Servei de Premsa
24/01/2025
Barcelona Districte Cultural torna amb 235 espectacles repartits en 34 escenaris de tots els districtes de la ciutat
26/01/2023
Temps estimat de lectura: 5 minuts
Del 9 de febrer al 5 de maig, el circuit cultural als barris celebra la seva edició número 13
L’any 2017 naixia Barcelona Districte Cultural, un circuit cultural impulsat amb l’objectiu d’enfortir la cultura de proximitat i permetre que la ciutadania gaudeixi, a través dels centres cívics, de més espectacles arriscats i de qualitat. Des d’aleshores, s’ha consolidat com el circuit d’espectacles que porta la cultura accessible i de qualitat als barris. La iniciativa, consolidada com el circuit d’espectacles que porta la cultura accessible i de qualitat als barris, escalfa motors per a la seva 13a edició (n’hi ha dues cada temporada), que tindrà lloc del 9 de febrer al 5 de maig.
S’hi podran veure 42 propostes culturals diferents que inclouen circ, teatre, dansa, música i cinema infantil i documental, seleccionats per una comissió formada pels responsables dels centres cívics i per especialistes en les diverses arts presents al circuit. En total s’oferiran 235 funcions de 42 proposes culturals diferents repartides entre 34 equipaments culturals de proximitat, auditoris de centres educatius i centres cívics.
Les dues edicions del Barcelona Districte Cultural del 2022 van sumar 38.978 assistents. Algunes de les funcions s’ofereixen amb passis especials per a escoles i instituts dels diferents barris, en ocasions acompanyades de col·loquis, xerrades i presentacions especials. Un dels objectius del Barcelona Districte Cultural és fer participar els veïns i veïnes. En l’última edició, més d’un miler de persones van participar en alguna de les activitats culturals complementàries organitzades paral·lelament a algunes de les funcions.
Circ: acrobàcies, humor i espectacles de carrer
La programació inclou 10 propostes representatives de diferents disciplines del circ: de les acrobàcies de companyies com Mortelo&Manzani amb l’espectacle Fili Busters o Circ Pistolet amb Potser no hi ha final, als malabars a ritme de swing de Ramiro Vergaz a White Bottom o les il·lusions amb cordes que crea el Señor StetS al seu espectacle Cuerdo. Altres propostes del circuit són la proposta humorística de carrer La inauguració, de Las Kakofónicas, Le Voyage, de JAM, pensada per sacsejar i emocionar; peces que barregen el circ amb altres disciplines, com la dansa o el teatre, com són Inmunda de la Companyia Janika o Italino Grand Hotel, de la Companyia La Tal.
Dansa: expressió i comunicació en moviment
La 13 edició del Barcelona Districte Cultura ofereix sis espectacles de dansa: US, de The Jokerz Company, un espectacle de krump, l’enèrgic estil de dansa urbana que als anys noranta va contrarestar la ira, l’agressivitat i la frustració que es vivia als carrers de Los Angeles, on va néixer. Shalott, de la companyia Guillem Batlle i Vlad Ion, barreja la dansa amb les acrobàcies i l’humor per parlar del caràcter finit de les coses i idees abstractes com el pas del temps. Brodas Bros recupera a La Quela, el repertori musical infantil de tradició oral a través de l’experimentació amb llenguatges escènics com la dansa contemporània i el hip-hop. Unaiuna ens presenta un viatge sensorial, desinhibit i nihilista a Hacemos como que bailamos i Carmen Muñoz reivindica a Bailes de histéricas l’expressió i l’art de dones com Carmen Mora, Manuela Vargas o La Chana.
Teatre per a tothom
Les deu propostes teatrals d’aquesta edició del Barcelona Districte Cultural són una panoràmica de l’actualitat escènica.
El sensespai, una producció de la Sala Flyhard dirigida per Lara Díez Quintanilla, fa tangible una part de la realitat i el dolor rere un diagnòstic de trastorn límit de personalitat; No es país para negras, de Silvia Albert Sopale i Carolina Torres Topaga, explica en clau de comèdia dramàtica com és la vida d’algú que té la pell negra i ha viscut envoltat de blancs.
