La Guàrdia Urbana incorpora 10 noves furgonetes elèctriques a la Unitat d’Investigació i Prevenció de la Sinistralitat : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana incorpora 10 noves furgonetes elèctriques a la Unitat d’Investigació i Prevenció de la Sinistralitat

17/01/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Més del 42% de la flota de la Guàrdia Urbana són vehicles elèctrics i híbrids no endollables

En vuit mesos la UIPA ha renovar tota la seva flota de furgonetes amb la incorporació d’un total de 14 vehicles

La Guàrdia Urbana ha presentat aquest matí les deu noves furgonetes elèctriques que es destinaran a la Unitat d’Investigació i Prevenció de la Sinistralitat.

Els nous vehicles, les primeres furgonetes elèctriques de la unitat, són model Citroen E-Jumpy i disposen d’una autonomia elèctrica de 196-285 quilòmetres. L’Ajuntament les ha adquirit a través d’un contracte de rènting de cinc anys per un valor de poc més d’un milió euros.

 

 

 

 

 

 

Aquestes furgonetes, ja logotipades amb el patró Battenberg d’alta visibilitat, es sumen a les quatre híbrides que es van adquirir el mes d’abril  finalitzant d’aquesta manera la renovació  de les furgonetes de la UIPA incorporant un tota de 14 vehicles.

La longitud dels nous vehicles és de 4,6 metres per afavorir la ràpida intervenció i els desplaçaments per la ciutat però amb la seguretat i posició elevada d’una furgoneta, fet que facilita l’accessibilitat i la visibilitat dels conductors i de la ciutadania. Són més petites que les quatre furgonetes presentades el mes d’abril i que fan funció d’oficina d’atestats incorporant novetats i millores tecnològiques com el Cras Data Retrieval (Recuperació de les dades de l’accident), aparell que serveix per llegir les dades del Event Data Recorder (Registrador de dades de successos).

L’EDR és un mòdul (memòria com un disc dur) integrat en els vehicles arran de la normativa europea 2019/2144, que obliga a incorporar determinats elements de seguretat a tots els vehicles. Són coneguts com els sistemes ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), sistemes d’ajuda a la conducció per incrementar la seguretat viària. Des del passat mes de juliol els vehicle fabricats han d’incorporar aquest mòdul que enregistra els últims 5 segons si el vehicle pateix un sinistre de trànsit.

El CDR és l’aparell amb el que la Guàrdia Urbana realitza la lectura dels paràmetres enregistrats al mòdul del vehicle. Aquest mòdul està connectat a l’exterior per un endoll i es fa la lectura amb un ordinador que emet un informe amb paràmetres relacionades amb la conducció.

L’EDR pot registrar informació, però només arran d’un esdeveniment físic com una col·lisió; informació dinàmica del vehicle i estat dels sistemes durant els 5 segons anteriors a la col·lisió; algunes accions del conductor en els 5 segons previs a la col·lisió; informació sobre la severitat de la col·lisió; informació relativa a l’ús i activació dels sistemes de retenció; informació post-col·lisió com l’activació dels sistemes automàtics de notificació d’accident.

Tota aquesta informació analitzada conjuntament amb les tasques d’inspecció ocular del lloc dels fets, resulta vital per incrementar la qualitat dels informes i atestats de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

La lectura dels mòduls EDR es fa quan hi ha víctimes mortals, ferits greus o quan es pugui derivar un delicte contra la seguretat del trànsit.

La Guàrdia Urbana disposa actualment de 584 vehicles motoritzats dels quals 249 són elèctrics o híbrids no endollables, el que suposa el 42,64% del total de la flota del cos ( el 14,38% de total són elèctriques i el 28,25% híbrids).

Aquest any s’incorporaran 36 nous vehicles totalment elèctrics (turismes i scooters) i es preveu la progressiva substitució dels quads tèrmics per elèctrics.

L’Ajuntament de Barcelona treballa per avançar cap a una mobilitat més sostenible potenciant els desplaçaments a peu, en bici i en transport públic i fomentant alhora l’ús de vehicles híbrids i elèctrics, que suposen una oportunitat per reduir les emissions de contaminants locals, les emissions de CO2, el soroll i el consum energètic.





Paraules clau

guàrdia urbana/ gub/