Servei de Premsa
22/01/2025
Joan Ramon Riera ha participat en l’estrena del reportatge ‘Infància (des)protegida’
30/01/2023
Temps estimat de lectura: 3 minuts
El webdoc tracta sobre els abusos sexuals i els maltractaments a infants i adolescents a través del relat de vivències personals i la veu d’experts i expertes en la matèria
L’acte ha comptat amb el testimoni personal de l’escriptor Alejandro Palomas i amb una taula rodona amb persones expertes en l’abordatge de les violències a menors
El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, ha participat aquesta tarda en l’estrena del reportatge ‘Infància (des)protegida’ al Centre Cívic Urgell. El webdoc posa el focus en els abusos sexuals i els maltractaments a infants i adolescents a través de testimonis que narren en primera persona les seves vivències i mitjançant la veu d’experts i expertes de diferents àmbits que posen en relleu la necessitat urgent d’un canvi en l’abordatge de les violències cap als infants.
El reportatge ha estat presentat per les seves autores i autor: Karma Peiró, Rocío Minvielle, Francina Cortés i Xaquín Veira. A més, ha comptat amb la participació de l’escriptor Alejandro Palomas, autor del llibre “Esto no se dice”, que ha explicat el seu relat íntim i esfereïdor de la violència sexual que va patir a la seva infància.
Sovint els casos de violència es desconeixen o passen desapercebuts perquè la societat encara els considera un tabú. Sobre això ha tractat la taula de debat ‘Què podem fer com a societat?’, on diferents persones expertes en l’abordatge de les violències a infants i adolescents han debatut sobre el paper de la societat i les institucions en la prevenció d’aquesta violència. Hi han posat veu el regidor Joan Ramon Riera; La Directora General de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Laia Rosich; la magistrada especialitzada en violències masclistes, Lucía Avilés; la coordinadora de la Unitat d’Atenció a les Violències cap a la Infància i Adolescència de Vall d’Hebron, Anna Fàbregas; i l’ex-educadora en un institut de secundària d’alta complexitat, Sílvia Viladrich.
‘Infància (des)protegida’ reclama un canvi en l’abordatge de les violències cap als infants
Cada any milers d’infants i adolescents són víctimes de maltractaments físics i abusos sexuals per part dels seus progenitors o familiars propers. No se’ls permet alçar la veu per demanar ajuda i la majoria de vegades se’ls silencia. Únicament es coneix la punta de l’iceberg, els casos més greus, però en el rerefons s’amaguen molts més casos que no surten a la llum. Disposar de dades fiables del maltractament infantil a Catalunya és complicat, ja que bona part dels fets es produeixen a l’entorn familiar i no es denuncien; tot i això, el Consell d’Europa estima que un de cada cinc menors són abusats sexualment, i que entre el 70 i 85% pateixen maltractament per part d’un familiar. A més, també s’ha de sumar l’impacte psicològic dels menors que viuen en llars on es produeix violència masclista. Segons l’ONU, les seqüeles més comunes després d’una agressió sexual en la infància són depressió, dependència d’alcohol i drogues, intents de suïcidi i trastorns de pànic o estrès posttraumàtic.
La realització del reportatge, on els autors han estat vuit mesos investigant, analitzant dades sobre maltractaments i abusos sexuals a menors, revisant informació pública, entrevistant a una trenta de professionals, i la documentació publicada conclouen la necessitat d’un canvi urgent en l’abordatge de les violències cap als infants i una major implicació per part de la societat.
Paraules clauinfància/