Acord per impulsar la transformació de les Tres Xemeneies del Poble-sec : Servei de Premsa

Acord per impulsar la transformació de les Tres Xemeneies del Poble-sec

28/02/2023



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El Govern municipal presenta un acord amb Conren Tramway, propietari dels dos edificis buits de l’espai, per desbloquejar el futur urbanístic d’un àmbit clau per al dia a dia del barri i per revitalitzar-lo, dotar-lo de nous usos i equipaments ciutadans i omplir-lo de vida

Una proposta molt positiva per a la ciutat: inclou cessions que garanteixen l’interès general i donen cobertura a les demandes dels veïns i veïnes i les entitats de la zona

La ciutat guanya un edifici on reubicar el CECOR, la renovació dels jardins, i 6,2 milions d’euros per a equipaments i habitatge assequible al barri, tot a càrrec de Conren Tramway, que podrà fer oficines per a tot tipus d’empreses a un edifici d’uns 20.300 m2

Al març, s’aprovarà inicialment un canvi de planejament urbanístic per fer realitat el nou futur de les Tres Xemeneies i començaran els tràmits per redactar els projectes executius del CECOR i la reurbanització del parc

Llum verda a la transformació de l’àmbit de les Tres Xemeneies del barri del Poble-sec. El Govern municipal i Conren Tramway,  propietari de dos dels edificis de l’entorn, han assolit un acord per desbloquejar el futur urbanístic d’aquest espai estratègic, situat entre la part baixa de l’avinguda del Paral·lel i la falda de Montjuïc i que fa de ròtula entre els barris del Poble-sec i el Raval. La nova etapa farà possible revitalitzar i omplir de vida tot l’entorn, situar-hi un equipament de ciutat com el Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR) i regenerar els Jardins de les Tres Xemeneies per potenciar-lo com a espai verd i deixar enrere els problemes de seguretat actuals.

En aquest espai s’hi situen tres edificis privats: un en ús de Red Eléctrica de España i dos edificis buits des de fa més de deu anys: l’edifici Torre, del carrer de Vila i Vilà, 40, i l’edifici Llac, de l’avinguda del Paral·lel, 51. Els propietaris des de 2017 dels dos edificis buits, Conren Tramway, volen promoure oficines per a tot tipus d’empreses en l’àmbit, però la reconversió requereix una requalificació urbanística.  Actualment, els sòls on s’ubiquen els edificis de les Tres Xemeneies estan qualificats de serveis tècnics –clau urbanística 4–, de manera que ara per ara només poden acollir instal·lacions i oficines d’empreses vinculades al subministrament de serveis essencials com ara llum, aigua, gas i telecomunicacions.

Un canvi de qualificació dels solars per dotar-los d’usos terciaris faria augmentar considerablement el seu valor. Els últims mesos, l’equip de Govern ha mantingut converses amb el privat per consensuar una sèrie de contrapartides per a la ciutat a canvi de modificar la qualificació del sòl. I s’ha dut a terme un procés participatiu amb el veïnat, entitats de la zona i Conren Tramway per definir una transformació que trobés l’encaix entre les necessitats ciutadanes de l’entorn i les peticions de l’empresa privada. La prioritat des de l’inici del procés ha estat que bona part de l’increment de valor tingui un retorn per als veïns i veïnes en forma d’equipaments de barri i de ciutat i la reurbanització dels Jardins de les Tres Xemeneies. Després de temps de negociació, al novembre passat l’Ajuntament va posar sobre la taula un plantejament amb una sèrie de contrapartides que responien a l’interès general, donaven cobertura a les demandes veïnals i garantien la viabilitat econòmica de l’operació. I les últimes setmanes s’ha seguit conversant amb el privat per acabar de concretar els detalls de l’acord que s’ha segellat ara.

La proposta definitiva inclou cessions del privat per a la ciutat valorades en un total d’11,2 milions d’euros. D’una banda, l’Ajuntament obtindrà la propietat de l’edifici Llac, amb front als Jardins de les Tres Xemeneies i l’avinguda del Paral·lel i d’uns 2.500 m2 construïts, i hi situarà el nou CECOR, ubicat fins ara al carrer de Lleida. A més, els promotors es faran càrrec de la reurbanització dels jardins, valorada en 2,7 milions d’euros,  i cediran a la ciutat 6,6 milions d’euros –2,2 provinents del 10% de l’aprofitament urbanístic de l’operació més una contribució addicional de 4 milions– que el consistori destinarà a nous equipaments i habitatge assequible per al barri. Paral·lelament, Conren Tramway seguirà mantenint la propietat de l’edifici Torre, d’uns 20.300 m2 construïts, i hi podrà fer oficines per a tot tipus d’empreses.

 

 

Amb aquestes cessions, valorades en 11,2 milions d’euros, la ciutat rep la meitat de la plusvàlua que genera el privat amb l’operació. En concret, el valor actual dels sòls és de 13 milions d’euros i amb el canvi de qualificació passa a ser de 35,5 milions, de manera que l’increment de valor –22,5 milions– es reparteix a parts iguals entre l’Ajuntament i el promotor.

 

Properes passes i calendari                                            

El Govern municipal presentarà avui a la tarda els detalls de l’acord en el marc d’una nova sessió del procés participatiu, i seguidament s’activaran els tràmits per fer-lo realitat. A la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat (CEUIM) del mes de març es durà a aprovació inicial una Modificació de Pla General Metropolità (MPGM) que reculli tots els canvis, i la previsió és que estigui aprovada definitivament entre juliol i setembre.

Amb l’aprovació inicial del planejament, el Govern municipal preveu encarregar la redacció dels projectes de la nova seu del CECOR a l’edifici Llac i de la reurbanització dels jardins. L’objectiu és tenir-los llestos per poder fer les obres dels dos espais el mandat vinent. En el cas dels jardins, es preveu que les obres comencin a l’estiu del 2024.

A banda, el Govern municipal seguirà treballant amb Red Eléctrica Española, propietària del tercer edifici de l’àmbit, per incloure’l en la transformació global de les Tres Xemeneies del Poble-sec. L’objectiu és que aquest edifici tingui usos mixtos i aculli equipaments de barri.

 

Millores puntuals als Jardins de les Tres Xemeneies

Per dinamitzar l’espai mentre avança el procés de la transformació definitiva, l’Ajuntament impulsa unes millores puntuals dels Jardins de les Tres Xemeneies. L’actuació s’inclou en el Pla de Barris del Poble-sec i ha estat dissenyada per l’estudi d’arquitectura Leku Studio. I parteix del Pla Director Estratègic Jardins dels Tres Xemeneies, fruit del procés participatiu amb el veïnat que va identificar els principals dèficits del lloc i les prioritats d’acció. Es preveu que les obres de millora comencin a l’estiu amb un pressupost estimat de prop de 313.000 euros.

La intervenció de millora urbana a la plaça vol millorar la permeabilitat per als vianants, eliminar barreres arquitectòniques i evitar zones ocultes i poc visibles. Aquestes actuacions crearan itineraris accessibles a través del jardí com a espai estratègic d’articulació entre el Raval, el Paral·lel i el Poble-sec. Els canvis reconeixen també els valors i la identitat de la plaça i s’espera integrar els usos existents i generar-ne de nous que aportin noves dinàmiques positives i inclusives a l’espai.

Les intervencions principals previstes són:

 

Enregistrament de l’acte

Totes les imatges de l’acte (ZIP)





Paraules clau

Pla de Barris/ Poble-sec/ Tres Xemeneies/