[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El Port Olímpic es dota d’un pla d’usos per promoure l’economia blava i una nova relació amb el mar més propera a la ciutadania : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El Port Olímpic es dota d’un pla d’usos per promoure l’economia blava i una nova relació amb el mar més propera a la ciutadania

27/12/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

Iniciada la tramitació del full de ruta de la transformació urbanística de l’espai i els nous usos lligats a la nàutica, l’economia blava i la gastronomia per fer un port més proper als barcelonins i barcelonines i més arrelat a l’entorn

Es confirma l’aposta per fer del Port Olímpic el primer centre d’economia blava de la ciutat, on conviuran activitats nàutiques de formació, divulgació i recreatives amb empreses i emprenedors d’altres àmbits dels sectors blaus

El document concentra l’activitat gastronòmica al Moll de Gregal, on es desenvoluparà el nou model de restauració del Balcó Gastronòmic

Nou pas endavant en la transformació del Port Olímpic. La Comissió de Govern de l’Ajuntament ha iniciat la tramitació del Pla Especial Urbanístic d’Ordenació i d’Usos del Port Olímpic per avançar cap a un espai sense barreres que sigui ciutat, estigui millor connectat, impulsi l’economia blava i la gastronomia i democratitzi l’accés a les activitats marines. Aquest document constitueix el marc sobre el qual s’ha de basar la nova etapa en què el Port Olímpic està immers des que l’Ajuntament en va assumir la gestió, l’any 2020. Des d’aleshores, l’empresa Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) lidera el procés de transformació que està fent del Port Olímpic un espai compromès amb la ciutadania.

El nou pla especial actualitza el redactat l’any 2006 i recull qüestions com la delimitació perimetral del Port Olímpic, la regulació de l’edificació i els usos urbanístics que ha de tenir. En aquest sentit, concreta les activitats que es podran dur a terme en cada àmbit del Port i estableix mesures i criteris que han de garantir l’ordenació de l’espai públic, l’equilibri amb l’entorn i el respecte pel medi ambient.

En definitiva, defineix l’ordenació urbanística per a un port proper als barcelonins i barcelonines i arrelat a l’entorn, on conviurà l’activitat econòmica lligada al mar amb un espai públic renovat i de qualitat.

 

Un Port dinàmic i que posa la ciutadania al centre

L’àmbit del pla té una superfície de 180.925 m², de la qual 103.561 m² corresponen als sòls de la infraestructura portuària –inclouen els Molls de Mestral, Marina, Gregal, Xaloc i al Dic de Recer– i 77.363 m², a la làmina d’aigua abrigada. A més, es proposa un sostre total de 32.700 m2.

Justament, el pla especial confirma l’aposta per la nàutica, l’economia blava i la restauració com a eixos centrals de l’activitat del nou Port Olímpic. En aquest darrer àmbit, delimita l’activitat gastronòmica al Moll de Gregal, on es concentrarà el nou model de restauració vinculat al projecte del Balcó Gastronòmic

Pel que fa a l’economia blava, es promouen activitats nàutiques de formació, de divulgació i recreatives perquè els barcelonins tornin al Port Olímpic i petits i grans guanyin més relació amb el mar. També s’incentivarà la presència d’emprenedors i empreses de serveis nàutics, així com d’entitats que promoguin la innovació, la recerca i l’economia circular en l’àmbit dels sectors blaus.

A més, posa l’accent en les millores previstes per fer del Port un espai més accessible, com la construcció de nous accessos cap al barri de la Vila Olímpica i la platja o la generació d’espai públic especialment dissenyat per al passeig, l’estada i la pràctica esportiva. En aquest sentit, avui dia avancen a bon ritme les obres del nou accés des de la ronda litoral, de l’adequació dels locals del Moll de Mestral i d’urbanització del Dic de recer, i s’estan licitant els treballs de rehabilitació del Centre de Vela.

El pla especial també insisteix en la necessitat d’afavorir la presència del verd i apostar per les energies renovables i la gestió de residus, entre altres mesures per combatre el canvi climàtic i incrementar el compromís amb la sostenibilitat.

 

 

Declaracions de Janet Sanz

https://nx31622.your-storageshare.de/s/RnAMQPBx7cnQHRx

https://nx31622.your-storageshare.de/s/JaHLFigxAxYTMRs

 

Declaracions de Jaume Collboni

https://nx31622.your-storageshare.de/s/9JWG8mNZEzoptez

https://nx31622.your-storageshare.de/s/e8YCDa95issX7y2

Paraules clau

Port Olímpic/