Les subvencions per arranjament de locals han ajudat a millorar 29 centres de culte de Barcelona : Servei de Premsa

Les subvencions per arranjament de locals han ajudat a millorar 29 centres de culte de Barcelona

28/02/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Pla Barcelona Interculturalitat impulsat per l’Ajuntament destina 550.000 euros per ajudar les comunitats religioses de la ciutat a arranjar els seus espais d’activitat, millorant així la integració i la convivència en els seus entorns

Unes jornades organitzades per l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) reflexionen sobre la rellevància de l’àmbit local de la gestió del pluralisme religiós

Protecció acústica, millores en l’accessibilitat i la ventilació, adequació dels sanitaris, instal·lacions contra incendis, adequació de les instal·lacions elèctriques, són algunes de les intervencions que diverses comunitats religioses han pogut fer en els locals on desenvolupen la seva activitat de culte ajudades per l’Ajuntament de Barcelona, en el context del desplegament del Pla Barcelona Interculturalitat 2021-2030. Un programa de subvencions periòdiques destinat específicament a l’arranjament i l’adequació de locals que funcionen com a centres de culte de qualsevol de les entitats religioses que tenen presència a la ciutat, permet a aquestes comunitats afrontar les millores en els seus espais que contribueixen decididament a millorar la convivència al seu entorn, i en definitiva a integrar-les molt més en els barris. En alguns dels casos, aquestes actuacions han permès adequar els espais utilitzats per al culte a les normatives que marca la ciutat per a aquest tipus de centres.

Al llarg d’aquest mandat, un total de 29 centres de culte d’arreu dels districtes de la ciutat i de confessions religioses diverses han rebut ajudes econòmiques directes per fer obres de millora en els locals. Entre elles es troben esglèsies evangèliques, catòliques, hinduistes, ortodoxes, testimonis de Jehovà, budistes o musulmanes. Entre 2019 i 2023 l’Ajuntament destinarà en total 550.000 euros a aquestes subvencions, dels quals 350.000€ ja s’han executat perquè formen part de convocatòries de subvencions dels anys anteriors, i els altres 200.000€ són els que es preveuen per a la convocatòria de subvencions que està previst que es publiqui per aquest any 2023 al mes d’abril.

El programa de subvencions funciona per convocatòria pública i preveu ajudes per afrontar una part del cost de les obres als centres de culte, en funció de les característiques de les millores a realitzar en cada cas. En anteriors convocatòries, s’han donat ajudes que han oscil·lat entre el 20%  i el 80% del cost de les obres a realitzar. Entre les condicions i criteris de valoració de les sol·licituds que s’estableixen per poder accedir a aquestes ajudes hi ha la necessitat que siguin entitats inscrites al Registre d’Entitats Religioses del Ministeri de Justícia, la presentació d’una proposta o projecte concret d’obres a realitzar i que estigui justificada, així com que aquestes obres contribueixin a una millora i un impacte positiu en l’activitat regular de la comunitat, entre altres.

El pluralisme religiós s’ha integrat com a part de les polítiques d’interculturalitat gràcies al nou  pla Barcelona Interculturalitat (2021-2030), que implica el reconeixement i el respecte de la diversitat cultural i la pluralitat religiosa com un aspecte estructural de la societat que cal tenir present i valorar.

 

Jornades “La llibertat religiosa en el marc de la interculturalitat”

L’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), un servei municipal que funciona com a referent en temàtica religiosa i espiritual i sobre tot allò relacionat amb les entitats i comunitats religioses i de creences de la ciutat, ha organitzat les jornades “La llibertat religiosa en el marc de la interculturalitat”, que se celebren des d’avui i fins el 2 de març en col·laboració amb el Museu Etnològic i de Cultures del món (MUEC).

Aquestes jornades estan destinades a posar el focus en la rellevància de l’àmbit local en la gestió del pluralisme religiós i a proporcionar un marc sobre la situació actual del dret a la llibertat religiosa a la ciutat de Barcelona. Permetran fer un balanç de les accions que s’han dut a terme en els darrers anys per avançar en el compliment efectiu d’aquest dret i recollir alhora demandes i propostes de diverses comunitats i entitats de la ciutat. Les jornades tindran lloc a diferents espais de la ciutat convidant a les comunitats, entitats religioses i persones de l’àmbit acadèmic i de l’administració pública a fer balanç de les accions dutes a terme en els darrers anys per al compliment d’aquest dret en el marc de la Barcelona intercultural.

Constaran de diverses activitats: una conferència inaugural, taules de treball, visites guiades i diferents tallers, en els que hi col·laboren, també, Cementiris de Barcelona, la Catedral de Barcelona i la Parròquia de Sant Jordi (Patriarcat de Romania). Entre les visites guiades destaque per exemple la que es farà a l’exposició “Memòria jueva a la Catedral de Barcelona”, a càrrec de mossèn Robert Baró, director del Secretariat Diocesà de Patrimoni Cultural, activitat que permetrà accedir a documents històrics sobre la comunitat jueva medieval de Barcelona. O bé la visita a la parròquia de Sant Jordi, el primer centre de culte monumental de l’església ortodoxa romanesa aixecat en un edifici de nova planta, que anirà a càrrec del pare Aurel Bunda, rector de la parròquia.

Més informació sobre el programa de les jornades es pot descarregar en el següent enllaç.





Paraules clau

arranjament/ locals culte/