L’Ajuntament de Barcelona activa la Fase d’Alerta del Protocol per situació de sequera de Barcelona : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona activa la Fase d’Alerta del Protocol per situació de sequera de Barcelona

22/11/2022



Temps estimat de lectura: 9 minuts

L’increment de la xarxa d’aigües freàtiques de la ciutat permet afrontar aquesta fase d’alerta amb les mínimes afectacions per a la ciutadania

S’estableixen accions concretes d’estalvi d’aigua potable per aquells serveis o activitats com són: espais verds, les fonts ornamentals, neteja urbana, les instal·lacions esportives i les piscines, i la neteja de vehicles

En aquesta fase d’Alerta s’estableix uns mínims d’estalvi d’aigua potable per a tots els municipis d’un 5% respecte dels consums habituals

Davant  de l’ escassetat actual de recursos hídrics, l’Agencia Catalana de l’Aigua ha decretat l’Alerta Hidrològica de la Conca del Ter-Llobregat que alimenta a la ciutat de Barcelona motiu pel qual l’Ajuntament de Barcelona ha activat la Fase d’Alerta del Protocol d’actuació per situació de sequera de la ciutat.

 

 

L’abastament d’aigua potable a Barcelona té majoritàriament un origen superficial provinent de la conca del Ter i del Llobregat, però també una part de l’aigua  prové de recursos subterranis de freàtica  i de l’aigua de mar dessalinitzada (4%). La ciutat de Barcelona representa el 49% del consum total d’aigua respecte al de l’AMB amb un consum total de 147 l/habitant i dia i domèstic de 106 l/habitant i dia

Des de l’últim episodi de sequera – maig 2007 a desembre 2008 -, els serveis municipals van reforçar les polítiques d’optimització d’estalvi dels consums d’aigua, fent de Barcelona una ciutat resilient, afavorint la substitució dels consums d’aigua potable per aigua freàtica, i amb l’establiment de mesures que van aconseguir un estalvi a totes les àrees.

Els consums anuals d’aigua dels serveis municipals s’han rebaixat un 11%, on l’aigua potable s’ha reduït en un 18% i l’aigua freàtica s’ha incrementat un 51%.

L’activació de l’Alerta implica, pel que fa a l’abastament general, accions per tal d’assolir un estalvi mínim respecte el consum habitual:

Aquestes accions es concreten en un increment de la freqüència de lectura de comptadors dels abonats, especialment de grans consumidors, hotels, instal·lacions esportives, piscines, activitats recreatives i s’augmenta el número de controls de la qualitat de l’aigua així com el control de l’eficàcia de les mesures. També incorpora mesures concretes per la resta d’usos:  reg d’espais verds (públics i privats), les fonts ornamentals, neteja urbana, les instal·lacions esportives i les piscines, i la neteja de vehicles, tant públics com també privats.

Tot i que en aquesta situació no s’ha de patir per l’abastament de la població, doncs l’ACA garanteix 250l/habitant i dia, es necessari la complicitat de la ciutadania per evitar que la situació vagi a més.

 

Accions d’estalvi d’aigua en serveis i activitats

En aquest sentit, s’estableixen accions concretes d’estalvi d’aigua per aquells serveis o activitats com són: espais verds, les fonts ornamentals, neteja urbana, les instal·lacions esportives i les piscines, i la neteja de vehicles.

 

Jardins i Espais verds

 

Fonts 

 

Neteja Urbana

La neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars per part dels serveis municipals es realitzarà amb la mínima despesa d’aigua indispensable i evitant, quan sigui possible, l’ús d’aigua potable. Actualment, a la ciutat ja es porten a terme aquestes mesures,  avançant-se  als requisits de l’Agència Catalana de l’Aigua.

En aquest sentit:

 

Neteja vehicles        

La neteja de vehicles ha de realitzar-se en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua. Fora d’establiments comercials es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l’ús d’esponja i galleda.

 

Instal•lacions esportives i piscines

Com a conseqüència d’aquesta activació i per prevenció, es recomana a la ciutadania portar a terme diverses accions que han de comportar una reducció progressiva del consum d’aigua urbà:

Aixetes i rentamans

 

El vàter

 

La dutxa

 

Electrodomèstics: rentadores, rentavaixelles i assecadores

Reg

 

Cotxe

 

L’Ajuntament de Barcelona portarà a terme igualment una campanya de comunicació amb accions informatives i de sensibilització ciutadana i sobre les accions d’estalvi i restriccions parcials d’usos que s’implementaran.

Tota la informació es podrà consultar el web: www.barcelona.cat/sequera

 

 

Protocol d’Actuació per Situació de Sequera de la ciutat de Barcelona

El Protocol d’Actuació per Situació de Sequera de la ciutat de Barcelona té com  a objectiu establir un model d’actuació dels serveis municipals que garanteixi la coordinació i actuació operativa dels serveis i recursos necessaris a fi de minimitzar els efectes de les situacions de sequera de forma que la intervenció aconsegueixi els següents objectius específics:

El Protocol d’Actuació per Situació de Sequera estableix quatre possibles escenaris:





Paraules clau

sequera/