[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona bonificarà amb un 10% els establiments que apostin per la reducció del plàstic d’un sol ús : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona bonificarà amb un 10% els establiments que apostin per la reducció del plàstic d’un sol ús

24/11/2022



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Les entitats, activitats econòmiques i professionals que hagin aplicat mesures d’eliminació o reducció de plàstics d’un sol ús en el marc del Compromís Barcelona Plàstic Zero gaudiran d’una reducció del 10% sobre el preu públic en el 2023

Barcelona presenta la candidatura per certificar-se com a Ciutat Residu Zero. Es tracta d’un estàndard europeu de certificació i impulsat per Zero Waste Europe per tal d’accelerar la transició cap al residu zero i la implementació de l’economia circular de les ciutats europees

Prop de 200 entitats ja s’han sumat al Compromís Barcelona Taula Plàstic Zero, una aposta per reduir el plàstic a la ciutat

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que aquest any es centra en els Residus Tèxtils, s’han organitzat diversos tallers i una acció per visualitzar el Pacte per la Moda Circular aquest diumenge 27 de novembre a la Clariana de Glòries

Declaracions d’Eloi Badia (MP3)

L’ordenança de preus públics de 2023 incorporarà beneficis fiscals a les entitats que apostin per aplicació de mesures de reducció de plàstics d’un sol ús. En aquest sentit, a més de les actuals bonificacions existents per la presentació d’un pla de sostenibilitat, en els preus públics de l’any que ve també se sumaran noves bonificacions condicionades a reduir l’ús de plàstic en el preu públic de residus.

Gaudiran d’una reducció del 10% addicionals sobre les tarifes resultants les entitats, activitats econòmiques i professionals que hagin aplicat mesures d’eliminació o reducció de plàstics d’un sol ús en el marc del Compromís Barcelona Plàstic Zero, en els casos següents:

 

Barcelona presenta la candidatura per certificar-se com a Ciutat Residu Zero

En la mateixa línia, Barcelona ha presentat la seva candidatura per aconseguir la Certificació de ciutats i pobles Residu Zero. Es tracta d’un estàndard europeu de certificació avaluat per tercers, desenvolupat per l’organització no governamental Mission Zero Academy (MiZA) i impulsat per Zero Waste Europe, l’objectiu de la qual és accelerar la transició cap al residu zero i la implementació de l’economia circular de les ciutats europees, a nivell local. Rezero i Amigos de la Tierra són entitats mentores i auditores a l’Estat espanyol que acompanyen els municipis en aquest camí cap al residu zero.

Aquest sistema de Certificació, composat per diversos passos (una expressió d’interès, un compromís, fase de candidatura, la implementació, la certificació i millores anuals) amb el suport continu d’entitats com Rezero expertes en els camps de prevenció i gestió de residus i recursos, es desenvolupa entorn d’un sistema de puntuació, que inclou criteris obligatoris i criteris puntuables.

Els criteris basats ​​en punts es qualifiquen segons l’ambició i l’impacte de cada política implementada. La combinació d’aquests punts defineix el nivell de certificació del municipi i el seu posterior nombre d’estrelles.

A partir de la metodologia de residus zero establerta per Zero Waste Europe, la certificació s’ha dissenyat per:

 

Compromís Barcelona Plàstic Zero

En el marc d’aquestes iniciatives per reduir els residus i l’ús del plàstic d’un sol ús, aquest dijous 24 de novembre s’ha celebrat al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona l’acte Compromís Barcelona Zero. En aquest sentit, després de tres anys de treball de la Taula Plàstic Zero i un de l’elaboració del Compromís Barcelona Plàstic Zero, l’Ajuntament de Barcelona continua treballant en la reducció efectiva del plàstic d’un sol ús a la ciutat, amb l’objectiu d’avançar cap a una societat més saludable i compromesa amb el futur.

Actualment, prop de 200 entitats ja s’han sumant al Compromís que té com a objectiu donar visibilitat a totes les iniciatives i posar en valor la suma del projectes i a les entitats i organitzacions que les realitzen. Es cerca la complicitat amb alguns agents multiplicadors (gremis, associacions de comerciants, etc) per tal d’impulsar projectes amb més potencial.

En aquesta sessió s’ha ressituat la problemàtica dels plàstics a la ciutat i s’ha fet balanç de les accions impulsades per la iniciativa Compromís Barcelona Plàstic Zero durant aquest darrer any.

Les seves principals línies d’acció son:

35 Iniciatives:

18 Iniciatives:

13 Iniciatives:

31 Iniciatives:

 

Tallers i activitats a la Clariana de Glòries

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que aquest any es centra en els Residus Tèxtils, aquest diumenge 27 de novembre a la Clariana de Glòries s’han organitzat diversos tallers i una acció conjunta de l’Agència de Residus de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona per visualitzar el Pacte per la Moda Circular.

El Pacte per a la Moda Circular, al qual s’ha adherit l’Ajuntament de Barcelona, és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya que promou un acord voluntari per impulsar la transformació del sector del tèxtil cap a un model circular a partir d’una perspectiva integral i integradora de tots els actors –públics i privats– de la seva cadena de valor.

Entre els objectius del Pacte per la Moda Circular de cara al 2024 destaca la reducció de la generació de residu tèxtil entre un 5 i un 10% respecte al 2019, assolir  entre un 20 i un 30% de  recollida selectiva del residu tèxtil i assolir entre un 55 i un 60% la preparació del residu tèxtil per a la reutilització.

 

Material:

Declaracions d’Eloi Badia (MP3)





Paraules clau

Compromís Barcelona Plàstic Zero/ gestió de residus/