S’inicien les obres de la superàrea de joc infantil al carrer d’Alfons el Magnànim, a Sant Martí : Servei de Premsa

S’inicien les obres de la superàrea de joc infantil al carrer d’Alfons el Magnànim, a Sant Martí

17/02/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La nova àrea per a infants tindrà més de 760 m2 i comptarà amb un element de joc únic a la ciutat, dues torres de 6 i 5 metres d’alçada de les quals en surten dos tobogans en espiral

Es tracta de la primera de les 9 superàrees de joc projectades per als propers dos anys, que se sumaran a les cinc existents que ja compten amb elements de joc singular

Aquesta tipologia d’àrees de joc estan molt ben valorades tant per les famílies com pels propis infants i s’emmarquen en el desplegament de l’estratègia municipal “Barcelona dona molt de joc”

Aquest mes de febrer s’han iniciat les obres de construcció d’una nova superàrea de joc infantil al carrer d’Alfons el Magnànim, entre els carrers de Cristóbal de Moura i Mogent, al districte de Sant Martí. Es tracta d’una nova àrea, de 760 metres quadrats, que comptarà amb un element de joc únic a la ciutat: dues torres de 6 i 5 metres d’alçada de les quals en sortiran dos tobogans en forma d’espiral.

 

 

Aquesta gran estructura contempla l’accessibilitat dels infants per mitjà de plataformes de transferència i escales amb unes característiques concretes i suports que garanteixen que el màxim d’infants puguin gaudir-ne. L’espai tindrà també altres elements de joc poc comuns a la ciutat, com un gronxador col·laboratiu de corda, un giratori a cota zero o un llit elàstic. Més gronxadors, cintes d’equilibri i un sorral amb taula-sorral complementaran l’oferta lúdica d’aquesta superàrea de joc. L’obra, que executa Bimsa, inclourà també les zones d’estada i el verd i tindrà una durada de 4 mesos i mig i està previst que finalitzi a finals del mes de juny.

La superàrea de joc infantil del carrer d’Alfons el Magnànim és la primera de les 9 que es construiran a la ciutat en els pròxims dos anys i que se situaran al Parc del Poblenou, a Sant Martí; al Parc de la Barceloneta, a Ciutat Vella; al Parc del Canòdrom, a Sant Andreu; al Parc de la Colònia Castells, a les Corts; al Parc de Can Batlló, a Sants-Montjuïc; al Parc Central de la Marina del Prat Vermell, a Sants-Montjuïc; al Parc de les Glòries, a Sant Martí i als Jardins de Màlaga, a Sants-Montjuïc.

Aquestes 9 àrees se sumen a les cinc que ja hi ha: al parc de les Glòries, a Sant Martí; la del parc d’Antoni Santiburcio i el pop del parc de la Pegaso, a Sant Andreu; el de la balena del Parc Central de Nou Barris i l’oreneta dels Jardins de la Indústria, a l’Eixample. Aquestes àrees de joc han tingut una molt bona rebuda per part dels infants i les famílies. Són les més ben valorades de tota la ciutat i el 17% de visitants no són del barri, cosa que vol dir que exerceixen de pol d’atracció a les famílies de tot el territori.

Amb l’inici de les obres de les noves superàrees de joc, Barcelona avança per ser una ciutat jugable i més amable per als nens i les nenes. El Govern municipal segueix desplegant l’estratègia ‘Barcelona dona molt de joc’, engegada el 2018,  i que és un full de ruta pioner i ambiciós per situar el joc i l’activitat física a l’aire lliure entre les polítiques essencials per fer una ciutat més habitable i amb més qualitat de vida, també per als infants i adolescents.

A partir d’aquesta estratègia es va elaborar el Pla del joc a l’espai públic, un paquet d’accions amb horitzó 2030 per passar d’una ciutat amb àrees de joc a una ciutat jugable i amb zones específiques de joc més diverses, creatives, accessibles i inclusives. Des del seu inici, ha volgut millorar i diversificar les oportunitats de joc i activitat física a l’espai públic pels seus amplis beneficis tant pel desenvolupament i benestar de la infància i l’adolescència com per la salut i la vida comunitària i la convivència de tota la ciutadania. El Pla del joc a l’espai públic inclou altres projectes com Protegim les escoles, que també han millorat les condicions de l’espai públic on fan vida els nens i nenes i les famílies, o la iniciativa Juguem a les places, amb dinamitzacions de joc a 30 places de la ciutat, entre altres.

Aquest impuls del Pla del joc a l’espai públic, a banda d’apostar per les noves àrees de joc singular, també passa per la millora de les àrees de joc existents. A dia d’avui Barcelona compta amb més de 900 àrees de joc infantil i des de la posada en marxa de l’estratègia de ciutat jugable l’any 2018 i fins al 2024 s’hauran fet actuacions de millora en un total de 229 àrees. En concret, a dia d’avui ja s’han completat 103 renovacions o noves àrees i, en bona part en el marc del pla Cuidem Barcelona, durant el 2023 se n’haurà executat una quarantena més.

L’accessibilitat i la inclusió són criteris importants tant en la rehabilitació com en la construcció de noves àrees. Totes les propostes incorporen aquests criteris per tal d’oferir possibilitats de joc a infants amb situació de discapacitat o diversitat funcional i diferents graus de repte i motivació.

En aquest sentit, la ciutat està realitzant un pas endavant amb una cinquantena de projectes d’àrees totalment accessibles, àrees en les quals tots els infants poden experimentar tota l’activitat lúdica que s’hi ofereix. Deu d’aquestes àrees corresponen a un concurs que incorpora la cocreació amb entitats que treballen amb infants en situació de discapacitat i en 16 àrees més s’ha realitzat l’estudi de millora per fer-hi remodelacions parcials per convertir-les en àrees totalment accessibles i consolidar així el canvi de paradigma per créixer en aquest àmbit i atendre les necessitats de tots els infants. L’objectiu és deixar de fer àrees de joc amb elements accessibles i integrar l’accessibilitat d’una manera global i inclusiva.





Paraules clau

Sant Martí/ superàrea de joc infantil al carrer d’Alfons el Magnànim/