Servei de Premsa
28/11/2024
L’Ajuntament de Barcelona activa la Fase d’Alerta del Protocol per situació de sequera de Barcelona
22/11/2022
Temps estimat de lectura: 9 minuts
L’increment de la xarxa d’aigües freàtiques de la ciutat permet afrontar aquesta fase d’alerta amb les mínimes afectacions per a la ciutadania
S’estableixen accions concretes d’estalvi d’aigua potable per aquells serveis o activitats com són: espais verds, les fonts ornamentals, neteja urbana, les instal·lacions esportives i les piscines, i la neteja de vehicles
En aquesta fase d’Alerta s’estableix uns mínims d’estalvi d’aigua potable per a tots els municipis d’un 5% respecte dels consums habituals
Davant de l’ escassetat actual de recursos hídrics, l’Agencia Catalana de l’Aigua ha decretat l’Alerta Hidrològica de la Conca del Ter-Llobregat que alimenta a la ciutat de Barcelona motiu pel qual l’Ajuntament de Barcelona ha activat la Fase d’Alerta del Protocol d’actuació per situació de sequera de la ciutat.
L’abastament d’aigua potable a Barcelona té majoritàriament un origen superficial provinent de la conca del Ter i del Llobregat, però també una part de l’aigua prové de recursos subterranis de freàtica i de l’aigua de mar dessalinitzada (4%). La ciutat de Barcelona representa el 49% del consum total d’aigua respecte al de l’AMB amb un consum total de 147 l/habitant i dia i domèstic de 106 l/habitant i dia
Des de l’últim episodi de sequera – maig 2007 a desembre 2008 -, els serveis municipals van reforçar les polítiques d’optimització d’estalvi dels consums d’aigua, fent de Barcelona una ciutat resilient, afavorint la substitució dels consums d’aigua potable per aigua freàtica, i amb l’establiment de mesures que van aconseguir un estalvi a totes les àrees.
Els consums anuals d’aigua dels serveis municipals s’han rebaixat un 11%, on l’aigua potable s’ha reduït en un 18% i l’aigua freàtica s’ha incrementat un 51%.
L’activació de l’Alerta implica, pel que fa a l’abastament general, accions per tal d’assolir un estalvi mínim respecte el consum habitual:
- reducció del 5% en ús domiciliari, comercial, industrial i altres usos recreatius.
Aquestes accions es concreten en un increment de la freqüència de lectura de comptadors dels abonats, especialment de grans consumidors, hotels, instal·lacions esportives, piscines, activitats recreatives i s’augmenta el número de controls de la qualitat de l’aigua així com el control de l’eficàcia de les mesures. També incorpora mesures concretes per la resta d’usos: reg d’espais verds (públics i privats), les fonts ornamentals, neteja urbana, les instal·lacions esportives i les piscines, i la neteja de vehicles, tant públics com també privats.
Tot i que en aquesta situació no s’ha de patir per l’abastament de la població, doncs l’ACA garanteix 250l/habitant i dia, es necessari la complicitat de la ciutadania per evitar que la situació vagi a més.
Accions d’estalvi d’aigua en serveis i activitats
En aquest sentit, s’estableixen accions concretes d’estalvi d’aigua per aquells serveis o activitats com són: espais verds, les fonts ornamentals, neteja urbana, les instal·lacions esportives i les piscines, i la neteja de vehicles.
Jardins i Espais verds
- Aturada de plantacions, tant de gespes, planta de temporada, arbustos i arbrat. Només en espais públics, es pot plantar elements vegetals de reposició que ja es trobin en estoc (i ja s’estiguin regant en viver), destinats a zones amb reg automàtic.
- El reg en jardins privats es restringeix a 2 dies a la setmana. En cas d’habitatges, aquells amb numeració parell podran regar els dimecres i els dissabtes, aquells amb numeració senar, els dijous i els diumenges.
- El consum per al reg de la superfície verda, tant pública com privada, no haurà d’ésser superior a 450 m3/ha/mes.
- Reg en horari de 20 h. a 8 h. Llevat de possibles eventualitats en espais públics, per tal d’afavorir un millor aprofitament de l’aigua.
Fonts
- Prohibició d’ompliment de fonts ornamentals i llacs artificials amb aigua potable, total o parcial.
