Barcelona accepta, per primera vegada, una obra d’art, un mirall d’Antoni Gaudí, com a pagament d’un impost municipal : Servei de Premsa

Barcelona accepta, per primera vegada, una obra d’art, un mirall d’Antoni Gaudí, com a pagament d’un impost municipal

24/02/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Plenari Municipal accepta la cessió en propietat a favor de l’Ajuntament d’un marc amb mirall de talla estucada i daurada amb pa d’or atribuït al genial arquitecte

Un objecte fabricat en sèrie a partir d’un concepte o maqueta d’Antoni Gaudí que passarà a enriquir el fons d’algun museu de la ciutat i que prové de la Casa Sayrach, un edifici modernista situat al cor de l’Eixample

El Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha acceptat per unanimitat, i per primera vegada a la història de Barcelona, una obra d’art, un mirall atribuït a Antoni Gaudí, com a pagament d’un impost municipal. En concret, el mirall, valorat en 60.000 euros, servirà pel pagament parcial de la liquidació de la plusvàlua municipal de la senyora Isabel Ferran Sanahuja, per l’herència de la Casa Sayrach, la finca modernista situada a l’Avinguda Diagonal 423-425, fent xamfrà amb el carrer d’Enric Granados.

 

 

Es tracta d’un marc amb mirall de talla estucada i daurada amb pa d’or, d’uns 67×69 cm de mida, amb el perímetre bisellat i en bon estat de conservació. Un objecte fabricat en sèrie a partir d’un concepte o maqueta d’Antoni Gaudí que passarà a enriquir el fons d’algun museu de la ciutat.

La Llei General Tributària (art. 60.2) i la Llei de Patrimoni Cultural Català (art. 58) admet el pagament en espècie d’un tribut local mitjançant béns integrats en el Patrimoni Cultural Català. L’òrgan competent per acceptar aquesta forma de pagament és el Ple de l’Ajuntament amb u informe previ del Departament de Cultura.

Supòsits que es donaven en aquest cas. El 19-07-2021, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va resoldre incloure el mirall atribuït a Antoni Gaudí en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

Així mateix, el 17-06-2021, la Direcció de Memòria, Història i Patrimoni de l’institut de Cultura de l’Ajuntament, va emetre Informe favorable a l’acceptació del mirall de Gaudí, vist l’interès del Museu de Disseny de Barcelona per tal de que el mirall formi part de la col•lecció patrimonial cultural municipal o bé per enriquir la col·lecció d’art modern de Gaudí i el modernisme del MNAC, fent una valoració del mirall de 60.000 euros.

 

El marc de mirall, atribuït a Antoni Gaudí

Aquest marc de mirall tradicionalment atribuït a l’arquitecte Antoni Gaudí es tracta d’un objecte d’estil modernista d’un interès destacat per la seva autoria i singularitat.

Sembla ser que el primer propietari va ser l’arquitecte Manuel Sayrach i Carreras (1886-1937), el qual va tenir una fructífera relació professional amb Antoni Gaudí, segons ha estudiat l’arquitecte, professor i director de la Càtedra Gaudí, Juan José Lahuerta.

La documentació que acompanya aquest mirall assenyala que procedeix de la planta principal de la Casa Milà de Barcelona  (1901-1905), la Pedrera, i que ha estat exposat a diverses mostres, com ara “París Barcelona 1888-1937”, que tingué lloc a les Galeries Nationales du Grand Palais de París i al Museu Picasso de Barcelona, l’any 2002, per gentilesa dels seus propietaris, Kiki i Pedro Uhart, importants col•leccionistes de les obres de Gaudí.

El marc fou manufacturat als tallers de l’empresa d’arts decoratives Hoyos, Esteva y Cia, segons l’etiqueta que figura al revers. Aquesta empresa disposava de botigues a Barcelona dedicats a la venda d’objectes d’estil modernista, algunes d’ells part actualment de col•leccions públiques catalanes i també localitzats en mans privades.

Es tracta, per tant, d’un objecte fabricat en sèrie a partir d’un concepte i/o maqueta, d’Antoni Gaudí que els artesans de l’empresa varen traduir en la talla en fusta d’aquest marc estucat i daurat.





Paraules clau

Antoni Gaudí/ mirall/