Barcelona amplia el parc d’habitatge públic als eixos verds de l’Eixample amb dues noves compres : Servei de Premsa

Barcelona amplia el parc d’habitatge públic als eixos verds de l’Eixample amb dues noves compres

01/02/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El parc públic guanya ara 24 habitatges en dues noves compres que es destinaran a lloguer social i assequible en exercici del dret de tanteig i retracte, pel qual el consistori té dret preferent d’adquisició en operacions de compravenda

Les dues finques adquirides estan situades al mateix eix verd de Consell de Cent i al carrer de Villarroel, i signifiquen una inversió de 2,2 i 5,6 milions d’euros respectivament, el que suposa un estalvi del 27% respecte la mitjana del mercat en tots dos casos

Des del mandat passat, l’Ajuntament ha comprat set finques i 111 habitatges als eixos verds i àmbits en transformació dins del programa de superilles, amb una inversió de 33,3 milions d’euros

El total de compres a l’Eixample és de 10 finques comprades i 168 habitatges amb una inversió de 50 milions d’euros

L’Ajuntament de Barcelona torna a exercir el dret de tanteig i retracte amb la compra de dues finques d’habitatges a l’Eixample, a l’àmbit totes dues dels eixos verds de l’Eixample actualment en transformació en el marc del programa Superilla. L’anunci l’ha fet l’alcaldessa Ada Colau a la conversa amb Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, a la tradicional trobada amb els mitjans al mateix Col·legi “L’alcaldessa respon”. En total, són 24 els habitatges que s’incorporen ara al parc de lloguer públic, social i assequible, alhora que s’aturen dues operacions immobiliàries dirigides a obtenir un rendiment econòmic en lloc de garantir l’habitatge per als veïns i veïnes, objectiu aquest de l’adquisició per part del consistori. La declaració de tot el municipi de Barcelona com a àrea de tanteig i retracte obliga a comunicar a l’Ajuntament totes les operacions de compravenda d’edificis d’habitatges i cedeix a l’administració municipal un dret preferent de compra pel mateix preu pactat entre les parts.

El tanteig i retracte és una eina indispensable per una de les tres estratègies per ampliar el parc d’habitatge públic de lloguer, la compra, a banda de la construcció d’obra nova i la captació d’habitatges privats. Particularment, aquesta eina permet aconseguir habitatge públic especialment en aquells barris i zones on no hi ha sòl disponible per construir o que pateixen processos d’especulació i gentrificació, com és el cas de l’Eixample.

De fet, des del mandat passat, l’Ajuntament de Barcelona ha tingut una política clara d’exercir el dret de tanteig i retracte. En total el Consistori ha intervingut set operacions immobiliàries en àmbits en transformació, com són els eixos verds actualment en obres o la superilla de Sant Antoni, amb una inversió de 33.346.269 euros. Aquestes set adquisicions han suposat guanyar 111 habitatges per al parc públic, i garantir el lloguer per a les 65 famílies que hi vivien. També a dins d’un dels àmbits en transformació hi ha les noves promocions de Germanetes, a les cantonades de Viladomat i Comte Borrell amb Consell de Cent. Els 35 habitatges de lloguer social de Comte Borrell ja estan en ús, mentre que la promoció de 47 habitatges amb serveis per a gent gran de Viladomat segueix en obres.

A dia d’avui, a l’Eixample s’estan transformant els carrers de Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell en eixos verds i s’estan fent quatre places en encreuaments de Consell de Cent. Això donarà lloc a espais pacificats amb prioritat per al vianant que afavoriran l’anar a peu i amb bicicleta, i a nous espais de trobada pensats per als usos cívics a escala de barri. Aquesta millora en la mobilitat, l’espai públic i la qualitat de l’aire fan necessari dur a terme actuacions com les compres d’habitatge per evitar la possible expulsió de veïns i veïnes.

 

Històric d’expulsió de veïns en una de les finques

La doble operació realitzada ara significa per a l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) una inversió de 7,8 milions d’euros, comptant-hi tant el preu de compra com el de la rehabilitació necessària, que en una de les dues finques inclou la divisió dels habitatges. En cap dels dos edificis hi ha problemes estructurals però sí que requereixen, en diferent mesura, intervencions de rehabilitació i de posada a punt. En qualsevol cas, i tenint en compte aquesta despesa en rehabilitació, en termes econòmics cadascuna de les operacions se situen un 27% per sota de la mitjana de les compravendes als respectius barris.

