázquez, i la Comissaria Marta Fernández, cap de la Regió Policial de Barcelona A l’acte de signatura han estat presents el tinent de l’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, i el Director General de la Policia, Pere Ferrer.
Aquest protocol té per objecte establir els mecanismes de col•laboració i coordinació entre ambdós cossos policials que permetin prestar un millor servei d’atenció a les víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella (violència de gènere), en especial, d’aquelles víctimes que es puguin trobar en situació de risc. D’aquesta manera, per primera vegada, la Guàrdia Urbana de Barcelona podrà rebre denúncies presentades per víctimes dels delictes relacionats amb la violència masclista en l’àmbit de la parella (violència de gènere). El cos de policia barceloní començarà a rebre aquestes denúncies a la comissaria de Nou Barris a principis d’any i la comissaria de Rambles un cop entri en funcionament el Servei d’Atenció a la Vítcima.
L’alcaldessa de Barcelona ha destacat la “importància de la signatura d’aquest protocol per totes les víctimes de violència masclista, i per tant totes les dones en general, ja que gràcies a ell es troben una mica més protegides”. Colau ha explicat que es destinaran més recursos policials a la lluita contra la violència masclista evitant duplicitat d’intervencions i guanyant coordinació policial, essencial per assegurar una resposta policial ràpida i eficaç.
Colau ha volgut posar en valor també els esforços del consistori per garantir l’assistència a les dones víctimes de violència masclista i als seus fills i filles i ha explicat que l’acolliment municipal per a dones i fills i filles que han patit violència masclista sumen més de 300 places cobertes mensualment amb diverses tipologies (urgència, llarga estada, autonomia i per a víctimes de tràfic d’éssers humans).
El conseller ha destacat que “s’ha de posar la víctima al centre i promoure les accions i les condicions necessàries per minimitzar fins a fer desaparèixer la llista negra de les violències masclistes”. Elena ha explicat que “totes les accions paral·leles a les policials són rellevants per evitar la tragèdia de la violència silenciada”. ”El que fem avui permet posar més actors a treballar per donar millor servei d’atenció a les víctimes i especialment els que es troben en situació de major risc”, ha subratllat.
El conseller ha clos la seva intervenció recordant que “seguirem apostant per aquesta col·laboració perquè hi creiem i seguirem apostant també pel creixement del cos de Mossos d’Esquadra a la ciutat de Barcelona com hem fet els darrers 2 anys per fer realitat la proximitat”.
El protocol marca el procediment comú i compartit d’atenció en primera instància de les possibles víctimes que compareixen en una comissaria o oficina policial, i en la recepció de les denúncies i en el procés d’identificació i valoració del risc que poden presentar aquestes.
La coordinació policial amb aquest protocol té l’objectiu de proporcionar a les víctimes una resposta policial ràpida i eficaç davant de situacions de risc evitant duplicitat d’intervencions entre ambdós cossos policial i homogeneïtzar les actuacions policials en l’atenció i la denúncia de les víctimes que pateixen situacions de violència masclista en l’àmbit de la parella (violència de gènere). A més es facilitarà la coordinació amb els recursos assistencials que intervenen en l’atenció i suport de les víctimes.
