L’Ajuntament activa l’Operació Fred en fase d’alerta davant la previsió que les temperatures puguin baixar a 0ºC : Servei de Premsa

L’Ajuntament activa l’Operació Fred en fase d’alerta davant la previsió que les temperatures puguin baixar a 0ºC

21/01/2023Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Operació Fred en fase preventiva porta activada des del passat 1 de desembre i en aquest temps ha gestionat estades nocturnes i atenció social i sanitària per a 350 persones diferents

IMPORTANT MITJANS: Els mitjans de comunicació que ho vulguin poden prendre imatges dels preparatius i declaracions a les 19.30 hores a la seu del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), al carrer Llacuna 25. Cal acreditar-se prèviament al telèfon 678.550.295

L’Ajuntament de Barcelona activarà a partir del vespre d’aquest dissabte 21 de gener l’Operació Fred en fase d’alerta. La decisió s’ha pres davant la baixada generalitzada de les temperatures a la ciutat i en previsió que puguin apropar-se als 0ºC, una situació de risc especialment per a persones en situació de sensellarisme que pernocten a la via pública. L’activació de la fase d’alerta comporta la mobilització de professionals del Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB), del Servei d’Atenció Social al Sensellarisme a l’Espai Públic (SASSEP), d’altres serveis socials d’intervenció en l’espai públic i de la Creu Roja perquè gestionin un dispositiu específic als carrers de Barcelona. Aquest dispositiu contactarà proactivament les persones que pernocten a la via pública per convidar-les, si volen, a refugiar-se en els equipaments municipals específics que s’obriran per l’activació de la fase d’alerta, acompanyant-les també fins al mateix centre en algun dels vehicles habilitats per a l’ocasió en cas que sigui necessari.

En aquesta fase d’alerta l’Ajuntament de Barcelona habilitarà un total de 262 places addicionals per acollir les persones que ho vulguin, en un dispositiu dinàmic que s’anirà adaptant en funció de les necessitats que es detectin i la demanda que calgui atendre. Aquestes places es divideixen de la següent forma:

La ciutat de Barcelona compta amb un pla específic per atendre les persones sensellar durant els mesos més freds de l’any. L’Operació Fred s’activa cada any entre els mesos de desembre i març en fase preventiva per tal que hi hagi equips professionals amatents i permetre les persones que pernocten al carrer disposar d’un espai per poder fer estades puntuals i rebre atenció social i sanitària. Des de l’activació d’enguany, el passat 1 de desembre, ha atès 350 persones diferents (287 homes i 63 dones) en coordinació amb la quarantena d’entitats que conformen la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL).

L’última vegada que es va activar la fase d’alerta de l’Operació Fred a la ciutat de Barcelona va ser al febrer del 2018. Durant aquell hivern, de fet, es va activar en dues ocasions. La pujada del nivell d’alerta coincideix amb la previsió que les temperatures a la ciutat puguin apropar-se als 0ºC, una situació que segons el protocol elaborat fa anys conjuntament amb Protecció Civil pot suposar un risc vital per a les persones que dormen al ras. La ciutat de Barcelona, però, es troba ara millor preparada per fer front aquest tipus de situacions. Tres anys després, a banda del nou CAE, compta amb el major nombre de places estructurals per allotjar persones sensellar de la seva història: 2.800 enfront de les 2.000 que hi havia l’any 2018. Cal recordar, però, que fins al 50% de les persones ateses en aquests equipaments fa menys de cinc anys que van arribar a la ciutat i que només un 10% hi han residit sempre.

Paraules clau

fred/