[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Els allotjaments APROP Glòries, a punt per garantir allotjament digne a un centenar de persones : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Els allotjaments APROP Glòries, a punt per garantir allotjament digne a un centenar de persones

21/12/2022



Temps estimat de lectura: 8 minuts

L’estada als APROP, de durada temporal, posa èmfasi en el suport laboral-formatiu i en l’estalvi econòmic de les famílies durant l’estada al servei per tal de garantir les majors garanties d’autonomia i autosuficiència

Després de 26 setmanes d’obres, l’immoble suma 42 allotjaments en set plantes i ha suposat una inversió de 5,7 milions d’euros

L’equipament comptarà amb un hort hidropònic d’última generació gestionat per entitats de persones amb discapacitat

L’Ajuntament manté i evoluciona la construcció industrialitzada amb sis noves promocions d’habitatge públic en marxa a la ciutat

MATERIAL AUDIOVISUAL: Aquesta nota inclou enllaços a vídeos timelapse que mostren el procés constructiu de l’edifici dels APROP

L’Ajuntament de Barcelona ha enllestit el segon edifici dels Allotjaments de Proximitat Provisionals (APROP) fet amb mètodes industrialitzats a partir de contenidors marítims reciclats. Aquest edifici, a Glòries, consta de 42 allotjaments, repartits en 7 plantes i formats per un total de 77 mòduls prefabricats, i permet que un centenar de persones en situació d’emergència habitacional tinguin accés a un allotjament digne. El projecte s’emmarca en l’aposta municipal d’innovar i aprofundir en nous mètodes constructius que permetin fer front a l’emergència habitacional, després del primer projecte d’APROP al Barri Gòtic, en ús des de fa dos anys. I millorar  i innovar  en l´atenció a les famílies ateses capacitant-les per caminar cap a una autonomia estable. Aquesta tasca social a l’APROP es durà a terme amb un equip de 5 professionals de l’àmbit social (educadors i treballadors socials) que amb estreta coordinació amb els serveis socials derivants, treballaran per recuperar la situació d’aquestes famílies.

 

 

 

 

 

 

 

 

Residents i gestió del servei

Aquests APROP tenen com a funció proveir d’un allotjament provisional i atenció socioeducativa a persones i famílies mentre aquestes no tenen habitatge de sortida de caràcter estable, a banda d’oferir suport a la convivència en el centre i la vinculació en el territori.

Els APROP són allotjaments de Proximitat Provisionals, amb atenció socioeducativa, que estan adreçats a persones i famílies amb menors a càrrec, en risc d’exclusió social i ateses pels serveis socials. Són famílies que no disposen d’un domicili o bé aquest no es troba en condicions adequades per a viure-hi, amb greus dificultats socioeconòmiques i necessitat d’acompanyament socioeducatiu. En relació a les edats dels adults: el 55,6% estan entre 26 i 40 anys i el 33,3% entre 41 i 55 anys. I pel que fa a la composició de les famílies, el 45,7% tenen 2 membres, el 28,6% 3 membres i el 25,7% 4 membres. De les 35 famílies que entraran, 25 són monoparentals. En relació als ingressos, el 60% estan entre l’1 i l’1,25% IRSC, i el 20% entre el 0,5 i i el 0,75% IRSC. Sobre el temps d’estada en pensió, pràcticament el 86% fa mes de 2 anys que estan en pensió.

L’accés és sempre derivat pels serveis socials i l’estada està prevista per una durada temporal. La família o persona resident haurà de contribuir econòmicament en funció dels seus ingressos (entre un 20% i un 30% d’aquests ingressos).

La posada en marxa d’aquests APROP Glòries, permet poder millorar el suport socioeducatiu adaptat a cada persona o família en funció de les necessitats, amb l’objectiu de consolidar les aptituds i habilitats de les famílies per viure de manera autònoma, posant èmfasi en el suport laboral-formatiu i en l’estalvi econòmic durant l’estada al servei per tal de garantir una sortida del mateix amb les majors garanties d’autonomia i autosuficiència. A tals efectes s’establirà amb cada unitat familiar un Pla de Millora Personal i Familiar, on, en coordinació amb els serveis socials derivants, els professionals de l’APROP i la implicació de la família, es marcarà la ruta de suport per la recuperació i apoderament de les persones ateses.

