Barcelona acull una jornada internacional sobre polítiques feministes : Servei de Premsa

Barcelona acull una jornada internacional sobre polítiques feministes

21/01/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La trobada tindrà lloc el dimarts 24 i aplegarà a destacats noms en aquest àmbit per debatre i compartir experiències entorn la transversalitat de gènere interseccional i les resistències feministes als moviments antigènere

L’Ajuntament de Barcelona ha creat 38 unitats de transversalitat de gènere amb 51 referents en la matèria per garantir l’equitat de gènere a tota la institució

Barcelona acull aquest dimarts 24 la primera jornada internacional sobre les perspectives i els reptes que plantegen les polítiques feministes. Organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, la trobada tindrà lloc al Born Centre de Cultura i Memòria i comptarà amb la presència de destacats noms en aquest àmbit com la professora de sociologia d’Alice H. Cook i membre del Departament d’Estudis de Gènere i Dones de la Universitat Wisconsin-Madison, Myra Marx Ferree; una de les precursores del concepte de transversalitat de gènere, Mieke Verloo; o la referent europea en politologia feminista, Emanuela Lombardo.

La transversalitat de gènere és la integració de la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la política i la societat, posant atenció a la realitat diferenciada i desigual de les dones i els homes i dissenyant actuacions que s’hi adaptin o hi donin resposta. Esdevé un mètode per reduir les desigualtats de gènere que persisteixen a les nostres ciutats, per fer-les més habitables, feministes i justes.

Els reptes que plantegen les actuals crisis social, sanitària i econòmica, més les ofensives antigènere, demagògiques i violentes; fan que la transversalitat de gènere, amb mirada interseccional, sigui més necessària que mai. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona vol demostrar el seu ferm compromís amb l’equitat de gènere impulsant espais de debat i reflexió on compartir els avenços municipals en la matèria i plantejar els límits de l’estratègia per continuar desenvolupant-la de manera sòlida, eficient i transformadora.

Per tant, la jornada “Polítiques feministes: perspectives i reptes” es planteja com una trobada per fomentar i compartir debat, experiències i polítiques sobre la transversalitat de gènere interseccional i les resistències feministes als moviments antigènere. La trobada començarà amb la conferència inaugural a càrrec de la professora Myra Marx Ferree, qui reflexionarà sobre les implicacions de les polítiques locals en matèria de gènere.

La primera taula rodona “La transversalitat de gènere a la pràctica institucional” comptarà amb la participació de  la directora d’Emakunde-Institut Basc de la Dona, Miren Elgarresta; la diputada del Parlament Europeu i vicepresidenta de la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere, María Eugenia Rodríguez; i la directora de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps de  l’Ajuntament de Barcelona, Sonia Ruiz.

Per la seva banda, a la segona taula de debat “Política feminista davant forces que s’oposen a la igualtat i la democràcia”, hi participaran la diputada del Parlament Europeu i vicepresidenta de l’Intergrup sobre drets LGTBI, Malin Björk; el secretari del Fòrum Parlamentari Europeu pels drets sexuals i reproductius, Neil Datta; la professora de Filosofia del Dret a la Universitat Autònoma de Barcelona, Noelia Igareda; la professora de política pública i estudis de gènere a la Universitat Central Europea, Andrea Krizsan; i la professora de política comparada i desigualtat a la Universitat Radboud, Mieke Verloo.

 

L’Ajuntament garanteix l’aplicació de la transversalitat de gènere

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa, l’any 2015, l’estratègia de transversalitat de gènere amb l’objectiu de treballar en benefici de l’equitat de gènere. Així, s’introdueix una perspectiva de gènere en el funcionament i l’organització del consistori i en totes les polítiques que es desenvolupen de ciutat i també des dels districtes. L’any 2019 entra en vigor el Reglament per l’Equitat de Gènere a l’Ajuntament de Barcelona que estableix un conjunt de mecanismes, serveis i estructures per fer efectives les polítiques feministes a la ciutat.

L’any 2022, s’aprova un Decret d’Alcaldia que desplega les Unitats de Transversalitat de Gènere (UTG) obligant a la creació de 40 UTG. A inicis d’aquest any, el consistori assoleix la implementació d’aquestes UTG en un 95%, amb un total de 38 unitats creades i 51 referents en actiu a  totes les àrees, districtes i organismes autònoms, així com a les societats mercantils municipals  i  entitats públiques empresarials.

Les Unitats de Transversalitat de Gènere  són estructures d’impuls de les polítiques de gènere encarregades de garantir l’aplicació de la transversalitat de gènere en el seu àmbit d’actuació. En l’actualitat, estan treballant en la diagnosi i detecció de necessitats i prioritats, per tal de dissenyar els Plans de Treball, que tal com marca el Decret han de fer-se anualment.

Altres fites assolides i resultats destacats de l’aplicació de la transversalitat de gènere en els darrers anys són l’aprofundiment en els processos participatius amb perspectiva de gènere, que han passat del 3% al 69% del 2017 al 2021.

Des de que el 2016 es van començar a elaborar informes d’impacte de gènere, s’han redactat més de 130 informes, incloent els de propostes normatives, pressupost municipal i instruments de política fiscal. En aquest sentit, el 84’7% del pressupost d’enguany analitzat (1,1M €) és transformador de les desigualtats i quasi el 50% és considerat molt positivament transformador. Les ordenances fiscals i preus públics han passat de ser valorats en els primera anys com a “reproductors de desigualtats de gènere”, a “transformadors de desigualtats de gènere”.

A més, des de l’any 2016, més de 6.300 persones han obtingut alguna capacitació en matèria de gènere a l’Ajuntament. Així mateix, entre el 2017 i el 2021 s’han comptabilitzat 1.517 clàusules de gènere incorporades en la contractació pública de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Descarregar programa (PDF)





Paraules clau

polítiques feministes/