Aprovació definitiva del Pla de Mobilitat Urbana 2024 : Servei de Premsa

Aprovació definitiva del Pla de Mobilitat Urbana 2024

23/12/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El plenari del Consell Municipal ha donat llum verda el Pla de Mobilitat Urbana 2024, el full de ruta en matèria de mobilitat a la ciutat

El pla concreta un total de 62 línies d’actuació i més de 300 mesures per assolir una mobilitat més sostenible, segura i saludable i es fixa l’objectiu que al 2024 un 81,52% dels desplaçaments es facin a peu, en transport públic o en bicicleta

El PMU posa com a base de la mobilitat al vianant i fa èmfasi en mesures de transport públic, la distribució urbana de mercaderies i en la regulació de l’aparcament en superfície

El plenari del Consell Municipal ha aprovat definitivament el Pla de Mobilitat Urbana 2024. Ho ha fet amb els vots a favor del Govern municipal (Barcelona en Comú i PSC), l’abstenció d’ERC i el vot contrari de la resta de grups.

 

El full de ruta pels propers anys

En un horitzó 2024, el PMU aposta per garantir el dret universal a la mobilitat, orientant el repartiment modal cap a les formes sostenibles i saludables de moure’s – a peu, en transport públic, en bicicleta/VMP i vehicles nets –  i actuant sobre les condicions de l’ús dels vehicles motoritzats, definint els  grans objectius i les actuacions de mobilitat que se’n deriven. El PMU 2024 actua en cinc grans àmbits: mobilitat segura, mobilitat sostenible, mobilitat saludable, mobilitat equitativa i mobilitat intel·ligent i proposa arribar al següent repartiment modal al 2024 (en relació a les xifres del 2018):

El PMU aposta per incrementar la quota dels desplaçaments en modes sostenibles: a peu (+7,5%), en transport públic (+15,7%) i en bicicleta (+129,4%), i reduir els que es fan en vehicle privat (-25,6%), en relació al 2018. Amb aquest repartiment modal, un 81,52% dels desplaçaments es farien a peu, en transport públic o en bicicleta,  assolint la xifra més alta d’etapes realitzades amb mitjans sostenibles. Per aconseguir-ho es concreten un total de 62 línies d’actuació, amb més de 300 mesures específiques per dur a terme en els propers anys, que bàsicament se centren en:

El PMU posa com a base de la mobilitat al vianant i fa èmfasi en mesures de transport públic, distribució urbana de mercaderies i en la regulació de l’aparcament en superfície. Entre les accions destaquen:

El document definitiu del PMU ha introduït canvis, millores o precisions al document aprovat inicialment atenent total o parcialment la demanda de 374 sol•licituds de les al•legacions rebudes (84%). Per altra banda, s’han desestimat 70 propostes (16%) per no ser compatibles amb els objectius estratègics del Pla o bé per ser propostes que superaven l’abast i/o l’àmbit de les competències del Pla.





Paraules clau

Pla de Mobilitat Urbana 2024/ pmu/