Servei de Premsa
20/01/2025
Guardó per al Pla Natura 2030 com a bona pràctica en biodiversitat
07/02/2023
Temps estimat de lectura: 3 minuts
La Federació Espanyola de Municipis i Províncies ha distingit el Pla Natura de l’Ajuntament de Barcelona i reconeix també el projecte Observatori de papallones amb participació ciutadana
El Pla Natura és l’instrument estratègic i participat per fer créixer una infraestructura verda funcional i ecològica que permeti fer front a l’emergència climàtica i preservar la salut dels veïns i les veïnes
La Federació Espanyola de Municipis i Províncies ha atorgat a l’Ajuntament de Barcelona el Premi de bones pràctiques per la biodiversitat en la categoria de biodiversitat i impuls econòmic per l’elaboració del Pla Natura Barcelona 2030. A més el projecte Observatori ciutadà de papallones diürnes a la ciutat de Barcelona ha estat finalista en la categoria de fauna.
El premi de bones pràctiques per la biodiversitat arriba enguany a la quarta edició i entrega premis en 6 categories: biodiversitat i impuls econòmic, fauna, flora, hàbitats, infraestructura verda i sensibilització ciutadana. La xarxa de Governs Locals +Biodiversitat té per objectiu la creació d’un marc estable per impulsar i promoure entre els governs locals de l’Estat espanyol l’adopció de polítiques, plans i programes en matèria de conservació i foment de la biodiversitat, la protecció del cicle de l’aigua, la restauració d’espais naturals degradats, la millora de la connectivitat ecològica i la preservació dels ecosistemes.
Els premis s’han entregat aquest migdia a Madrid.
Pla Natura Barcelona
Es tracta de l’instrument estratègic i participat, que té la visió d’una ciutat de l’any 2050 amb una infraestructura verda funcional i ecològica, amb un verd equitatiu, accessible, connectat en la trama urbana i amb la xarxa verda metropolitana, per maximitzar els serveis socials i ambientals, sobretot els de salut i adaptació al canvi climàtic. Aquesta xarxa de natura urbana és apreciada i conservada com a patrimoni natural de la Terra, i com a benefici per a les persones i les generacions presents i futures, que gaudeixen de la connexió amb la natura i s’impliquen en la creació d’espais verds i en la conservació i millora de la biodiversitat.
Els objectius generals del Pla Natura són els següents:
- Incrementar la infraestructura verda de la ciutat per maximitzar els seus serveis, sobretot els d’adaptació al canvi climàtic, i millorar l’accés de tota la ciutadania a la natura urbana.
- Desplegar i consolidar la gestió ecològica i la naturalització en la gestió de la natura, al servei de la salut de la ciutadania i de la conservació de la biodiversitat a la Terra.
- Conservar i promoure la biodiversitat, protegint les espècies, i millorant els hàbitats i la seva connectivitat.
- Fer créixer el coneixement, el gaudi i la cura de la natura urbana, i facilitar i promoure la implicació de la ciutadania en la seva conservació i millora.
Per assolir els objectius anteriors, el Pla Natura Barcelona preveu:
Incrementar 160 hectàrees entre el 2015 i el 2030, per donar compliment al Compromís pel Clima 2015:
- 1 m2 més de verd per habitant.
- Incrementar 100 hectàrees la superfície naturalitzada.
- Crear 10 refugis de biodiversitat.
- Doblar el nombre de participants en activitats de natura.
- 40 nous projectes del programa “Mans al verd”.
Paraules clauPla Natura 2030/