Servei de Premsa
23/11/2024
Barcelona es dota d’un full de ruta per a l’impuls i promoció de la sostenibilitat dels sectors econòmics amb horitzó 2030
20/01/2023
Temps estimat de lectura: 4 minuts
Amb el “Full de ruta de l’Economia per a la Sostenibilitat” la ciutat es postula per traçar una estratègia comuna i unificada amb el teixit econòmic i accelerar el camí cap a la transició ecològica
El full de ruta es focalitza en 6 sectors clau per acompanyar les empreses en les transformacions del conjunt del model productiu de la ciutat cap a un més sostenible, alhora que competitiu
Actualment, Barcelona és la 14a ciutat més sostenible d’Europa, compta amb més de 56.000 llocs de treball vinculats a activitats d’economia verda i amb 1.800 organitzacions adherides a la xarxa “Barcelona +Sostenible”
L’Ajuntament de Barcelona ha presentat els seu full de ruta de l’Economia per a la Sostenibilitat a Barcelona 2030. És una aposta per facilitar la transició ecològica a través del suport als sectors econòmics amb la finalitat de generar solucions innovadores i aprofitar les noves oportunitats de negoci derivades d’aquesta necessària transformació cap a un model productiu més sostenible.
Aquest full de ruta pretén posicionar Barcelona com a referent en aquest àmbit, gràcies a la creació d’instruments útils i coordinats amb el conjunt d’agents públics i privats amb impacte en tota la regió metropolitana.
En la seva presentació, la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha detallat que “les ciutats prenen protagonisme en els grans reptes ja que es fan amb el coneixement més pròxim. La sostenibilitat en polítiques econòmiques tenen en compte la lluita contra les desigualtats i permeten fer un salt d’escala que interpel•la al conjunt de la ciutadania, cadascú en el seu rol i la seva funció”.
Segons Bonet “ amb aquesta mirada de ciutat identifiquem necessitats i solucions per a cada ODS i podem construir els pilars de l’economia per a la sostenibilitat, enfortint-nos també davant de les crisis que puguem afrontar i ajudant a generar eines útils per a la petita economia i les grans empreses de la ciutat perquè segueixin innovant amb un horitzó 2030”.
La proposta, que beu de l’experiència de l’estratègia d’Economia Blava, identifica sis sectors econòmics estratègics que són motors de l’economia verda, blava i circular, i són claus per la descarbonització de l’economia:
- Indústria
- Turisme
- Construcció i Infraestructures
- Mobilitat i Transport
- Energia
- Comerç, Consum i Alimentació
Aquest full de ruta s’emmarca en l’eix de la Sostenibilitat del Barcelona Green Deal, l’agenda econòmica de Barcelona 2030, i està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible que fixa l’Organització de les Nacions Unides (ONU).
Així, sota la coordinació de Barcelona Activa, es treballarà amb el teixit econòmic incentivant dinàmiques orientades a la sostenibilitat, es reforçarà el posicionament internacional d’una economia transformadora i sostenible, es definirà una estratègia comuna i unificada, i es dissenyarà una eina de governança eficaç, aprofitant sinèrgies. Per fer seguiment dels avenços en aquesta estratègia, es definiran un conjunt d’indicadors des d’una perspectiva econòmica, a més de l’ambiental.
Els objectius que persegueix el full de ruta són:
- Acompanyar a les empreses en la seva transformació cap a un model productiu més sostenible, donant suport i creant incentius que promoguin el canvi.
- Fomentar i accelerar la generació de noves iniciatives emprenedores i nous models de negoci innovadors, ajudant al teixit econòmic de la ciutat a aprofitar les oportunitats de l’economia vinculada a la sostenibilitat, atraient inversió i creant nous llocs de treball de qualitat.
- Facilitar l’aprofitament, per part de la petita economia de la ciutat, de les noves oportunitats de negoci que apareixen arrel de la transformació en clau de sostenibilitat del món econòmic i la societat en general.
- Identificar noves oportunitats d’ocupació i de desenvolupament professional dins d’aquests àmbits emergents per a les persones treballadores per tal de promoure el talent.
- Desfrenar i aixecar barreres burocràtiques, administratives i culturals que representen obstacles per a l’impuls d’una economia transformadora i més sostenible i que dificulten el canvi de paradigma.
- Posicionar Barcelona com a ciutat de referència internacional en la transformació del seu teixit econòmic i productiu, fomentant així la creació de llocs de treball i facilitant la transició ecològica.
La presentació del full de ruta, a Ca l’Alier, ha estat anunciada avui per la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, i el gerent d’Economia, Recursos i Promoció Econòmica, Albert Dalmau. Durant l’acte ha tingut lloc la taula rodona ‘Ajuda’ns a fer créixer una economia més sostenible’ on participava la Comissionada Bàrbara Pons, el president de la Comissió d’Energia de PIMEC, Joan Vila, i el director executiu de B Lab Spain, Pablo Sánchez.
Indicadors de qualitat
Actualment, la ciutat de Barcelona compta amb un 85% de desplaçaments interns amb mobilitat sostenible i és la 17a ciutat del món en mobilitat urbana sostenible 2021, segons la Berkeley University. La ciutat compta amb la xarxa de mercats alimentaris més grans d’Europa (43 mercats) i va ser Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.
A més, es compta amb més de 56.000 llocs de treball vinculats a activitats d’economia verda i és a 14a ciutat més sostenible d’Europa 2021, segons Schroders, i compta amb més de 1.800 organitzacions adherides a la xarxa Barcelona +Sostenible 2021 i amb més de 359 certificacions ambientals al 2020. El 38’9% dels residus sòlids urbans recollits acaben sent reciclats. Finalment, és la 1a destinació del món de turisme urbà en obtenir la certificació Biosphere Platinum.
Paraules claueconomia/ sostenibilitat/