L’objectiu de la intervenció socioeducativa és atendre a nivell relacional, educatiu i sociolaboral a les persones i famílies per tal capacitar-les per caminar cap a una autonomia creixent estable. Es tracta de donar suport socioeducatiu i psicosocial a les persones i famílies, al seu entorn emocional i en l’estructura familiar que les envolta a través d’un acompanyament que motivi una transformació positiva i de millora familiar capacitant-les per millorar les competències emocionals i relacionals.

S’oferirà també suport per generar dinàmiques d’autonomia responsable en l’ús comunitari dels espais col·lectius i per garantir una relació de convivència positiva entre les famílies allotjades i entre aquestes i la xarxa veïnal i de l’entorn social. Es facilitarà l’accés als recursos de la xarxa pública i cívica de la ciutat i es donarà suport i acompanyament en la cerca i transició cap a una alternativa residencial estable.

 

26 setmanes d’obres

En el cas de l’APROP de Glòries, les obres es van iniciar el passat mes de gener i han tingut una durada de 26 setmanes, molt per sota dels almenys dos anys que dura l’obra d’una construcció convencional. Això ha estat així en part perquè durant els mesos previs l’empresa adjudicatària ha posat a punt els mòduls a fàbrica, cosa que ha deixat pels treballs al solar la seva col·locació i els darrers treballs d’acabats als interiors dels allotjaments, a la façana i a la coberta. A aquesta rapidesa, cal afegir-hi la reducció en materials contaminants de l’obra i l’aposta per la sostenibilitat.

Dels 42 allotjaments de l’APROP de les Glòries, 35 tenen dos dormitoris, i la resta, un dormitori. Els allotjaments estaran repartits de manera que a cada planta hi hagi cinc habitacles de dos dormitoris i un d’un. Els allotjaments de dos dormitoris, accessibles per persones amb mobilitat reduïda, tenen una superfície útil de 52,7 metres quadrats distribuïts en una sala-menjador i cuina oberta, dues habitacions dobles, un espai d’emmagatzematge i un bany complet. Pel que fa als allotjaments d’un dormitori, tenen una superfície útil de 25,8 metres quadrats amb una sala amb cuina oberta, una habitació doble i un bany complet. L’accés a cada allotjament es realitza a través d’una passera exterior i tots disposen de balcó exterior. El total de superfície construïda serà de 3.666 metres quadrats.

Procés constructiu amb mètodes industrialitzats

En concret, a fàbrica s’han aprofitat mecanismes de producció industrial com cadenes de muntatge per tal de dur a terme una producció àgil i eficient, realitzant tota la feina possible amb els contenidors, fins als primers acabats. El tractament dels contenidors ha consistit a fer obertures i reforços, la col·locació d’envans, les instal·lacions sanitàries i de subministraments, fins a elements terminals com sanitaris, reixes, endolls o interruptors, la col·locació dels tancaments d’alumini a la façana, i una primera mà de pintura. Al llarg d’aquestes 26 setmanes, un cop acabats els treballs a fàbrica amb els 77 contenidors, s’ha procedit al seu trasllat a l’obra, on prèviament s’havien començat a aixecar les estructures pertinents.

A més dels treballs en els allotjaments, l’obra ha inclòs la posada a punt de l’equipament en planta baixa i la urbanització de l’àmbit de l’interior d’illa, incorporant les necessitats detectades arran de la crisi sanitària provocada per la covid-19. La inversió per a la construcció de l’edifici i urbanització de l’interior d’illa ha estat de 5,77 milions d’euros. Així, en planta baixa s’hi han instal·lat els espais de gestió de l’edifici i espais d’atenció i per a activitats comunals, una bugaderia comunitària, a més d’una gran sala polivalent que podran utilitzar les persones residents.

L’interior d’illa compta amb un hort urbà hidropònic d’última generació gestionat per entitats de persones amb discapacitat de diverses tipologies i els residents de l’equipament. Les característiques d’aquest hort, que s’afegeix a la xarxa del programa ‘Hort al terrat’ promogut per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) suposen un salt endavant en aquest tipus d’iniciatives. En concret, l’hort comptarà amb plantació de diverses hortalisses i arbres fruiters autòctons; un disseny accessible per persones amb mobilitat reduïda; una senyalística adaptada a persones amb necessitats cognitives; i recollida d’aigües pluvials que s’usaran per al reg de l’hort. Ocupa aproximadament la meitat de l’espai exterior de l’interior d’illa, mentre que l’altra meitat s’ha urbanitzat per a ús i espai relacional de les persones residents.

