L’Ajuntament homenatja als Bombers de Barcelona que van ser deportats a camps de concentració nazis : Servei de Premsa

L’Ajuntament homenatja als Bombers de Barcelona que van ser deportats a camps de concentració nazis

03/02/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El tinent de l’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, i el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, acompanyats pel cap del Servei de Protecció Civil, Prevenció i Extinció d’Incendis Salvaments, Sebastià Massagué, han presidit aquest matí a l’homenatge que s’ha realitzat als Bombers de Barcelona que van ser deportats a camps de concentració nazis.

Durant l’acte, que ha tingut lloc a l’Espai Bombers del carrer Lleida, i al que han assistit alguns dels familiars dels bombers represaliats i Juan Manuel Calvo, president de l’Associació Amical de Mauthausen, s’han destapat les plaques d’homenatge a quatre bombers de Barcelona que durant el franquisme es van haver d’exiliar a França i van acabar presoners del nazisme.

 

 

 

Miquel Bosquet i Folqué (1905-1941) va ingressar al cos de Bombers el 1936, i dos anys després va ser cridat al servei per combatre per la República. Quan va acabar la guerra es va exiliar a França, on el van detenir l’any 1940 i el van deportar a Mauthausen i Gusen. Hi va morir el 1941.

Eugeni Riera i Moll (1895-1941) es va convertir en bomber el 1917 i tenia el càrrec de preferent quan es va exiliar a França, el 1939. Un any després el van detenir i el van deportar a un camp de presoners d’Estrasburg, i després el van enviar a Mauthausen, on va morir als 45 anys.

Josep Alcoberro i Solé i Jesús del Pueblo Moreno van sobreviure als camps nazis i van ser alliberats el 1945. Alcoberro va néixer el 1907, i va entrar al cos de Bombers el 1936. Tres anys després, com la resta, es va exiliar a França, on el van detenir i després el van enviar a Mauthausen. Del Pueblo, que també es va incorporar als Bombers l’any 1936, va sobreviure a Auschwitz i Mauthausen.





Paraules clau

Bombers de Barcelona/ deportats a camps de concentració nazis/ Memòria Democràtica/