Servei de Premsa
24/01/2025
Llum verda al pla d’usos de l’Eixample per limitar els bars, restaurants, discoteques i comerços alimentaris
03/02/2023
Temps estimat de lectura: 5 minuts
El Plenari del Consell Municipal aprova definitivament la normativa que regula la implantació de noves activitats de pública concurrència a tot el districte, principalment les que tenen major impacte en el dia a dia dels veïns i veïnes
El document final és fruit de les converses mantingudes els últims dies amb els diferents grups municipals i entitats veïnals i comercials i vol evitar el monocultiu d’usos i preservar la diversitat comercial i el dia a dia del veïnat
Als àmbits ja pacificats, en pacificació o que es pacifiquin en el futur hi ha requisits de densitat i distància per evitar la concentració d’activitats, i a la resta del districte s’apliquen condicions que permeten obrir negocis de manera ordenada i sostenible
A Sant Antoni, es crearà un grup de treball amb entitats veïnals i comerciants i els grups municipals per fer seguiment de l’aplicació del pla i, si s’escau, al cap d’un any es procedirà a la revisió del pla
L’Eixample es dota d’un pla d’usos per limitar els bars, restaurants, discoteques i comerços alimentaris del districte. El Plenari del Consell Municipal ha aprovat definitivament el Pla especial que regula la implantació de les activitats de pública concurrència a tot el districte, principalment les que generen major impacte en el dia a dia dels veïns i veïnes. El document busca equilibrar els diferents tipus de negocis per fer-los compatibles amb les necessitats del veïnat i garantir un entorn saludable d’un districte que està vivint una transformació urbana molt important.
El març passat, el Govern municipal va aprovar inicialment una primera proposta de pla d’usos, i després s’hi va incorporar canvis arran de l’estudi de les al·legacions rebudes i del procés participatiu i el treball fet amb representants veïnals, comerciants i els actors involucrats amb l’Eixample. El document es va dur a aprovació definitiva al plenari del mes de gener, però es va retirar de l’ordre del dia per continuar buscant el consens i els suports necessaris per aprovar-lo definitivament. Els últims dies, s’ha mantingut converses des de la segona Tinència d’Alcaldia amb les entitats veïnals i comercials i els grups municipals que s’han concretat en el document que s’ha aprovat avui. El pla ha tirat endavant amb els vots a favor del Govern municipal i ERC i l’abstenció de Junts per Catalunya. Ara, es farà la tramitació pertinent per tal que es publiqui al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) i entri en vigor abans que el 13 de març s’aixequi la suspensió de llicències vigent a tot el districte.
L’esperit del document continua sent el mateix que a l’inici del procés: protegir el comerç de proximitat, la vida veïnal i la identitat de l’Eixample i evitar-hi l’especulació i la gentrificació. L’objectiu final és impedir que hi hagi un monocultiu d’activitats principalment vinculades a la restauració i al turisme, fer compatible l’activitat econòmica amb l’habitatge i potenciar la implantació de comerços relacionats amb les necessitats del dia a dia i la quotidianitat dels residents com per exemple, xarcuteries, llibreries, peixateries, etc. En definitiva, perquè Barcelona mantingui el seu model de ciutat model de ciutat mediterrània, equilibrada i diversa on les botigues de tota la vida continuïn obertes i els veïns i veïnes tinguin a prop de casa els comerços i serveis que necessiten i puguin seguir vivint als seus barris.
Evitar la saturació i permetre un creixement raonable i sostenible
El pla afecta tot l’Eixample, i hi defineix dos àmbits diferenciats. A cadascun s’aplica una regulació diferent amb restriccions adaptades a cada tipus de carrer per a la implantació de les cinc activitats amb més impacte en la vida quotidiana: la restauració, els comerços alimentaris amb degustació, les discoteques, els autoserveis –supermercats petits que poden obrir fins tard a la nit– i les botigues de conveniència –botigues amb horaris especials que poden obrir de nit.
El primer àmbit inclou els carrers ja pacificats, en pacificació o que es pacifiquin en el futur i el barri de Sant Antoni, i el segon engloba la resta del districte. La voluntat és evitar el descontrol i el desequilibri amb normatives adaptades a la tipologia de cada zona, permetre un creixement raonable i equilibrat dels establiments a l’Eixample i alhora evitar la saturació en llocs on es puguin crear problemes ambientals i de convivència.
Regulació en àmbits ja pacificats, en pacificació o que es pacifiquin en el futur:
Inclou les zones i carrers següents:
- Carrers ja pacificats (en tot el tram de carrer que queda dins l’àmbit del pla d’usos): Enric Granados, Passeig de Sant Joan, Avinguda Mistral, carretera de Ribes, Avinguda Gaudí i, dins l’àmbit de Glòries, el carrer de Cartagena.
- Carrers en pacificació (en tot el tram de carrer dins l’àmbit del pla d’usos): Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell, Girona, Tamarit, Parlament i d’Aldana.
- Carrers que es pacifiquin en el futur.
- Àmbit del Pla d’Usos de Sant Antoni.
- En l’àmbit de Sant Antoni, tal com s’ha acordat amb ERC, s’analitzarà l’evolució de les activitats i, si s’escau, es procedirà a la seva revisió en el termini d’un any des de l’entrada en vigor del pla. I, en acord amb Junts per Catalunya, es crearà un grup de treball amb les entitats veïnals i de comerciants de Sant Antoni i els grups municipals per fer el seguiment de la revisió del pla d’usos, amb criteris tècnics i objectius, durant el primer any de desenvolupament del propi pla.
Les condicions que s’apliquen són:
- Dues limitacions per radis per evitar la concentració d’activitats:
- Màxim de 5 establiments en un radi de 50 m.
- Màxim de 18 establiments en un radi de 100 m.
- Distància lineal de separació de 25 m per restauració, autoserveis, conveniència i botigues d’aliments amb degustació.
Regulació a la resta de carrers i zones de l’Eixample
A la resta del districte s’apliquen les següents condicions:
- Màxim de 20 establiments en un radi de 100 m
Paraules clauPla d’Usos de l’Eixample/