Llum verda al pla que impedeix cuines i supermercats fantasma a Barcelona per protegir el comerç de proximitat i la vida veïnal : Servei de Premsa

Llum verda al pla que impedeix cuines i supermercats fantasma a Barcelona per protegir el comerç de proximitat i la vida veïnal

27/01/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El plenari aprova definitivament la normativa per restringir aquesta nova tipologia d’activitats sorgides arran de la pandèmia amb l’objectiu d’evitar molèsties i preservar la vida quotidiana dels barris

Els barris i els teixits urbans, blindats: no s’admetrà cap supermercat fantasma enlloc i les macrocuines només es podran implantar amb condicions molt restrictives a la Zona Franca, lluny del teixit urbà de la ciutat

Els supermercats fantasma que han operat fins ara de manera al·legal hauran de convertir-se en altres activitats permeses, i un cop entri en vigor el pla, el consistori en farà el control pertinent

Per poder fer entrega a domicili, es fixa l’obligació per a una sèrie d’establiments de disposar d’espais interiors d’espera per als repartidors i per aparcar els vehicles per tal de no generar molèsties ni saturació de la via pública

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat definitivament aquest divendres el Pla especial d’activitats vinculades al repartiment a domicili. Amb aquesta nova normativa, Barcelona no tindrà cuines ni supermercats fantasma per protegir el comerç de proximitat i la vida veïnal. El document ha tirat endavant amb els vots a favor del Govern municipal i ERC.

Es tracta d’un pla d’usos que posa límits a un tipus d’activitat sorgida amb la pandèmia i que vol blindar els barris i el teixit urbà de l’obertura de noves cuines i supermercats fantasma, fer desaparèixer els supermercats fantasma existents i facilitar que el comerç de proximitat pugui fer repartiment a domicili de manera endreçada i ordenada. Tot, amb l’objectiu final de preservar les botigues de barri de tota la vida i la qualitat de vida dels residents.

Arran de la pandèmia, el comerç electrònic i les entregues a domicili de compres, aliments i menjars preparats van tenir un creixement alt. Això va fer proliferar les activitats dedicades a aquests serveis, que habitualment no estan oberts al públic i suposen un moviment important de repartidors en l’entorn immediat. Van sorgir negocis com les cuines fantasma o macrocuines, que agrupen diverses cuines industrials en espais normalment grans i opacs només dedicats a fer comandes per repartir que creen problemes d’olors i sorolls; i els black stores o supermercats fantasma, que són magatzems d’aliments on es preparen les compres online per entregar-les a domicili. Tots dos tipus d’establiments van aparèixer sense un marc normatiu que els regulés i van generar rebuig veïnal i tensions per la mobilitat i per l’ús molt intensiu de l’espai públic i els problemes de convivència que se’n deriven.

Per evitar un creixement desordenat d’aquestes activitats, al març de 2021 es va aprovar una suspensió de llicències vinculades a les macrocuines per avançar cap a una nova regulació. I al març de l’any passat, el Govern municipal va aprovar inicialment el pla d’usos que ara, després d’incorporar-hi millores recollides a través d’un procés participatiu i les converses amb els grups, ara ha vist l’última llum verda. L’esperit del document és molt clar: equilibrar l’ús dels espais urbans, garantir un model comercial sostenible i fer compatibles les activitats econòmiques amb el dia a dia del veïnat i el dret a l’habitatge.

 

‘No’ a les cuines i supermercats fantasma

D’una banda, els supermercats fantasma o black stores –magatzems amb repartiment a domicili– queden totalment prohibits. Aquesta activitat no té cabuda a la ciutat per les molèsties que causa i, per tant, no se’n podrà implantar cap. Els establiments d’aquest tipus que han estat operant es podran transformar en altres activitats permeses; en concret, en magatzems alimentaris sense repartiment a domicili o en supermercats oberts al públic. Per tant, un cop la nova normativa es publiqui al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) i entri en vigor, el consistori durà a terme el control pertinent per assegurar que els locals que han funcionat fins ara de manera al·legal com a supermercat fantasma s’adeqüin a una activitat permesa.

Pel que fa a les cuines fantasma, no se’n podrà obrir cap als barris de Barcelona. Només es preveu una única excepció: s’admeten a l’àmbit industrial de la Zona Franca, sempre i quan hi hagi un màxim d’un establiment en un radi de 400 m –equivalent a tres illes de l’Eixample–. Això és una novetat respecte a l’aprovació inicial, que també en preveia als polígons del Besòs i de la Marina del Prat Vermell, però ara es restringeix aquesta possibilitat per la proximitat d’aquests entorns industrials a àmbits residencials. A més, per evitar que els establiments de plats preparats es converteixin en cuines fantasma encobertes, s’estableixen condicions de densitat i superfície màxima per aquest tipus d’activitat.

 

Repartiment a domicili

Un altre dels eixos bàsics del document és cuidar l’espai públic i evitar-hi el desordre i la saturació que pot produir l’anar i venir constant de repartidors que molt sovint va associat a l’entrega a domicili de les activitats. Per això, s’internalitzen en els propis establiments les necessitats de mobilitat del servei a domicili, i hi haurà una sèrie d’establiments que hauran de regularitzar l’activitat de repartiment a través d’una autorització.

Això serà d’aplicació als establiments de restauració, en funció de la mida. Per tant, els restaurants que reparteixen àpats a domicili hauran de disposar d’un permís específic per a aquesta activitat complementària, i l’hauran de sol·licitar durant els dos anys següents a l’entrada en vigor del pla.

Per obtenir el permís complementari caldrà dedicar un mínim del 40% de la seva superfície a ús públic, un requisit que vol impedir que cuines o supermercats fantasmes obrin una finestreta de venda i camuflin així la seva activitat. A més, hauran de permetre als repartidors l’accés a l’establiment, inclòs l’ús dels serveis.

A part, els locals hauran de reservar un espai d’espera per als repartidors en funció de la mida de l’establiment. Els de menys de 200 m2 no caldrà que en reservin; els d’entre 200 m2 i 300 m2 hauran de destinar 10 m2 d’espai d’espera per als repartidors, i els establiments que tinguin una superfície de més de 300 m2 hauran de reservar 5 m2 de cada 100 m2 per als repartidors i podran tenir com a màxim una estació de cocció.





Paraules clau

cuines i supermercats fantasma/