L’activitat dels Serveis Socials de Barcelona es consolida amb gairebé 100.000 persones ateses l’any : Servei de Premsa

L’activitat dels Serveis Socials de Barcelona es consolida amb gairebé 100.000 persones ateses l’any

17/02/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’any passat els Centres de Serveis Socials (CSS) van atendre 97.852 persones, una xifra molt similar a la de l’any 2021 però encara un 23% per sobre de l’any 2019

Tot i reduir-se el nombre d’ajuts d’emergència concedits el seu pressupost total s’ha increment fins als 49,8 milions d’euros, la xifra històrica més alta amb un increment important en la despesa destinada a sufragar allotjaments d’emergència

Els temps mig d’espera per a una primera atenció es va situar l’any passat en 14,43 dies, molt per sota dels 21,34 dies que es registraven l’any 2019 amb un menor nombre de persones ateses

Els 39 Centres de Serveis Socials (CSS) que hi ha a la ciutat de Barcelona van atendre l’any passat 97.852 persones, una xifra molt similar a la de l’any anterior però encara un 23% per sobre de l’activitat que hi havia abans de la pandèmia de Covid-19. Del total de persones ateses un 64% van ser dones i el 36% homes, percentatges que igualment es mantenen similars durant els últims anys.

 

 

Per districtes de la ciutat, Nou Barris i Sant Martí són els que acumulen més atencions fetes mentre que Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts se situen a la cua:

Aquest volum d’atenció s’ha fet mantenint el temps mig d’espera per a una primera atenció en els 14,43 dies, una xifra molt per sota dels 21,34 dies que calia esperar l’any 2019, tot i que actualment la xifra de persones ateses és clarament superior. Igualment, els Serveis Socials municipals han seguit incorporant noves eines d’innovació en la seva gestió diària, així com atencions grupals i comunitàries. Sobre aquest últim punt, per exemple, l’any passat es van iniciar 65 projectes comunitaris diferents en els quals van participar gairebé un miler de persones d’entre les quals la gran majoria no eren persones usuàries.

Pel que fa a la despesa associada als CSS, l’any 2022 destaca per un lleuger descens en el nombre d’ajudes atorgades però amb un nivell de despesa que se situa en màxims històrics, sobretot a causa de la inversió que assumeix l’Ajuntament de Barcelona per sufragar allotjaments d’emergència a persones i famílies en situació de vulnerabilitat. En concret, l’any passat es van atorgar des dels CSS un total de 136.470 ajuts d’emergència, enfront dels 156.037 ajuts que es van concedir un any abans, tot i que durant l’últim any el volum d’aquests ajuts suma 49,8 milions d’euros enfront els 41,3 milions d’euros de l’any 2021. Aquesta despesa, que s’ha incrementat un 20,6% en només un any, es concentra en tres capítols principals:

Tot plegat és una bona mostra de l’atenció que fan els Serveis Socials i que van fer de la ciutat de Barcelona l’any passat una vegada més la capital de l’Estat amb una major inversió social per habitant, segons l’informe anual que publica l’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials (AEDiGSS). La classificació, coneguda el passat mes de novembre tot i que recull xifres de l’any 2021, analitza la situació de 404 municipis de l’Estat que tenen més de 20.000 habitants i conclou que només sis ajuntaments superen la xifra d’inversió de 200 euros per habitant, entre els quals se situa Barcelona com la capital amb major nivell d’inversió amb 235 euros per habitant.





Paraules clau

Serveis Socials/