S’aprova el decret que regula i ordena els usos esportius a les platges de Barcelona : Servei de Premsa

S’aprova el decret que regula i ordena els usos esportius a les platges de Barcelona

13/01/2023



Temps estimat de lectura: 8 minuts

La mesura s’emmarca en el desplegament del projecte del ‘Pavelló Blau’ i té per objectiu garantir la convivència d’usos a les platges, per tal que les activitats i els esports majoritaris es facin de forma respectuosa amb la resta d’usuaris i usuàries

El decret permet la pràctica del surf, el windsurf i el paddle surf en situació de Pre-Alerta i Alerta del Pla Bàsic d’Emergència Municipal per mal estat de la mar (PAEM) i fa responsable de la pràctica de l’esport la mateixa persona que decideix fer-ho

El decret estableix diferents requisits i limitacions per dur terme les activitats i usos esportius en funció del període de l’any diferenciant tres temporades: alta, mitjana o baixa

El Decret d’Alcaldia pel qual s’estableixen mesures de regulació i ordenació de l’ús esportiu de les platges de Barcelona s’ha aprovat aquesta setmana una vegada resoltes totes les al·legacions.

Es tracta d’una de les mesures previstes en el projecte del ‘Pavelló Blau’, a través del qual l’Ajuntament de Barcelona desenvolupa les potencialitats de l’espai esportiu a l’aire lliure més gran de Barcelona: els més de 5 quilòmetres del front litoral barceloní. El decret té per objectiu garantir la convivència d’usos a les platges. Per tant, persegueix que les activitats i els esports majoritaris que s’hi realitzen es facin de forma respectuosa amb la resta d’usuaris i usuàries. Durant els darrers anys i especialment durant la situació de pandèmia, les platges de Barcelona han esdevingut un espai públic d’ús intensiu per a una part important de la ciutadania que contrasta amb la disminució de la superfície disponible de platja des de fa una dècada.

 

 

 

 

En aquest sentit, David Escudé, regidor d’Esports, planteja la mesura com un mecanisme d’actuació que permetrà fomentar la pràctica esportiva al litoral, alhora que assegurarà la convivència entre tots els usuaris i usuàries que fan ús de les platges: “En els últims anys, ha crescut el nombre de persones que fan esport i activitat física a les platges de Barcelona. La ciutadania està establint una relació molt estreta amb els esports marítims i de sorra que es practiquen al Pavelló Blau. Volem seguir potenciant aquesta relació i volem fer-ho des de la seguretat i el respecte per tal de garantir una convivència sana i estable entre totes les persones que fan ús d’aquests més de 5 quilòmetres d’equipament esportiu a l’aire lliure”.

Entre els nombrosos usos que es fan de les platges, hi destaca l’ús esportiu que és, sens dubte, un dels més freqüents i que mostra una tendència a l’alça en els últims anys. De fet, La capacitat d’integració, cohesió social i foment d’hàbits saludables de l’esport són elements clau per a la millora del benestar i la salut de la població. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona aposta pel foment d’aquestes activitats esportives pròpies del litoral a través del projecte ‘Pavelló Blau’, i vetlla perquè es realitzin sempre de forma respectuosa amb el medi ambient i amb la resta d’usuaris i usuàries, procurant, a més a més, que no esdevinguin un mecanisme de reproducció de les desigualtats de gènere a la ciutat.

Per tot això, és essencial potenciar i planificar de forma endreçada i amb perspectiva de gènere l’ús intensiu esportiu que es genera al litoral mitjançant un nova eina normativa que ajudi a garantir la convivència. El Decret d’Alcaldia pel qual s’estableixen mesures de regulació i ordenació de l’ús esportiu de les platges de Barcelona, és una de les eines per endreçar la pràctica dels esports majoritaris al litoral de la ciutat, concretament, la pràctica del surf, el surf de rem, també conegut com paddle surf, i el surf de vela, o windsurf així com també les activitats esportives organitzades per tercers, les activitats lliures no organitzades i la pesca que es realitzen a la sorra i espigons.

La nova regulació parteix del principi definit a l’article 31 de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de costes, que estableix l’ús lliure, públic i gratuït per aquells usos que són comuns a la platja com passejar, banyar-se, navegar i pescar, entre altres. En canvi, per a la resta d’usos organitzats que tinguin especials circumstàncies que impliquin intensitat, perillositat o rendibilitat es requereix una autorització per poder dur a terme aquestes activitats, atès que es considera que l’activitat amb guany econòmic ha de contribuir al manteniment de la platja.

El decret estableix diferents requisits i limitacions per dur terme les activitats i usos esportius en funció del període de l’any diferenciant tres temporades: alta, mitjana o baixa. Per a una millor comprensió, l’articulat s’acompanya de quatre annexos en els quals se sintetitzen els requeriments per a les diferents temporades i activitats; requeriments que en tot cas s’entenen sens perjudici del compliment d’aquells altres requisits que estiguin previstos en la normativa específica que reguli l’exercici de la seva pràctica.

Tota la informació pràctica i d’interès ciutadà sobre el desplegament del decret d’alcaldia estarà disponible en el portal web de les platges de Barcelona.

