Barcelona completa la transformació del carrer Gran de Sant Andreu en un eix pacificat : Servei de Premsa

Barcelona completa la transformació del carrer Gran de Sant Andreu en un eix pacificat

25/02/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament finalitza la segona fase de les obres de reurbanització del carrer, que s’ha convertit en un eix amb més espai per als vianants, accessibilitat i zones d’estada que afavoreix els usos ciutadans i el comerç de proximitat

La intervenció ha permès augmentar l’espai per als vianants i les zones d’estada, afavorir el comerç de proximitat i pacificar la circulació de vehicles

Les obres han dotat el carrer de plataforma única, mobiliari urbà i serveis nous

Amb el primer tram prèviament reformat entre Joan Torras i la rambla de Fabra i Puig/Onze de Setembre, el carrer suma un total d’1,3 km renovats que promouran el passeig i el comerç local al districte de Sant Andreu

La transformació del carrer Gran de Sant Andreu ha arribat a la seva fi aquesta setmana després que s’hagi completat la segona fase de reurbanització de la via. Si la primera va consistir, a finals del mandat passat, en la pacificació de la rambla de Fabra i Puig/Onze de Setembre i el carrer de Joan Torras, la segona, iniciada el gener de l’any passat i culminada aquest febrer, ha estat una intervenció entre el carrer de Joan Torras i la plaça de Mossèn Clapés. Aquesta pacificació ha estat una llarga reivindicació veïnal i, de fet, el projecte s’ha fet amb una àmplia participació d’entitats veïnals i comercials.

 

 

L’actuació en aquesta segona fase ha permès donar continuïtat al tram de carrer renovat i completar la transformació prevista per augmentar l’espai per al vianant i les zones d’estada, afavorir el comerç de proximitat i pacificar la circulació de vehicles. Un pas més, doncs, en el desenvolupament del model Superilla Barcelona.

 

Plataforma única total

En la pacificació del primer tram el 2019 la novetat principal va ser el pas d’aquesta via a plataforma única, donant la prioritat a vianants i bicicletes. Així, en coherència amb la intervenció ja feta en el primer tram, en aquest segon que ha acabat ara també s’ha dotat el carrer d’una plataforma única amb preferència per a vianants i bicicletes.

Quant al verd, s’ha mantingut el centenar arbres preexistents i se n’han plantat una vintena de nous i uns 500 m2 d’arbustos. També s’han actualitzat tots els elements de la urbanització, com la pavimentació, serveis, telecomunicacions i drenatge, i s’han posat una trentena de bancs i una vintena de cadires. L’objectiu és que Gran de Sant Andreu esdevingui una via cívica de gran qualitat urbana.

A més, la proposta ha inclòs una petita part de tots els carrers transversals: Joan Torras, Agustí Milà, Guardiola i Feliu, Tramuntana, Campeny, Colòmbia, Valentí Iglesias i Balira. La superfície total de l’àmbit és de 9.100 m2, i en aquesta fase s’ha actuat sobre 460 metres de longitud de Gran de Sant Andreu, que amb els 850 del primer tram sumen un total d’1,3 quilòmetres de nou espai públic dedicat a la vida de barri.

La segona fase ha tingut un pressupost de 3,92 milions d’euros, i els treballs s’han executat en dos moments: una primera entre Joan Torras i Campeny, i una segona entre Campeny i la plaça del Mossèn Clapés. Pel que fa a la primera fase de la pacificació del carrer, va costar 4,9 milions d’euros. En total, doncs, l’Ajuntament ha invertit uns 9 milions en tota la transformació.

 

Rehabilitació de les mitgeres

En el marc d’aquesta pacificació, l’Institut del Paisatge Urbà està duent a terme les obres de rehabilitació en 23 mitgeres del carrer Gran, on al llarg dels anys han anat quedant visibles aquestes parets divisòries entre propietats, tot generant discontinuïtats  en el paisatge urbà. En aquest sentit, s’ha previst actuar en tres rutes de mitgeres, dues actualment en obres amb previsió de finalització el mes de juny, i la darrera en avantprojecte.

En concret, es tracta de la Ruta mosaics, que abasta 12 mitgeres on ara ja fa uns anys el mateix districte va fer-hi una intervenció amb un artesà local amb mosaics. Gràcies a l’actuació que s’està duent a terme, s’estan aïllant aquestes mitgeres i s’estan restaurant els mosaics, a més d’endreçar-se tots els cablejats i altres distorsions.

El segon itinerari en obres és la Ruta verda, integrada per 6 mitgeres que per la seva orientació permeten la instal·lació de verd. En aquests casos s’està dotant d’aïllament la mitgera i d’un acabat arquitectònic i a més, s’està implementant el verd en vertical mitjançant jardinera. Per acabar, la Ruta memòria, permetrà que, un cop aprovat el projecte, les 5 mitgeres es puguin aïllar i integrar arquitectònicament, a més de posar en relleu els orígens del barri.

 

Una festa d’entitats

La inauguració del segon tram del Carrer Gran s’ha celebrat aquest dissabte amb una festa ciutadana amb la participació de l’alcaldessa, Ada Colau, la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz; la regidora del Districte de Sant Andreu, Lucía Martín, i associacions i entitats veïnals com el Centre Municipal de Cultura Popular Can Galta, el Casal de Gent Gran Mossèn Clapés, l’Associació Plataforma Veïnal, Sant Andreu Nord Comerç, l’Associació de Veïns de Sant Andreu Nord – TRamuntana i el Hogar Centro Castellano y Leonés de Catalunya.

Durant la jornada s’han celebrat tallers de treballs manuals, de country i de demostració de puntes al coixí, així com balls de bastons, danses castellano-leonesas, sevillanes, jocs infantils gegants i un repartiment de sopa castellana.

 

Una demanda veïnal històrica

La urbanització del carrer Gran de Sant Andreu respon a una demanda veïnal històrica del barri de Sant Andreu de Palomar. La intervenció va néixer d’un ampli procés participatiu previ a encarregar el projecte que va permetre donar resposta a les necessitats de rehabilitar el carrer i impulsar la recuperació d’espai per vianants en el principal eix comercial del districte de Sant Andreu. Per aquest motiu, tal com es va fer en la urbanització del primer tram, s’ha fet seguiment de l’obra des d’una comissió de seguiment que ha comptat amb les entitats veïnals i de comerciants de la zona.

Aquesta pacificació se suma a d’altres intervencions rellevants al districte de Sant Andreu com són la reforma de l’avinguda Meridiana, la transformació dels entorns de la Sagrera, la nova estació de Sant Andreu, el Pont del carrer de Santander o la urbanització del Bon Pastor. La transformació de Casernes, entre el 2015 i fins al 2024, haurà tingut una inversió d’aproximadament 50M€.

 





Paraules clau

carrer Gran de Sant Andreu/ eix pacificat/ Sant Andreu/