La pràctica esportiva a Barcelona durant l’any 2022 supera en 17,4 punts la mitjana europea : Servei de Premsa

La pràctica esportiva a Barcelona durant l’any 2022 supera en 17,4 punts la mitjana europea

15/12/2022



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El 66,4% de la ciutadania  de  Barcelona fa esport amb regularitat. Així  ho estableix la darrera enquesta d’hàbits de pràctica esportiva i d’activitat física en població adulta elaborada per l’Institut Barcelona Esports (Ajuntament de Barcelona).  Aquest percentatge posiciona  Barcelona per sobre de la mitjana europea que, segons el darrer Eurobaròmetre, se situa en el 49%  (Eurobarometer: European sports practice map 2022 ).

L’enquesta s’ha fet a una mostra de 1.500 persones, majors de 17 anys, residents a la ciutat de Barcelona. Les dades recollides permeten valorar, entre d’altres, la importància de la pràctica esportiva entre la ciutadania de Barcelona i conèixer aspectes característics com el perfil de la població esportista, l’ús de les instal·lacions esportives per a la pràctica esportiva, o les activitats físiques més practicades a la ciutat.

En l’enquesta s’observa que, respecte a l’anterior enquesta del 2017, ha augmentat la freqüència setmanal amb la qual es fa esport; un 37 % en fa 3 o 4 dies a la setmana, i un altre 35,1 % en fa 5 dies o més. Aquest augment es pot explicar perquè moltes de les persones que manifesten fer esport amb regularitat expressen que fan més d’una activitat esportiva.

David Escudé, regidor d’Esports, ha destacat que Barcelona és una ciutat que compta amb una tradició esportiva que li ve de lluny i on sempre s’ha treballat per potenciar la pràctica esportiva i l’activitat física entre la seva població, no en va, Barcelona està considerada com a una de les millors ciutats del món per a la pràctica esportiva: “Més enllà de l’organització de grans esdeveniments esportius, per nosaltres és molt important la promoció i la incentivació de la pràctica esportiva entre tota la ciutadania. Que 2/3 parts de la població de Barcelona manifestin practicar esport de forma regular és molt bona notícia, especialment després de sortir d’una pandèmia com la que hem sofert. Seguirem treballant en aquesta línia perquè creiem fermament que una població activa i en forma és una població sana i que gaudeix de bona salut ”.

Perfil de les persones que fan esport

Barcelona és una ciutat esportista, no només perquè el 66,4% de la ciutadania manifesta practicar esport amb regularitat, sinó també perquè el 96,2% de les persones enquestades, més enllà de l’edat, la nacionalitat, el barri on resideixen o de si practiquen esport amb regularitat, coincideixen a dir que la pràctica esportiva és beneficiosa per a la salut.

Les xifres demostren que s’està més a prop de l’equitat en la pràctica esportiva entre homes i dones. D’entre les persones que practiquen esport amb regularitat, un 69% són homes i un 64,2% dones. S’ha passat de 5,2 punts percentuals en el 2017 a 4,8 punts percentuals en el 2022. D’entre aquestes, el 52,2% de les persones que practiquen esport fan més d’una activitat física.

El segment de la població que més pràctica esportiva fa són les persones menors de 35 anys: el 73,7% de les persones que tenen d’entre 17 a 24 anys fan esport i activitat física i el 73% de les que tenen d’entre 25 a 34 anys també, situant-se així per sobre de la mitjana de tota la població. S’observa que a mesura que avança l’edat el percentatge de regularitat de pràctica va disminuint.

Un 68,1% de les persones que fan esport prefereixen practicar esport en solitari, fet que s’explica pel tipus de pràctica realitzada i no per factors com l’edat o el sexe.

Les dues franges horàries preferents per fer esport són: el matí de 9 h a 12 h, que la prefereix el 41,8 % de les persones esportistes, especialment les persones més grans, i a la tarda, entre les 16.00 h i les 20:00 h. Aquesta franja l’escull el 43,2 % de les persones que fan esport i activitat física, especialment les persones entre 24 i 34 anys.

En relació amb els motius per a la pràctica esportiva, la salut esdevé un dels motius principals. Un 66,7% de les persones enquestades que manifesten que fer pràctica esportiva ho fan per mantenir o millorar la salut, mentre que un 40,8% ho fan per fer exercici i mantenir-se en forma.

En aquest sentit, l’obtenció de beneficis per a la salut com a resultat de l’hàbit de fer esport segueix sent el principal motiu per fer esport.

