[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona impulsa un nou servei gratuït de recollida de roba a domicili : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona impulsa un nou servei gratuït de recollida de roba a domicili

04/02/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’objectiu és incrementar la quantitat de roba i tèxtil que es recull selectivament i passar de l’11% actual al 15% i conseqüentment augmentar la quantitat de roba que es reutilitza i recicla. En aquest sentit, el sector del tèxtil és un dels majors consumidors de recursos del món, amb un enorme impacte ambiental i climàtic

El servei es pot sol·licitar a través del 010 i permetrà que la roba sigui reutilitzada i reciclada correctament. També està previst impulsar una prova pilot de recollida de tèxtil en equipaments municipals per tal d’incrementar els punts i la quantitat de roba recollida

L’Ajuntament de Barcelona referma la seva aposta per incrementar les taxes de reutilització i reciclatge de roba i tèxtil amb la posada en marxa d’un nou servei de recollida domiciliària gratuïta. Es tracta d’una mesura destinada a incrementar la quantitat de roba i tèxtil que es recull selectivament i passar de l’11% actual al 15%.

 

 

Amb aquesta iniciativa Barcelona potencia aquest servei i s’avança a l’obligació establerta per la Ley de Residuos estatal pels ens locals de disposar d’un servei de recollida separada del tèxtil abans del 31 de desembre de 2024.

El sector del tèxtil és un dels majors consumidors de recursos del món, amb un enorme impacte ambiental i climàtic i, amb aquest servei, es vol donar un pas endavant per millorar la reutilització i reciclatge de la roba. El servei va destinat als ciutadans i ciutadanes que vulguin despendre’s de roba, complements de vestir, calçat, tovalloles, llençols o cortines etc. del seus domicilis particulars.

Per tal de poder sol·licitar aquest servei caldrà fer una petició trucant al 010 i que els usuaris es vulguin despendre d’una quantitat de roba que ocupi, com a mínim, cinc bosses d’escombraries de mida domèstica (dimensions aproximades 60×54 cm) o tres bosses d’escombraries de mida gran o industrial (dimensions aproximades 68×70 cm). En cas de persones amb mobilitat reduïda acreditada, aquesta quantitat mínima es redueix a dues bosses d’escombraries de mida domèstica o una bossa d’escombraries de mida gran o industrial.

La recollida la portaran a terme dues empreses d’Inserció Laboral sense ànim de lucre, Formació i Treball i Solidança. La finalitat és donar una segona vida a la roba domèstica que no se’n faci ús (reutilització i/o reciclatge) i crear llocs de treball en col·lectius de persones vulnerables. Els horaris de recollida seran de dilluns a divendres, de 9:00 a 14:00 hores i de 15:00 a 19:00 hores i els dissabtes de 9:00 a 14:00 hores. Diumenges i festius no es realitzarà aquest servei.

Paral·lelament a la posada en marxa de la recollida gratuïta de roba a domicili, des de l’Ajuntament de Barcelona també s’està treballant per implantar una prova pilot de recollida de tèxtil en equipaments municipals (Centres Cívics, Casals de Barri, Mercats municipals) per tal d’incrementar els punts i la quantitat de roba recollida.

 

Recollida de roba a la ciutat

Aquesta iniciativa s’emmarca dins del Pla Residu Zero Barcelona 2021-2027, el qual va més enllà de la prevenció dels residus, ja que també integra la reutilització i la recollida selectiva i estableix pel tèxtil l’objectiu d’assolir un 15% de recollida selectiva de tèxtil respecte la generació calculada en el 2027.

Actualment, a Barcelona, la recollida de tèxtil en espais públics, com és la xarxa dels Punts Verds i els contenidors taronges ubicats a la via pública o en equipaments municipals, es realitza mitjançant la contractació per licitació d’empreses d’economia social. Les empreses que gestionen la recollida són Formació i Treball i Solidança. A més, a la ciutat també hi ha recollida privada gestionada per entitats socials en contenidors ubicats dins d’espais privats.

Concretament, la distribució dels contenidors i punts de recollida de roba als espais públics és la següent:

Així doncs, la ciutadania disposa de 229 punts de recollida de roba en espais públics, els quals durant l’any 2022 van recollir 2.538.964 kg de roba. D’aquests quilograms recollits, un 54,5% (1.384.793 kg) es van dipositar els contenidors taronges ubicats a la via pública, als entorns de les entrades principals dels mercats i a diferents equipaments municipals. El 45,5% (1.154.171 kg) restant es van dipositar als contenidors ubicats a la xarxa dels punts verds de la ciutat.

 

 

Respecte la recollida privada, gestionada per entitats socials en contenidors ubicats dins d’espais privats, aquesta va suposar l’any 2022 uns 1.230.000 kg aproximadament. Amb la recollida de roba en espais públics conjuntament amb la recollida privada, s’assoleix actualment el 10,6% de la recollida selectiva del tèxtil generat a la ciutat. La resta acaba en la fracció rebuig.

Paral·lelament, des de l’Ajuntament de Barcelona també s’impulsa el projecte Renova la teva roba, una xarxa d’intercanvi de la roba que ja no fem servir, però que està en bon estat, i que promou el consum responsable, la prevenció de residus i la sostenibilitat. Es realitza a la primavera i a la tardor en diferents equipaments municipals i entitats de la ciutat i hi pot participar tothom que ho vulgui.

 

 

Impacte del sector del tèxtil

Després de l’alimentació, l’habitatge i el transport, el consum global de productes tèxtils és el quart major demandant de matèries primeres i aigua i el cinquè emissor de gasos amb efecte d’hivernacle. A més, es calcula que menys de l’1% de tots els tèxtils del món es reciclen per convertir-los en nous tèxtils.

A Catalunya, s’estima que cada persona consumeix entre 21,5 i 26 kg de tèxtils a l’any i solament l’11% dels residus tèxtils es recull selectivament (2,35 kg per habitant i l’any), un percentatge molt allunyat del de les altres fraccions de residus. Això implica que la gran majoria dels nostres residus tèxtils no es recullen selectivament, ja que son dipositats dins de la fracció resta o com a impropis dins d’altres fraccions selectives i per tant s’incineren o en llencen en abocadors. En canvi, la roba que és dipositada de manera correcta (la roba ha d’estar neta, seca, plegada, el calçat aparellat, etc.), als contenidors taronges de tèxtil, es recull i es transporta fins a les plantes de triatge per donar-li una segona vida.

De tota la totalitat del tèxtil que arriba a les plantes:

 

Descarregar imatges (ZIP)

 

Declaracions d’Eloi Badia
Vídeo
Àudio





Paraules clau

recollida de roba a domicili/