La Guàrdia Urbana rebrà les denúncies que formulin les víctimes de les infraccions penals següents en l’àmbit de la violència masclista en l’àmbit de la parella (violència de gènere):
- delicte de violència psíquica o física habitual sobre qui sigui l’esposa de l’autor, o una dona que estigui o hagi estat lligada a ell per una relació anàloga d’afectivitat (per exemple, parella de fet), fins i tot en el supòsit en què no existeixi convivència (art.173.2 CP)
- delictes de lesions dels articles 148.4 i 153.1 CP
- delictes d’amenaces dels articles 169 a 171 CP
- delicte de coaccions de l’article 172 CP
- delicte d’assetjament de l’article 172 ter CP
- delicte d’injúries i vexacions lleus de l’article 173.4 CP
- delicte de descobriment i revelació de secrets de l’article 197.7 CP
- delicte de trencament de condemna (468 CP)
En els casos en els quals sigui necessària la pràctica de diligències d’investigació o de policia científica seran instruïts per la PG-ME, d’acord amb el marc de distribució de competències. En aquest sentit els Mossos d’Esquadra rebran les denúncies per la resta de tipus penals en les quals es pot concretar la violència masclista en l’àmbit de la parella (com poden ser l’homicidi, avortament, detencions il•legals, matrimoni forçat, delictes contra la llibertat i indemnitat sexual, violació de domicili, determinades infraccions penals contra el patrimoni, etc.), així com les denúncies que formulin terceres persones diferents de la víctima per les infraccions abans esmentades.
Servei d’Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana
Des de fa anys la Guàrdia Urbana desenvolupa diferents accions per a la protecció de les dones i en els últims anys, en consonància amb les modificacions normatives i la creixent demanda social, s’han anat incorporant cada vegada més línies de treball.
Entre elles destaca la futura posada en marxa del nou Servei d’Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana que es posarà en marxa el mes d’abril del proper any a les dependències que tenia la Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella a Rambles, 43. L’objectiu és augmentar els recursos i la preparació de la Guàrdia Urbana per millorar la prevenció, la detecció i l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes, així com optimitzar els recursos existents del sistema. El nou SAV pretén ser un punt d’atenció integral a dones víctimes de violència masclista i als seus fills i filles que es dirigeixen a dependències policials a efectuar la denúncia. Serà un espai pensat per a les víctimes on la prioritat serà la seva atenció coordinant els serveis assistencials i policials.
Des de l’any 2021 la Guàrdia Urbana disposa de la Guia d’Indicadors d’Alerta, pionera entre els cossos policials que facilita la tasca dels agents per poder detectar i actuar davant de de possibles casos de violència masclista que en aquell moment la víctima no vol denunciar per por o perquè han normalitzat comportaments violents o controladors de les seves parelles.
L’objectiu és poder fer visibles aquestes possibles violències dintre de la Comissió Permanent de gestió de casos de violència masclista al territori i poder atendre a les dones des dels diferents serveis municipals específics per aquests casos.
Aquesta guia té en compte:
- Antecedents de violència: Es consulten episodis anteriors o antecedents.
- Manifestacions dels veïns: Poden aportar informació sobre la possible situació de violència
- Aspecte i actitud de la pressumpta persona agressora (dominant, desafiant, de menyspreu, hostil, etc.)
- Aspecte de l’habitatge (desordre, objectes trencats, etc.)
- En el cas de presència de menors: possibles evidències de seqüeles de lesions, falta d’higene severa, etc.
- Aspecte i actitud de la víctima: seqüeles de lesions, discurs contradictori dels fets, desvaloració d’ella mateixa, actitud d’alerta o submisió, entre d’altres.
Es va crear la figura de l’agent Referent de violències masclistes a cada un dels districtes de la ciutat. Aquesta figura analitza els incidents que han gestionat els agents gràcies a la guia d’indicadors i fan seguiment dels possibles casos no penals. Són situacions en les que no hi ha una clara infracció penal, que estan invisibilitats, però hi ha indicis d’un possible maltractament.
Els referents es coordinen amb el Grup d’Atenció a la Víctima de Mossos d’Esquadra per analitzar les actuacions preventives i fan intercanvi d’informació en relació a les actuacions per violència masclista del seu territori i formen part de la comissió permanent de gestió de casos de violència masclista.
També estableixen mecanismes de coordinació i cooperació que permeten una transmissió d’informació continuada entre els serveis especialitzats en matèria de violència masclista: Mossos d’Esquadra, Serveis Socials, SARA, Punts d’Informació a les Dones, Servei d’Atencio a Homes, Salut i altres.
Paraules clauprevenció/ seguretat/