 

Un mètode més eficient àmpliament premiat i reconegut

La construcció amb mètodes industrialitzats a partir de l’ús de contenidors marítims, a més de la reducció dels temps dels treballs, permet disminuir els diversos impactes ambientals respecte a un edifici construït de forma tradicional. En concret, segons un estudi encarregat per l’Ajuntament per avaluar el procés de construcció del primer APROP del Barri Gòtic, el procés constructiu va permetre reduir un 33% en energia primària no renovable i emissions de CO2. El projecte, a més d’apostar per l’eficiència en l’ús de materials, fet que va suposar l’estalvi de consum de recursos d’un 48%, també va apostar per una major eficiència energètica i, gràcies al mètode constructiu, reduir els impactes de contaminació per pols, fang i soroll al voltant de les obres. El programa específic d’industrialització de la construcció ideat per a aconseguir fórmules constructives més ràpides i sostenibles ha anat més enllà de l’ús de contenidors marítims (dels quals s’ha encarit el preu per la guerra d’Ucraïna), i ha derivat en altres fórmules i materials, com les construccions de fusta.

Com a evolució de la construcció industrialitzada que representen els APROP, el consistori està impulsant 6 edificis d’habitatge industrialitzats resultat de dos concursos públics per seguir innovant i evolucionar en la producció més eficient i sostenible d’habitatges. Amb aquests nous mètodes es persegueix reduir tant el consum energètic de l’edifici un cop posat en marxa com els efectes de la construcció i reduir terminis, la producció de CO2 i el consum energètic, a més d’incrementar la quantitat de material reciclat i minimitzar la generació de residus. La fusta és un dels materials més proposats pels resultats del concurs, així com l’acer i el formigó.

En total, es tracta de prop de 300 habitatges que es construiran amb mètodes innovadors. Els nous edificis industrialitzats de fusta estan situats entre Sant Martí i Sant Andreu. Els de Sant Martí es troben al carrer Pallars (amb 42 pisos); Binèfar (amb 24 pisos) i Dolores Iturbe (amb 40). A Sant Andreu, es tracta de dues promocions situades a Casernes, de 70 i 56 pisos. Dels 277 nous pisos industrialitzats, només un dels projectes industrialitzats, ubicat al Carrer Marroc, recupera el formigó a través d’un mòdul tridimensional de 45 pisos.

Aquest sistema, alhora, ha estat àmpliament reconegut per diversos premis i reconeixements locals i internacionals. Destaca el prestigiós European New Bauhaus en una de les seves categories, un reconeixement que forma part de l’European Green New Deal per premiar aquelles iniciatives que contribueixen a la transició ecològica, a la recuperació econòmica i la millora de la convivència. A banda, el projecte ha rebut el primer premi a Obra de l’Any en Arquitectura Iberoamericana 2021, la menció d’honor del Premi MAPEI 2020 a l’arquitectura sostenible, la menció especial del Premi FAD Arquitectura 2020, finalista en la categoria “Innovació en la construcció” dels Premis Catalunya Construcció, finalista també del Premi AMO Arquitectura 2021, de França, i, per últim, ha estat seleccionat per la XV Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo.

 

VÍDEOS TIMELAPSE Procés constructiu APROP Glòries

https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/download/timelapse_aprop_1.mp4

https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/download/timelapse_aprop_2.mov

 

A més a més, els APROP estan en la línia dels estàndards en sostenibilitat i economia circular actuals. Per exemple, aquesta innovadora fórmula constructiva encaixa amb la nova convocatòria 2022 de finançament de la Comissió Europea d’accions innovadores en el marc de la Nova Bauhaus Europea. Aquesta convocatòria (https://www.urban-initiative.eu/calls-proposals/first-call-proposals-innovative-actions) cerca projectes d’economia circular, solucions habitacionals a preus assequibles i regeneració d’espais urbans.

 

Descarregar imatges (ZIP)





Paraules clau

APROP/