Engega el projecte de l’Ajuntament de Barcelona i Code.org que ensenya programació i ciències de la computació a nens i nenes de la ciutat : Servei de Premsa

Engega el projecte de l’Ajuntament de Barcelona i Code.org que ensenya programació i ciències de la computació a nens i nenes de la ciutat

14/12/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona aposta per les ciències de la computació de la mà de Code.org, una organització educativa sense ànim de lucre que dona accés gratuït a continguts formatius de programació

L’Hora del Codi és l’esdeveniment educatiu internacional més gran del món per estimular l’aprenentatge de la programació en qualsevol persona, fins i tot sense coneixements previs en aquesta disciplina. Figures tan rellevants com l’activista Malala, el president del govern espanyol Pedro Sánchez, l’ex-president nord-americà Barack Obama, el primer ministre canadenc Justin Trudeau, la Reina Letizia, la Reina Rània de Jordània, el Papa Francesc, entre d’altres, ja hi han participat

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, participarà a l’Hora del Codi. 

 

 

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, vol eliminar la bretxa d’informació que hi ha al voltant de les ciències de la computació. Referents polítics, socials i empresarials de la ciutat de Barcelona parlaran de la importància de la programació, i de la seva cohesió directa amb la creació d’ocupació, amb l’objectiu de sensibilitzar els més joves, el professorat, les famílies i la societat en general.

Gràcies a aquest acord entre Barcelona Activa i Code.org, es promouran activitats de sensibilització i de divulgació de conceptes tecnològics. Entre elles i de les més importants serà la creació d’un esdeveniment de l’Hora del Codi, una tutoria amb un entrenador o entrenadora professional sobre programació on no és necessària experiència prèvia, que s’ha planificat pel mes de març de 2023. L’activitat pretén promoure les habilitats i els conceptes de la programació, així com fer universal la possibilitat d’aprendre codi amb continguts en català, gratuïts i oberts.

També ha arrencat el treball de camp per a la realització d’un Observatori sobre les Ciències de la Computació a la ciutat de Barcelona, una investigació qualitativa i quantitativa que pretén tenir una foto clara del coneixement que té la societat sobre aquesta matèria, la importància que es li atorga, o les barreres que s’han de trencar per fer que s’estengui de manera definitiva l’aprenentatge d’aquesta matèria fonamental per a nens, nenes i joves.

A Barcelona hi ha actualment una demanda de 15.000 professionals tecnològics per cobrir. A través de la IT Academy de Barcelona Activa ja s’han format més de 2.000 professionals els tres darrers anys amb una inserció laboral per sobre del 80%. El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha destacat que “el repte és fomentar les vocacions científiques i tecnològiques, especialment entre les nenes, perquè vegin que elles també es poden acostar a aquestes professions de manera natural. I això cal fer-ho des de la base, comptant amb tota la comunitat educativa i canviant el concepte que tenim del que són els coneixements bàsics. Allò que per a nosaltres eren la gramàtica o les matemàtiques, per a les properes generacions també ho serà la programació. El codi és un instrument que facilita la igualtat d’oportunitats i democratitza l’accés a la tecnologia”.

Collboni participarà al taller L’Hora del Codi, sumant-se així a aquesta iniciativa impulsada per personalitats de tot el món.

Code.org va sorgir fa 20 anys als Estats Units per potenciar la formació de les competències STEM a la infantesa. En la actualitat, més de 67 milions d’estudiants i 2 milions de docents tenen comptes a la plataforma de Code.org.

 

Enllaç a vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=7SvjWQ7JQhk





Paraules clau

Code.org/ l'hora del codi/ ocupació/ porgramació/ professional/