Desarticulat a Barcelona un grup vinculat a la Mara Pandilla Barrio 18 que pretenia establir-se a Barcelona : Servei de Premsa

Desarticulat a Barcelona un grup vinculat a la Mara Pandilla Barrio 18 que pretenia establir-se a Barcelona

10/02/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Han estat detingudes quinze persones per la seva presumpta pertinença a organització criminal, delictes contra la salut pública, lesions i amenaces

S’han efectuat sis entrades i registres -cinc a la ciutat de Barcelona i una a l’Hospitalet de Llobregat-, en els quals s’ha intervingut nombrosa simbologia de la banda, diverses armes blanques, diners en efectiu i material informatics

Es poden descarregar imatges del dispositiu en el següent enllaç: https://t.ly/8og-

Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Urbana de Barcelona han detingut a 15 persones -a la Ciutat Comtal i a l’Hospitalet de Llobregat- per la seva presumpta participació en els delictes de pertinença a organització criminal, delictes contra la salut pública i amenaces. Els detinguts estan vinculats a l’organització criminal transnacional coneguda com Mara Pandilla Barrio 18, i pretenien establir-se a Barcelona. Les detencions han estat efectuades per agents de la Comissaria General d’Informació, Brigada Provincial d’Informació de Barcelona i de la Guàrdia Urbana de Barcelona, sota la direcció del Jutjat d’Instrucció número 14 de Barcelona.

La investigació es va iniciar el mes d’agost passat quan els agents van detectar aquest grup que, amb  l’objectiu de crear una clica (estructura mínima d’organització que posseeixen les maras a cada territori sota la seva influència i control), estava realitzant una intensa activitat delictiva i de captació i adoctrinament de menors d’edat en centres educatius i zones d’oci juvenil. La finalitat d’aquestes activitats seria conformar un grup per controlar, mitjançant l’ús de la violència, el que consideren el seu territori.

Segons els investigadors es tractaria d’un grup jerarquitzat, estructurat, amb rols molt definits i un rígid codi de conducta l’incompliment de la qual implicaria severs càstigs.

L’objectiu de l’actuació policial ha estat anticipar-se a la consolidació d’aquesta agrupació urbana juvenil i evitar el seu creixement i expansió a Barcelona i entorns.

 

Grup format per “soldats”

Entre els detinguts es troben els líders d’aquesta colla, un grup de “soldats”, membres ja iniciats amb plens drets, així com els denominats paisas o aspirants, a l’espera del ritual d’iniciació conegut entre aquestes colles com brincado, el qual consisteix a rebre una pallissa propinada pels propis membres de la banda durant 18 segons.

El control del que ells consideren el seu territori el durien a terme a través de la comissió de delictes de diferent naturalesa, com poden ser amenaces, lesions, tràfic d’estupefaents o delictes contra el patrimoni, entre d’altres. Aquest control té com a finalitat la comissió d’actes il·lícits per al seu finançament i l’eliminació de la competència d’altres bandes i de testimonis dels fets. La banda utilitzava les xarxes socials per enaltir els actes realitzats per la clica, fer proselitisme i amenaçar a grups rivals.

A més de les detencions es van efectuar sis registres domiciliaris i en un local, en els quals es va intervenir de manera destacada nombrosa indumentària i simbologia vinculada amb la Mara Pandilla Barrio 18, documentació, armes blanques, diners en efectiu i material informàtic.





Paraules clau

prevenció/ seguretat/