- Amb la finalitat de protegir el vas de les fonts ornamentals, es permet l’ompliment d’aquestes amb la quantitat mínima indispensable d’aigua procedent de recursos hídrics alternatius per a la seva recirculació, sempre que a judici de l’ACA no suposi una reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari.
- Aturada de brolladors de les fonts ornamentals de titularitat municipal que no estiguin connectats amb aigua procedent de recursos hídrics alternatius. A aquestes fonts, se’ls farà arribar l’aigua procedent de recursos hídrics alternatius amb vehicle cisterna.
- Com a única excepció, en llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica es permetrà el mínim ús d’aigua potable imprescindible pel manteniment de la mateixa (i sempre que no sigui possible l’ús d’aigua procedent de recursos hídrics alternatius). En qualsevol cas s’estudiarà i es realitzarà, si és viable, el trasllat i/o la concentració de la vida aquàtica afectada a aquell entorn que n’asseguri la màxima supervivència amb el mínim consum d’aigua potable.
Neteja Urbana
La neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars per part dels serveis municipals es realitzarà amb la mínima despesa d’aigua indispensable i evitant, quan sigui possible, l’ús d’aigua potable. Actualment, a la ciutat ja es porten a terme aquestes mesures, avançant-se als requisits de l’Agència Catalana de l’Aigua.
En aquest sentit:
- Tots els equips amb vehicles cisterna (80%) carregaran només aigua freàtica.
- La resta d’equips (20%) podran mantenir la càrrega dels dipòsits amb aigua potable.
- Es revisaran els difusors de baix consum en tots els equips.
- Es prohibeix l’ús de l’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.
- Es prohibeix a particulars la neteja de carrers, paviments, façanes, terrasses i similars utilitzant mànegues d’aigua o altres sistemes que utilitzin una làmina d’aigua per arrossegar la brutícia. La prohibició no inclou la neteja amb pal de fregar, galleda i esponja o sistema d’alta pressió.
Neteja vehicles
La neteja de vehicles ha de realitzar-se en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua. Fora d’establiments comercials es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l’ús d’esponja i galleda.
- S’exclou d’aquesta prohibició la neteja de vehicles assignats a usos municipals (tones de reg, neteja urbana…) en els centres dels proveïdors sempre que no s’utilitzi aigua potable, i que a judici de l’ACA no suposi una reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari.
- Només es permet la neteja de vehicles amb aigua potable fora dels establiments comercials si és necessari per mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. Dintre d’aquesta categoria s’inclouen el vehicles de transport de menjar, transport d’animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments, així com els vehicles de transport de residus. La neteja es farà amb la mínima utilització d’aigua possible i prioritzant el consum d’aigua no potable.
Instal•lacions esportives i piscines
- El reg de camps de gespa i d’altres superfícies esportives (com gespa artificial, sauló, terra, terra batuda, etc.) tant pública com privada, es realitzarà amb la mínima quantitat d’aigua potable, prioritzant el consum de recursos hídrics alternatius. En qualsevol cas, no haurà d’ésser superior a 450 m3/ha/mes, i s’efectuarà en horari de 20 h a 8h. S’evitarà el reg en temps de pluja.
- L’ompliment de piscines amb aigua queda limitada als casos següents:
- El reompliment parcial de piscines que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per reposar les pèrdues d’aigua per evaporació i neteja de filtres i per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
- El primer ompliment de piscines de nova construcció.
- En centres educatius, l’ompliment complert o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d’infants.
- Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.
- Comprovació de reguladors: Es realitzarà una campanya de comprovació de reguladors d’aigua en les instal•lacions i del seu correcte funcionament, i en cas necessari, instal•lació o reemplaçament de nous.
Com a conseqüència d’aquesta activació i per prevenció, es recomana a la ciutadania portar a terme diverses accions que han de comportar una reducció progressiva del consum d’aigua urbà:
Aixetes i rentamans
- Recorda sempre de tancar l’aixeta. El consum d’una aixeta oberta pot suposar fins a uns 12 litres per minut.
- Fem servir economitzadors o reguladors de cabal o airejadors a les aixetes Aquests s’enrosquen a dutxes i aixetes i incorporen un mecanisme que barreja aire amb aigua i, amb la mateixa pressió i el mateix confort. Podreu estalviar fins al 50% d’aigua.
