L’Edifici Escar del Port de Barcelona serà una de les seus de l’Institut de Nàutica a partir del curs vinent : Servei de Premsa

L’Edifici Escar del Port de Barcelona serà una de les seus de l’Institut de Nàutica a partir del curs vinent

16/12/2022Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Institut de Nàutica de Barcelona (INB) reorganitza les seves seus i a partir del curs 2023-2024 l’edifici Escar, situat al recinte del Port de Barcelona, formarà part de l’institut per concentrar l’activitat del centre a partir del curs 2026-2027 en aquest equipament i en l’edifici El Far, situats l’un davant de l’altre

Durant els pròxims tres cursos es realitzaran obres d’ampliació al nou edifici Escar per tal d’acollir part de l’activitat que actualment es realitza a l’edifici de la Nau de la FNOB, què en el curs 2023-24 deixarà de formar part de l’institut per facilitar la base de l’equip Luna Rossa Prada Pirelli Team de la Copa Amèrica

Durant el procés d’ampliació i trasllat, es garantirà la tasca educativa del centre i els espais necessaris per dur-la a terme

Les obres d’adequació de l’equipament tenen un pressupost de 4,5 M€ finançades per l’Ajuntament, el Departament d’Educació i el Port de Barcelona i Marina Barcelona 92

L’Institut de Nàutica de Barcelona s’ubicarà i concentrarà l’activitat de manera definitiva a partir del curs 2026-2027, en dos edificis situats l’un davant de l’altre i cedits pel Port de Barcelona. Un serà en la ubicació actual de l’edifici El Far, amb l’aulari i l’administració, i l’altre en el nou edifici Escar, que el curs vinent ja formarà part del centre i progressivament serà ampliat per tal d’assolir la capacitat necessària, i on s’ubicaran els tallers. Cal destacar també que els vaixells que s’usaran per a la formació d’estudiants estaran varats a la zona del moll de Pescadors. Un fet que ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Barcelona.

 

 

El projecte compren la reorganització de les seus de l’Institut de Nàutica durant els propers tres cursos (2023-2024, 2024-2025 i 2025-2026) en què es realitzaran obres d’adequació a l’edifici Escar per ampliar els espais. La superfície total de l’institut, un cop acabades les obres, serà de 4.734 m2.

El finançament total del projecte és de 4,5 milions d’euros a càrrec de l’Ajuntament de Barcelona, el Departament d’Educació, el Port de Barcelona i Marina Barcelona 92 Durant el procés d’ampliació i trasllat, es garantirà la tasca educativa del centre i els espais necessaris per dur-la a terme.

 

Fases del projecte de reorganització de l’Institut de Nàutica de Barcelona

Actualment, l’Institut de Nàutica està format per tres equipaments: l’edifici El Far, l’edifici Taller Drassanes, i l’edifici de la Nau de la Fundació de Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB). El Port de Barcelona va fer una concessió de la Nau de la FNOB a l’Ajuntament, què va cedir de manera provisional a l’Institut de Nàutica per dur a terme les activitats de tallers de pintura, fibres, veles; treballant així en projectes conjuntament amb la FNOB aprofitant les sinèrgies que les dues institucions generaven i els feien créixer. En el curs 2023-2024 ja no formarà part del centre educatiu i l’activitat es traslladarà a un altre espai, facilitant així la instal·lació en aquest equipament de l’equip italià de la Copa Amèrica 2024, Luna Rossa Prada Pirelli Team. La cessió anirà a càrrec del Port de Barcelona, propietari de l’espai, després de la renúncia de l’Ajuntament a la concessió.

Per aquest motiu, ja en el curs 2023-2024 i els ens dos següents, 2024-2025 i 2025-2026, l’Institut de Nàutica de Barcelona no disposarà d’aquesta seu, però incorporarà un altre espai amb el nou edifici Escar. Així, durant aquests tres cursos, les tres seus de l’institut seran: l’edifici El Far, l’edifici Taller Drassanes i l’edifici Escar, el qual s’anirà ampliant dels 630 m2 de superfície inicial, als 2.619,5 m2 un cop acabades les obres i per a l’inici del curs 2026-2027.

 

Espais de l’Institut de Nàutica de Barcelona en el curs 2026-2027

 

En vermell, els dos equipaments que integraran l’Institut de Nàutica de Barcelona a partir del curs 2026-2027. En groc, els dos edificis que deixaran de formar part de l’institut, l’edifici de la Nau de la FNOB, en el curs 2022-2023, i el Taller Drassanes, en el 2025-2026.

El resultat final de la reorganització de les seus de l’Institut de Nàutica de Barcelona seran dos equipaments, molt propers físicament a diferència de la situació actual: l’edifici El Far amb tres plantes, amb un petit espai de recepció a la planta baixa, una planta segona, d’administració i aulari, i una tercera, també d’aulari, per un total de 2.114,5 m2; i l’edifici Escar amb una planta baixa, una planta primera, una nau amb altell i un total de 2.619,5 m2 , dedicat als tallers de manteniment de vaixells. A partir del curs 2026-2027, l’edifici Taller Drassanes, també cedit pel Port de Barcelona, deixarà també de formar part de l’institut.

 

Dades de matrícula del centre i oferta d’ensenyaments

L’institut de Nàutica de Barcelona ofereix cicles formatius de Grau Mitjà (CFGM), de Grau Superior (CFGS) i Programes de Formació i Inserció (PFI), batxillerat esportiu i ensenyaments de Tècnic grau mitjà d’esport (TEGM) i grau superior (TEGS) per a un total de 434 alumnes matriculats.

 

Paraules clau

Institut de Nàutica de Barcelona/