Inaugurat un faristol en record dels Camps Elisis : Servei de Premsa

Inaugurat un faristol en record dels Camps Elisis

01/03/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El faristol estarà situat al carrer de Mallorca cantonada amb el passatge dels Camps Elisis, a l’Eixample, i vol recordar el jardí que va acollir el primer parc d’atraccions de Catalunya i que va ser espai d’oci, d’espectacles culturals i de trobada social  del segle XIX

L’acte s’emmarca en els actes de commemoració dels 150 anys de la Primera República

En el marc dels actes de commemoració dels 150 anys de la Primera República, avui s’ha inaugurat un faristol de memòria que recordarà els Camps Elisis, jardins inaugurats l’any 1853 i que van deixar d’existir el 1872. El faristol estarà situat al carrer de Mallorca cantonada amb el passatge dels Camps Elisis en recordar el jardí que va acollir el primer parc d’atraccions de Catalunya i que va ser espai d’oci, d’espectacles culturals i de trobada social  del segle XIX.

 

 

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha participat a l’acte de descoberta del faristol commemoratiu que s’instal·la en el marc dels actes de commemoració dels 150 anys de la Primera República.

El 24 de maig de 1827 es va obrir el passeig de Gràcia, avinguda que resseguia el traçat de l’antic Camí de Jesús. Unia Barcelona amb la Vila de Gràcia i estava oberta als carruatges. S’hi  van instal·lar establiments de begudes i d’esbarjo, com ara el Criadero (1840) o La Font de Jesús (1845). Va esdevenir un lloc de trobada dels barcelonins i les barcelonines.

El 1849 es van inaugurar els jardins del Tívoli, limitats pels carrers de Consell de Cent, València i rambla de Catalunya, la part nord dels quals es va segregar en dos: els jardins de la Nimfa i els d’Euterpe. El 10 d’abril de 1853 es va obrir un jardí nou, els Camps Elisis, amb una superfície que verticalment anava des del carrer d’Aragó al de Rosselló i horitzontalment arribava fins al carrer de Roger de Llúria. Va ser el primer parc d’atraccions urbà de Catalunya, amb una gran muntanya russa, on també s’ubicaven una fonda, un cafè i un saló de ball, projectats per l’arquitecte Josep Oriol Mestres i decorats per Fèlix Cagé. L’entrada al jardí costava dos rals. El 1862, Josep Anselm Clavé va arrendar els jardins i va dirigir-hi la primera interpretació d’una obra de Richard Wagner a Barcelona, Tannhäuser. L’1 d’octubre de 1871 hi va estrenar la versió catalana de La Marsellesa.

L’especulació urbanística va fer que aviat el jardí entrés en decadència. El 1881, el que en quedava va passar a mans del banquer Evarist Arnús, que a la cantonada dels carrers de Mallorca i Pau Claris va construir-hi el Teatre Líric – Sala Beethoven, que també va ser enderrocat, entrat el segle XX, per construir-hi els edificis actuals.

 

Es commemoren els 150 anys de la Primera República

https://ajuntament.barcelona.cat/eixample/ca/noticia/es-commemoren-els-150-anys-de-la-primera-republica-2_1256746





Paraules clau

Camps Elisis/ memòria/