 

Pràctica del surf, surf de vela (windsurf) i surf de rem (paddel surf)

El decret reglamenta la pràctica del surf, windsurf i paddel surf, atès que són activitats de pràctica esportiva nàutica com estableix el Decret 56/2003, de 20 de febrer, pel qual es regulen les activitats fisicoesportives en el medi natural.

En aquest sentit, estableix que en general, està permesa la pràctica del surf, el windsurf i el paddle surf en situació de Pre-Alerta i Alerta del Pla Bàsic d’Emergència Municipal per mal estat de la mar (PAEM), i en aquests casos és responsabilitat de la pràctica de l’esport la mateixa persona que el practica. No obstant això, les forces i cossos de seguretat, excepcionalment, poden prohibir expressament aquesta pràctica si perceben que hi ha un risc greu i concret per a la seguretat de les persones.

En aquest sentit, seran els equips tècnics de l’Ajuntament de Barcelona els que, després d’una avaluació de la situació, poden proposar la prohibició de la pràctica dels esports nàutics per garantir la seguretat de les persones tot i que estigui activat el Pla Bàsic d’Emergència Municipal pel mal estat de la mar en situació de Pre-Alerta i Alerta.

Tanmateix, en l’escenari de circumstàncies excepcionals i no vinculades a les condicions meteorològiques o de l’estat de la mar, la Guàrdia Urbana pot actuar d’ofici per prohibir la pràctica d’esports nàutics si valora que existeix un perill per a la salut o vida de les persones (per exemple, per la pèrdua de la càrrega o incendi d’una embarcació).

No està permesa la pràctica del surf, el paddle surf o el windsurf quan hi hagi activació de la fase d’Emergència del PAEM. A més, es recomana que les persones que practiquin aquestes activitats estiguin en possessió d’una llicència federativa o d’una assegurança.

Finalment, el decret recorda que en les temporades mitjana i alta, quan la zona de bany estigui delimitada amb boies, l’ús d’aquesta zona és exclusiu dels i les banyistes. En el cas de bandera verda i groga, no es permet la pràctica del surf, el windsurf o el paddle surf dins de la zona de bany pel risc que suposa pels i les banyistes. Aquests esports només es poden practicar fora de la zona marcada per les boies, i l’accés a l’exterior de la zona de boies s’ha de fer obligatòriament pels canals d’embarcacions establerts.

En el cas del kitesurf, la seva pràctica està regulada per la Llei de Costes i també per les instruccions de Capitania Marítima de Barcelona que prohibeixen la pràctica durant la temporada d’estiu, de l’1 de juny al 30 de setembre, en les zones de bany i també l’ús dels canals abalisats d’accés i sortida d’embarcacions o artefactes flotants.

 

Activitats esportives organitzades per tercers

La nova normativa distingeix tres tipus d’activitats esportives organitzades per tercers:

Totes aquestes activitats han de sol·licitar permís administratiu i en funció de l’activitat, complir amb els requisits mínims per a la seva pràctica (estar registrat al cens, pòlissa RC, titulació professional). A més, queden delimitats set espais específics a la sorra per a la seva pràctica a les platges de Sant Sebastià, Somorrostro, Nova Icària, Bogatell i Mar Bella.

 

 

A més a més, com estableix la Llei de Costes, l’activitat esportiva realitzada a la sorra que suposi un guany econòmic ha de contribuir al manteniment de la platja. Requisit que es regula mitjançant la taxa corresponent inclosa a l’ordenança fiscal 3.10.

Les peticions d’ocupació de les pistes s’han d’entrar per registre de l’Ajuntament de Barcelona i enviar una còpia escanejada del registre amb tota la documentació a l’adreça autoritzacions_platges@bcn.cat . De l’1 al 15 de febrer, i de l’1 al 15 de maig i de setembre s’obrirà un període de sol·licitud per recollir les propostes d’ocupació de les pistes esportives. Passat aquest període d’inscripcions, es pot sol·licitar permís però l’atorgament de pistes estarà condicionat a la disposició de pistes lliures. L’atorgament de pistes es farà per l’ordre d’entrada al registre.

Les peticions es valoraran i, sempre que totes siguin compatibles, es donarà el permís per fer ús de les pistes sol·licitades previ abonament de la taxa corresponent. En cas d’incompatibilitat, es parlarà amb els sol•licitants per oferir pistes disponibles.

 

Pràctica de la pesca recreativa

La pràctica de la pesca recreativa es pot realitzar lliurement a totes les platges excepte en temporada alta, període en el qual s’habilita una àrea delimitada senyalitzada amb un tancament perimetral de la platja de la Barceloneta en horari de 19:00 a 21:00 hores. En temporada alta, es pot practicar la pesca recreativa de manera lliure a totes les platges de 21:00 a 10:00 hores.

 

 

Activitats lliures no organitzades

Tal com ja s’ha anat fent en els darrers dos anys, queden habilitades i senyalitzades sis zones dedicades a activitats lliures d’esbarjo o de caràcter esportiu, situades a les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Bogatell. Són zones sense restriccions horàries i en les quals no es demana cap permís administratiu per fer-ne ús.

 

 

La ciutadania trobarà la informació de la nova regulació disponible al web municipal de platges.

 





Paraules clau

platges/