L’Ajuntament de Barcelona es personarà com a acusació popular en el judici contra els agressors d’una parella gai a l’estació de Catalunya la matinada de Cap d’Any : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona es personarà com a acusació popular en el judici contra els agressors d’una parella gai a l’estació de Catalunya la matinada de Cap d’Any

20/01/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Serra celebra les millores a Mossos i noves unitats especialització per casos delictes d’odi i destaca tasca de Fiscalia de Delictes d’Odi per perseguir els delictes d’odi, però demana més recursos

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per a personar-se, com a acusació popular, en el procés judicial contra els quatre agressors d’una parella gai el passat dia 1 de gener a la matinada, a l’estació Catalunya de Renfe. Així ho ha anunciat avui el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, durant la roda de premsa de valoració de la sentència condemnatòria per uns altres fets, ocorreguts al gener de 2019, contra un jove a l’estació de metro d’Urquinaona.

Quatre anys després d’aquells fets, la sentència de la secció 8a de l’Audiència de Barcelona ratifica la resolució del jutjat de primera instància, que condemna un dels identificats en l’agressió homofòbica a 3 anys i 6 mesos de presó. Un dels participants, menor d’edat, ja va ser processat i condemnat pels mateixos fets.

Serra ha celebrat la contundència de la pena de presó per l’autor dels fets que ha considerat “greus i que van causar molta alarma”, ja que la víctima va rebre forts cops al cap que li van provocar lesions, a més d’una greu afectació psicològica, una situació que s’ha vist agreujada per la dilatació de la resolució judicial del cas. Ha agraït, però, que arran d’aquest cas s’hagi posat en marxa un protocol d’atenció a les víctimes d’agressions lgtibifòbiques al transport públic, vigent des de 2021.

Serra ha recordat que l’Oficina per la No Discriminació obre centenars d’expedients l’any relacionats amb discriminacions, però no tots acaben al jutjat. No obstant això ha fet una crida a la ciutadania a posar en coneixement de les administracions aquests fets, i ha reclamat més recursos de les institucions per posar a l’abast de les víctimes tot l’acompanyament possible.

“Celebrem les millores a Mossos i noves unitats especialització per casos delictes d’odi i també  la gran tasca de Fiscalia de Delictes d’Odi: sense seu impuls no hauríem arribat aquí però és evident que calen més recursos judicials i policials”, ha conclòs.

De la seva banda, l’advocada de l’Observatori contra l’Homofòbia, Laia Serra, que va exercir l’acusació particular en el cas, ha valorat que el resultat d’aquesta sentència és fruit “del bon fer de les institucions, que han donat un exemple d’unitat i han llançat un missatge d’acompanyament a la víctima durant tot el procediment”. Serra també ha posat en valor les “víctimes valentes perquè s’han exposat durament perquè hi hagi conseqüències, i, en aquest cas, així ha estat”.

Cristian Carrer, psicòleg de l’Observatori contra l’Homofòbia ha recordat l’important procés d’acomanyament que requereixen les víctimes de les agressions homofòbiques. “Desgraciadament no podem evitar-les, però sí que podem coordinar-nos per acompanyar-les de forma efectiva. Necessitem més recursos per fer-ho, però”, ha subratllat.





Paraules clau

agressors d’una parella gai/ homofòbia/ l’Observatori contra l’Homofòbia/