La primera adquisició és al carrer de Villarroel, tocant a Consell de Cent, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample, que després de la pertinent rehabilitació aportarà setze habitatges al parc públic. A més, també disposa d’una oficina i un local comercial a la planta baixa. Actualment tots els habitatges d’aquesta finca estan buits amb l’excepció d’un pis, que es troba arrendat amb un contracte de renda antiga que l’IMHAB subrogarà pertinentment, com es fa amb tots els arrendaments preexistents de finques que es compren.

Aquest edifici, que en una altra època havia estat ple de veïns i veïns, ha estat objecte de diferents operacions immobiliàries fins a la intervenció municipal. En aquest procés, els habitatges s’han anat buidant fins arribar a la situació actual, i fins i tot des del Districte de l’Eixample s’havien arribat a iniciar expedients administratius pel mal estat de l’edifici. Amb la compra, el procés de degradació i gentrificació queda aturat i es garanteix que els pisos seran de lloguer social i assequible i estable, i no amb preus prohibitius o lloguers de temporada.

Per aquesta finca, l’import de compra ha estat de 4 milions d’euros, als quals cal afegir l’estimació de 1.633.764 euros de rehabilitació i divisió. En total, l’import de 5.633.764 euros resulta en 3.579,72 euros per metre quadrat, un 27,08% menys que la mitjana de 4.909 euros per metre quadrat de mitjana de les operacions a l’Antiga Esquerra de l’Eixample.

La segona adquisició correspon a un edifici de vuit habitatges i dos locals comercials al carrer del Consell de Cent, entre els carrers de Viladomat i del Comte Borrell, a la Nova Esquerra de l’Eixample. Quatre dels vuit pisos es troben en lloguer que també se subroguen i la resta es destinaran a noves famílies. En aquest cas, la compravenda suposa una inversió de 1,9 milions d’euros i s’estima que la rehabilitació implicarà una despesa de 322.590 euros. La intervenció es destinarà especialment a la façana posterior de l’edifici, així com en els habitatges, alguns dels quals requereixen projectes de rehabilitació integral amb canvis de distribució, i d’altres rehabilitacions parcials.

El cost total de 2.222.590 euros es tradueix en 3.374,21 euros per metre quadrat, que comparats amb la mitjana de 4.634,20 euros per metre quadrat del barri, significa un estalvi del 27,18%.

 

L’Eixample multiplica per 15 el parc públic

Fa vuit anys, l’antic Patronat Municipal de l’Habitatge gestionava un total de 47 habitatges al districte de l’Eixample. Des d’aleshores, la triple estratègia d’ampliació del parc públic a través de l’obra nova, les compres i la captació ha fet que aquesta xifra s’enfili ja fins als 427 habitatges, que sumades les obres en marxa actualment arribaran a ser 712, quinze cops més que el 2015. D’aquest increment destaquen les construccions de les promocions d’Ali Bei i de Germanetes, amb vora un centenar d’habitatges, i la inversió de 50 milions d’euros en la compra de 10 finques amb 168 habitatges. A més, a l’Eixample se situa la promoció pública més important de l’Estat, la d’Illa Glòries, amb 238 pisos i en obres des de fa un any.

L’estratègia d’adquisició de finques senceres per tanteig i retracte a l’Eixample respon també a la necessitat d’ampliar l’espai per a projectes comunitaris i protegir activitats que teixeixen xarxa i construeixen barris més resilients i solidaris. Amb l’adquisició de baixos i locals dels edificis comprats es protegeixen i regularitzen aquells comerços ja existents en el moment de la compra i es poden destinar els espais buits a projectes socials i comunitaris. La previsió del Districte és obrir nous processos de cessió de locals a entitats i projectes col·lectius de l’Eixample, com ja s’ha fet amb bon resultats amb l’experiència del Xamfrà 317, a la finca del mateix número del carrer d’Aragó comprada el mandat passat.





Paraules clau

Eixample/ habitatge/ superilla/