Les activitats físiques més practicades són caminar (31,2%), la natació (16,3%), la musculació (15,5%), córrer (13,6%) i el ciclisme (8,8%). La població femenina que fa esport i activitat física amb regularitat opta per caminar, com a primera opció, seguida de la natació, del ioga i la musculació. En aquest sentit, respecte a les xifres del 2017, s’observa que ha crescut el nombre de dones que caminen de forma habitual mentre que ha baixat el nombre de dones que practiquen natació. Quant als homes, caminar com exercici físic també és l’activitat més practicada, però la segona posició l’ocupa la musculació, seguida de córrer pel carrer i de la natació.

Un altre tret distintiu que defineix el caràcter de la població esportiva barcelonina és la freqüència amb què fa pràctica esportiva. S’observa que les persones que fan pràctica esportiva han afegit més dies d’entrenament a la seva rutina i, tot i que la preferència continua sent la pràctica en dies laborables, un 38,6% de les persones que manifesten practicar esport amb regularitat han incorporat també algun tipus d’activitat esportiva durant els caps de setmana.

Espais per a la pràctica esportiva

A l’hora de triar un espai per fer esport, la majoria de les persones enquestades es decanten per una instal·lació esportiva, i, entre aquestes, la majoria (el 52,5%) prefereixen fer-ho en una instal·lació esportiva de titularitat pública propera al seu domicili.

El 20,7% de les persones que fan pràctica esportiva amb regularitat escullen fer-la des de casa. Aquesta opció, en relació amb l’enquesta del 2017, s’ha incrementat, segurament, per la incidència de la COVID-19 així com per l’augment de l’oferta de continguts virtuals d’activitats físiques.

Pel que fa a la pràctica esportiva a l’aire lliure, el carrer (40,2%) i els parcs (22,5%) segueixen sent els espais més utilitzats pels barcelonins i les barcelonines. Ha augmentat la pràctica esportiva en emplaçaments naturals com el Pavelló Blau, on el nombre de practicants d’esports marítims i de platja ha augmentat respecte del 2017. En general, la ciutadania barcelonina tria els espais a l’aire lliure propers al domicili per a la pràctica esportiva; a Collserola predomina la pràctica esportiva de persones residents als districtes de les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta Guinardó i Nou Barris. Per contra, la utilització del front marítim per a la pràctica esportiva compta amb una major afluència d’esportistes que viuen a Sant Martí i a Ciutat Vella. Malgrat això, també s’observa que l’espai del front marítim –Pavelló Blau- és un espai que acull esportistes provinents de la resta de la ciutat.

Hàbits esportius de la població en edat escolar

El 77,4% de la població escolar de Barcelona afirma fer esport de manera regular fora de l’horari lectiu; el 73,4% són noies i el 77,3% nois. La pràctica esportiva s’inicia majoritàriament dels 6 als 10 anys; entre primer i tercer de primària el 49,2% de l’alumnat ha iniciat algun tipus d’activitat esportiva i entre quart i sisè ho ha fet el 54%.

El 81,3% de la població escolar fa pràctica esportiva organitzada, mentre que el 71,1% la fa sense organitzar. En el primer cas, es realitza preferentment entre setmana mentre que en el segon cas es fa, preferentment, durant els caps de setmana.

Quant a activitat que exigeix formar part d’un club o entitat, s’observa que l’esport més practicat és el futbol (30,6%), seguit per la natació (14,4%), el bàsquet (13,7%), els esports de lluita (12%) i la dansa (10,6%). Les preferències de les noies són la dansa, la natació i el bàsquet mentre que les activitats que més practiquen els nois són el futbol, el bàsquet i els esports de lluita.

Pel que fa als esports no organitzats, els que tenen més èxit entre la població més jove són caminar com a exercici físic (20,6%), anar en bicicleta (18,2%), córrer (12,9%), patinar (10,5%) i futbol (8,9%). Si s’analitza per sexes: els homes opten per la bicicleta, caminar i córrer i les dones majoritàriament caminen, van en bicicleta, i patinen.

Pel que fa a la freqüència, més del 55% de la població escolar de la ciutat compleixen la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut de fer activitat física i esport un mínim de 3 cops per setmana: el 10,2% practica esport un cop, el 34,6% ho fa dues o tres vegades, el 32,8% entrena de quatre a cinc dies i el 22,4% ho fa més de cinc vegades per setmana.

 

NOTA: Podeu consultar l’Enquesta d’Hàbits Esportius, la Infografia d’Hàbits Esportius en Edat Escolars, i diferents fotografies, aquí.

 





Paraules clau

esport/