- Si heu de canviar una aixeta poseu-ne una termostàtica o de monocomandament. Podreu estalviar fins al 50% d’aigua.
- Atenció! Si es detecten fuites als lavabos i aixetes de l’edifici cal avisa ràpidament a manteniment.
El vàter
- Cada cop que buidem el vàter fem servir entre 6 i 10 litres d’aigua. El 30% de la despesa mitjana d’aigua en una llar prové del WC.
- Instal·lem cisternes dels vàters amb doble descàrrega o per reduir la capacitat de la cisterna incorpora-hi un objecte que ocupi volum, com ara una ampolla d’aigua amb sorra. Reduirem un 50% el consum d’aigua!
- No utilitzem el vàter com a paperera. A més de malbaratar un recurs valuós fem més difícil la depuració de les aigües residuals.
La dutxa
- Una dutxa de 5 minuts en lloc de banyar-nos. Mentre que una banyera plena gasta 300 litres, amb una dutxa en gastareu 50. L’estalvi és més del 80%.
Electrodomèstics: rentadores, rentavaixelles i assecadores
- Fem servir la rentadora o el rentaplats amb la càrrega completa i utilitzem, sempre que sigui possible, el programa d’estalvi.
- A l’hora de comprar-ne un de nou escollir-ne un de baix consum doncs redueix substancialment el consum d’aigua.
- Si teniu assecadora de condensació, aprofiteu l’aigua sobrant per fregar el terra
Reg
- Si plantem vegetació mediterrània autòctona estalviarem molta aigua
- Reguem les plantes de bon matí o al vespre preferentment de 8 del vespre fins a 8 del mati, per evitar l’evaporització.
- Instal·lem sistemes de reg de gota a gota i programadors que estalvien molta aigua.
Cotxe
- Rentem el cotxe en un túnel de rentat que disposi de sistema de recirculació d’aigua o amb una esponja i una galleda (40- 50 litres) en lloc de fer-ho amb una mànega (350 litres). Estalviem fins a un 90% d’aigua.
L’Ajuntament de Barcelona portarà a terme igualment una campanya de comunicació amb accions informatives i de sensibilització ciutadana i sobre les accions d’estalvi i restriccions parcials d’usos que s’implementaran.
Tota la informació es podrà consultar el web: www.barcelona.cat/sequera
Protocol d’Actuació per Situació de Sequera de la ciutat de Barcelona
El Protocol d’Actuació per Situació de Sequera de la ciutat de Barcelona té com a objectiu establir un model d’actuació dels serveis municipals que garanteixi la coordinació i actuació operativa dels serveis i recursos necessaris a fi de minimitzar els efectes de les situacions de sequera de forma que la intervenció aconsegueixi els següents objectius específics:
- Anticipar-se a situacions de risc de sequera i preveure actuacions per tal d’adequar-se als requeriments i necessitats de gestió en matèria hídrica de la ciutat.
- Sensibilitzar a la ciutadania en la millora dels hàbits de consum de l’aigua.
- Organitzar, coordinar i vetllar pel compliment de les actuacions necessàries pel bon ús dels recursos hídrics de la ciutat.
- Minimitzar els danys a les persones, medi ambient, bens i infraestructures de la ciutat.
- Facilitar informació als afectats directes i a la resta de la ciutadania en general.
- Col·laborar amb les administracions, Àrea Metropolitana de Barcelona i Generalitat de Catalunya en el desenvolupament del Protocol en situació de Sequera i les normatives aplicables en tot moment.
El Protocol d’Actuació per Situació de Sequera estableix quatre possibles escenaris:
- Prealerta: escenari d’avís, merament informatiu per al públic en general.
- Alerta: situació en la qual, atesa l’excepcional escassetat de recursos hídrics, cal que s’adoptin mesures d’estalvi a l’abastament i restriccions parcials a la resta d’usos.
- Excepcionalitat: atès l’agreujament en l’escassetat de recursos hídrics, cal que s’intensifiquin les mesures restrictives en relació amb els usos i el medi previstes per a l’escenari d’alerta, incloent la prohibició d’alguns usos interns a les xarxes d’abastament urbà.
- Emergència: restriccions i limitacions extraordinàries.
Paraules clausequera/