M.A.R. Un discurso plástico a través del espacio, una peça de teatre d’objectes d’Andrea Díaz Reboredo, és un relat sobre la història d’una vella casa familiar. En el camp del teatre documental, Winnipeg, el vaixell de Neruda, de la Cia. La Jarra Azul i Puça Espectacles, és un cant a l’esperança i una crida contra l’oblit, que recorda el moment en què Xile va obrir les portes del país a més de 2.000 republicans espanyols exiliats, els autoanomenats “fills de Neruda”. Concrete Matter, de la companyia Los Detectives, en què les intèrprets comparteixen escenari amb les seves mares en una invitació a experimentar la realització i la projecció personals a través de les relacions maternofilials.
Totes les músiques als barris
La programació inclou nou propostes de música en directe, una oferta paritària en gènere i d’estils musicals ben diferents. Propostes que van del bebop del trio de jazz liderat pel trompetista cubà Carlos Sanduy als paisatges sonors d’aires folk del cantautor igualadí Henrio o la mescla de flamenc i postrock del quintet barceloní Tilde.
Tori Sparks, artista nascuda a Chicago, formada a Nashville i resident a Barcelona presenta amb la seva banda l’espectacle El Mar Elèctric, una celebració de la barreja de cultures i estils musicals. Anna Tréa portarà els ritmes brasilers i africans de l’espectacle Bom Tudo! i hi haurà també la possibilitat de descobrir artistes emergents com Mabel Flores, que amb el seu primer disc d’estudi Meraki o la saxofonista Alba Alsina, que fusiona flamenc i jazz amb ambients electrònics. La cantautora basca Amaia Miranda, acompanyada de la seva guitarra, presenta la seva òpera prima Cuando se nos mueren los amores, folk íntim i lo-fi.
Més d’una dècada i cinc discos publicats han dibuixat la trajectòria musical de Nico Roig: del cantautor íntim a l’experimentador de sonoritats i arranjaments orquestrals. Al Barcelona Districte Cultural, el músic barceloní presenta aquesta primavera Esto frío no vale nada (Edición de bolsillo), el seu darrer àlbum.
Espectacles per a públic familiar
L’oferta familiar de la programació inclou el circ de les companyies Sifó, PakiPaya i La Tal i la dansa de companyies com Brodas Bros o CreaMoviment, amb PAISATGES. Estudi #1, una peça dirigida a la primera infància, l’humor teatral de La Bleda, de Txema Muñoz, o La motxilla de l’Ada, una obra de la companyia Teatre al Detall que s’adreça al públic més petit per parlar de la identitat de gènere.
Audiovisual, familiar i musical
Petit Cineclub és una proposta de cinema de qualitat pensada per als nens i nenes de la ciutat, amb presentacions lúdiques i didàctiques amb el Billy i la Milly Oncle en sessions familiars dinamitzades.
En col·laboració amb l’In-Edit Festival, Barcelona Districte Cultural projecta els documentals musicals Material Sirles: Un septenni i We Love Rocksound, la primera sobre la mítica banda de “punk-rock” Surfing Sirles i la segona sobre la desapareguda sala de concerts Rocksound, al barri del Poblenou.
Integració i accessibilitat
Amb l’esperit d’apropar la cultura a tots els públics de la ciutat, es programa espectacles que incloguin elements que facilitin la comprensió: algunes funcions de La motxilla de l’Ada, de Teatre al Detall, i de No es país para negras, de Silvia Albert Sopale i Carolina Torres Topaga disposen de mesures d’accessibilitat com subtítols, interpretació en llengua de signes catalana i bucle magnètic. Mesures que també trobarà el públic d’algunes de les actuacions de Nico Roig amb l’edició de butxaca d’Esto frío no vale nada.
A més, els 34 espais que participen en aquesta edició són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.
Totes les activitats són gratuïtes i les entrades es poden reservar a través del web districtecultural.barcelona.
Paraules claubarris/ cultura/